10 lucruri despre ruptura Rareş Bogdan – Realitatea TV. Cine câştigă şi cine pierde din această despărţire inevitabilă

7
9821
A fost odată ca niciodată...

Întrebarea esenţială pe cazul Realitatea TV – Rareş Bogdan e ce se va petrece cu postul TV după plecarea realizatorului TV? Se va alege praful de televiziunea care depindea masiv de audienţa mare a talkshow-ului „Jocuri de putere” (şi de 4-5 ori peste media postului) sau va găsi patronatul o formulă rezonabilă de reinventare? Nu există răspuns tranşant peste noapte. Timpul va alege apele. Dar merită punctate câteva chestiuni.

 • Anunţul făcut de Rareş Bogdan a prins postul TV cu garda jos. E clar că Guşă nu ştia exact deznodământul relaţiei jurnalistului cu PNL şi că Rareş Bogdan nu i-a dat detalii. Co-patronul a promis, preventiv, dezvăluiri în seara aceasta, dar foarte târziu şi abia după ce ştirea făcuse înconjurul presei.
 • Răceala intervenită între Cozmin Guşă şi Rareş Bogdan ar fi dus inevitabil la o despărţire. Ruptura s-a produs practic în momentul în care Guşă l-a cenzurat pe realizator, interzicându-i la emisiune anumiţi invitaţi cu discurs radical anti-Dragnea&Tăriceanu. Era clar că PSD şi ALDE câştigaseră controlul asupra televiziunii, situaţie provocată de starea fragilă provocată de insolvenţă şi de mari probleme financiare. Salvarea postului TV nu putea fi decât una politică, dar calea intrat total în conflict cu discursul violent anti-„Ciumă Roşie” de la „Jocuri de Putere”.
 • Plecarea lui Rareş Bogdan va prăbuşi audienţele pe general ale Realităţii TV, pentru că e imposibil de găsit o formulă, în interior sau exterior, care să păstreze măcar jumătate din ratingul lui Rareş Bogdan. Cel mai bun exemplu este prăbuşirea audienţelor, joia, după ce Cozmin Guşă i-a luat emisiunea lui Rareş Bogdan în această zi.
 • Plecarea jurnalistului în politică nu este nicio greşeală, nicio lovitură. Este pur şi simplu o OPŢIUNE personală. Ca jurnalist, nu ai interzis să faci politică. Ideal e să nu faci, dar nu e nici ilegal, nici imoral, atâta vreme cât e „pe faţă”. România e plină de aşa-zişi jurnalişti care aparent şi formal nu fac politică, dar prin felul în care îşi folosesc jobul fac politică mai puternic decât cei care aleg opţiuni tip „Rareş Bogdan”
 • Aducerea lui Rareş Bogdan în fruntea listei PNL foloseşte mai mult partidului decât jurnalistului. El este cel mai popular realizator de talk-show politic, pliat pe publicul de drepta, iar liberalii dau o mare lovitură de imagine cu candidatura sa
 • E imposibilă revenirea lui Rareş Bogdan în presă? NU. Nici măcar nu e sigur că nu va reveni repede.
 • Îl va afecta ca jurnalist acest posibil „du-te vino”? Da şi nu. Dată fiind situaţia delicată de la Realitatea TV, cu alianţa Guşă-Ghiţă şi intrarea televiziunii în siajul PSDragnea, era clar că Rareş Bogdan avea zilele numărate. Cei care înţeleg asta nu-l pot acuza. În fond, n-a făcut niciun rău României, prin emisiunea sa, dimpotrivă. Dar nici nu înseamnă că e „condamnat” pe viaţă să facă presă, dacă îşi doreşte şi altceva şi dacă mediul jurnalistic devine într-atât de viciat încât nu-şi mai poate face meseria liber (vezi interzicerea lui Oreste&co.)
 • Se va prăbuşi financiar complet Realitatea, odată cu iminenta prăbuşire a audienţei generale a postului prin pierderea celui mai de succes talk-show? Este pusă în pericol existenţa televiziunii? NU. Va pierde mulţi bani via publicitate din rating, dar îşi va deschide alte canale de „business” prin dispariţia celui mai virulent critic anti-Dragnea&Tăriceanu. Reţeta funcţionează cu succes şi la alte posturi TV, care o duc excelent în regim politic tip PSD-ALDE
 • Pe cine ajută plecarea lui Rareş Bogdan? În primul rând, pe Liviu Dragnea&co – nu vor mai avea o insulă de #rezistenţă media. Apoi, poate fi o şansă pentru celelalte posturi TV, desigur, dacă sunt interesate să atragă publicul anti-PSD&ALDE&UDMR. Digi 24 şi B1 ar avea o bună oportunitate, dar…
 • Este intrarea lui Rareş Bogdan în PNL un pericol pentru USR şi PLUS? NU. Dimpotrivă, poate fi o şansă, dacă scorul celor trei formaţiuni politice din opoziţie va fi mai mare, în perspectiva unei viitoare alianţe de guvernare. Dacă „locomotiva” Rareş Bogdan măreşte scorul total, mai bine pentru toată lumea. Un scor mai mic înseamnă fragilitate în viitorul parlament şi risc de compromisuri care pot sparge frontul anti-PDS&ALDE.

CITIŢI ŞI:

Rareş Bogdan: „Părăsesc presa cu durere. Îi urez lui Cozmin să găsească un înlocuitor mai bun”

Realitatea TV, lovită în moalele capului de anunţul candidaturii lui Rareş Bogdan pentru PNL şi părăsirea postului TV. Guşă promite dezvăluiri diseară

Îl ameninţă Guşă pe Rareş Bogdan pentru candidatura pe listele PNL?! „Telenovela” pe care le-o promite telespectatorilor co-patronul postului TV

CARACATIŢA de lux a propagandei. Miliarde pompate în ziariştii şi patronii de presă arvuniţi de PSDragnea

Guşă, o nouă odă adresată mogulului fugar Sebastian Ghiţă: „A dovedit vitejie. Candidatura sa va influenţa votul la europarlamentare”

 

7 COMENTARII

 1. Guse s-a vindut lui Ghita si Dragnea .este clar dar ne este mult mai folositor in PNL cu singura conditie să se alieze cu partidele de dreapta.numai aşa putem cistiga .sa ne ajute dumnezeu.

 2. Curios că Guşă n-a transmis publicului adunat de Rareş Bogdan mesajul că e hărţuit de Dragnea, ci a etalat nişte legături ce le are cu Ghiţă TV, Evenimentul Zilei, DC News, Ziua…
  Acum e momentul oportun pentru o televiziune politică pe internet, dacă s-ar găsi profesionişti care să rişte.

 3. Gusa l-a pierdut pe Rares in momentul cand i-a interzis invitatii care au dat suflu emisiunilor lui Rares: Oreste, Oana, Grigore Cartianu, Sabin Orcan, Malin Bot, Ramona Ursu, stiu ca dl Ciocazanu nu a fost interzis dar s-a retras din cauza masinatiunilor lui gusa contra celorlalti, pacat. Practic gusa l-a scos pe Rares de la Realitatea, a facut exact ce i-a cerut infractorul dracnea : afara Oreste, afara Oana, afara Rares. Falimentul sa te manance, mai gusa, ai distrus tot ce era mai bun in televiziunea din Romania, emisiunea Jocuri de Putere!!!
  ACU CANTA SI JOACA DACA MAI POTI, POTI SA-L ADUCI SI PE GUITZA ACUM !!! JOS PARTIDUL REALITATEA care numai realitate nu mai e!!!!

 4. Cred ca Rares ar fi fost mai eficient ca jurnalist decit ca europarlamentar in lupta cu ciuma rosie. Daca a iesit din presa, dupa cum s-a exprimat, si-a inchis singur gura, adica a facut ceea ce nu a putut face PSD (sa-i inchida gura). Poate ca nu mai era de stat la Realitatea dar a avut oferte de la alte televiziuni.
  Din perspectiva banilor nu stiu cit cistiga la Realitatea ca sa comparam cu salariul de europarlamentar.

 5. cert, pentru mine, este că am pierdut unicul post de știri de la „Favorite” – nu pot să spun „pagubă-n ciuperci!”
  la fel de cert, asta vine din 2012 și va ține pînă la ultima pensie, votul meu pentru PNL este CANCI! – am în cătare ținta…
  pentru voi, ziariștilor, țineți hangul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here