duminică, aprilie 21, 2024
AcasăLumeaVladimir Putin pe tobogan! Ce înseamnă prăbușirea încrederii în liderul rus?

Vladimir Putin pe tobogan! Ce înseamnă prăbușirea încrederii în liderul rus?

-

Președintele Rusiei pierde în mod accelerat încrederea electoratului. Un studiu publicat de cel mai mare institut de sondarea opiniei din Moscova arată că Vladimir Putin a atins cel mai scăzut nivel de încredere din 2006 și până acum, de numai 33%.

Pentru comparație, după anexarea Peninsulei Crimeea, în iulie 2015, acesta atinsese un nivel de încredere de 71%.

Această scădere abruptă are legătură cu reforma sistemului de asigurări sociale, noua legislație prevede creșterea vârstei de pensionare la bărbați de la 60 la 65 de ani, iar la femei de la 55 la 60 de ani. Inițial, în lege, vârsta de pensionare la femei era de 63 de ani, dar în urma protestelor de stradă, aceasta a fost scăzută la 60.

- Advertisement -

Un video de pe pagina de Facebook al lui Vladimir Putin prin care își promovează autoritarismul, folosind mijloacele moderne de propagandă

În același sondaj, această modificare legislativă e percepută de ruși ca fiind cel mai important eveniment social și politic din 2018.

- Advertisement -

Modificarea vârstei de pensionare e o problemă importantă în Rusia, stat care se confruntă cu o criză a forței de muncă. Migrația spre Occident e destul de mare, iar vârsta redusă de pensionare reprezintă o povară asupra sistemului de asigurări sociale în condițiile în care economia stagnează.

Pe de altă parte, rușii au o speranță de viață redusă, 66 de ani la bărbați și 77 la femei, media fiind de 71 de ani, locul 105 în lume. Diferența medie de 11 ani între femei și bărbați are un puternic impact social, Rusia fiind o „țară de văduve”. O dată cu mărirea vârstei de pensionare s-au produs puternice modificări sociale. Un bărbat va primi pensie, în medie, un an înainte de a muri, iar o femeie, 11 ani.

Din cauza impactului acestor transformări, Vladimir Putin a pierdut mult din încrederea publicului său cel mai fidel format din pensionari și salariați în aflați în ultimii ani de activitate.


Moscow Times, un cotidian în limba engleză ce apare în Rusia, anunță datele sondajului de opinie într-o postare pe Twitter 

Implicațiile politice provocate de această modificare nu vor întârzia să apară, deși autoritarismul lui Putin nu va fi pus în discuție pe termen scurt. Principalul efect va fi acela că o pierdere accentuată a încrederii va complica mult confruntările pentru succesiune.

Grupările care vor intra în joc au șanse să-i blocheze lui Putin obținerea unui nou mandat, iar în 2024 să apară o schimbare la Kremlin.

Cel mai mare pericol e acela ca transferul de putere să fie marcat de convulsii politice și sociale, Putin încercând să rămână la putere sau să-și impună un succesor.

Citește și

A devenit mai popular ca Theresa May! Speaker-ul Camerei Comunelor a stârnit furia conservatorilor

Românii cu venituri mici din Italia vor putea primi ajutor de până la 780 de euro lunar

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -