A devenit mai popular ca Theresa May! Speaker-ul Camerei Comunelor a stârnit furia conservatorilor

0
1804
John Bercow, speaker-ul Camerei Comunelor, cel mai popular personaj din timpul tensionatelor dezbateri pentru Brexit - Foto Wikipedia

Brexit reprezintă un adevărat dezastru pentru Europa, dar mai ales pentru Marea Britanie. În aceste zile au loc dezbateri în parlament, depuneri de amendamente, astfel încât Theresa May să obțină susținerea aleșilor pentru acordul cu Uniunea Europeană. Marea Britanie va ieși din UE în data de 29 martie. Această plecare se poate face cu un acord sau fără. Ultima variantă ar reprezenta un dezastru economic și politic, pierderile sunte estimate la zeci de miliarde de euro.

În aceste zile de confruntări politice intense în Camera Comunelor, cea mai populară figură nu a fost nici Theresa May, premierul britanic, și nici Jeremy Corbin, liderul opoziției, președintele Partidului Laburist, ci domnul John Bercow, speaker-ul Camerei Comunelor (echivalentul președintelui Camerei Deputaților de la noi, dar cu mari diferențe).

John Bercow a fost ales deputat din partea Partidului Conservator și, apoi, votat ca speaker de membrii parlamentului. Obligația acestei funcții este aceea de a fi independent, cel ales în această poziție renunțând la calitatea de membru de partid.

Partidul Conservator deține majoritatea în parlament, Theresa May fiind prim-ministru și liderul formațiunii politice.

John Bercow s-a remarcat prin stilul original și sonor în care conduce lucrările Camerei Comunelor, prestațiile sale fiind extrem de mediatizate. În contextul dezbaterilor în ce privește Brexit-ul, rolul speaker-ului a devenit extrem de vizibil, el fiind un adevărat arbitru în confruntarea dintre cele două partide. De asemenea, Bercow este un politician conservator care se opune Brexit-ului.

Conservatorii, în frunte cu Theresa May, sunt supărați pe Bercow pentru că acesta a susținut ca parlamentul să aibă ultimul cuvânt în ce privește acordul Marii Britanii cu UE în ce privește condițiile de părăsire a comunității europene.

 În acest video, John Bercow răspunde atacurilor venite din partea conservatorilor

Propunerea premierului a fost aceea ca acordul să nu mai treacă prin parlament, fiind validat prin asumare de către primul-ministru.

Din cauza faptului că John Bercow a susținut dezbaterea și votul în parlament cu privire la Brexit e în pericol ca, pentru prima dată în ultimii 200 de ani, la sfârșitul mandatului să nu primească un loc în Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului (echivalentul senatului de la noi) unde componența este un amestec de locuri moștenite de către reprezentanții aristocrației și locuri numite.

În ziua în care planul premierului Theresa May de ieșire din Uniunea Europeană a fost respins cu o largă majoritatea de parlament, John Bercow a făcut eforturi să controleze desfășurarea lucrărilor, rugându-i pe aleși să fie „zen”. Publicația „The Economist” l-a numit un „campion” în ce privește susținerea drepturilor parlamentare în fața guvernului.

Citiți și

Codrin le face în ciudă sibienilor: „Voi reveni aici. Epoca Iohannis se va sfârşi anul acesta. PSD va câştiga alegerile”

Procurorii s-au săturat de relaţia toxică Tudorel Toader-Adina Florea, cu tribună la Antena 3 şi Luju.ro

USR mai dă o lovitură de imagine: fiul cel mare al actorului Ion Caramitru s-a înscris în partid

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.