vineri, martie 29, 2024
AcasăNewsVlad Voiculescu: "Pariul lui Iohannis și al lui Cîțu a fost că...

Vlad Voiculescu: „Pariul lui Iohannis și al lui Cîțu a fost că valul 4 nu va veni. Miza demiterii mele a fost politizarea campaniei de vaccinare”

-

Vlad Voiculescu, fostul ministru USR-PLUS al Sănătății, a făcut dezvăluiri și acuzații foarte dure într-un interviu acordat jurnalistului Emilian Isailă și publicat miercuri de SpotMedia.ro. Voiculescu a afirmat că președintele Iohannis și premierul Cîțu l-au demis pentru că urmăreau militarizarea și politizarea campaniei de vaccinare, fiind ferm convinși că valul 4 nu va veni, iar vaccinarea va fi un succes. Cei doi urmăreau la acel moment (luna aprilie) confiscarea capitalului de imagine care ar fi fost obținut de pe urma stopării pandemiei. Totul s-a întors însă ca un bumerang împotriva lor.

Fostul ministru a dezvăluit lucruri incomode din interiorul sistemului. „Nu era o singură zi la minister în care să nu observ fie o hoție, fie o chestiune pe care nu știai exact unde s-o încadrezi, fie era prostie, fie era un interes“, povestește acesta despre experiența ca ministru.

Cosmetizarea și manipularea cifrelor pandemiei au continuat în timpul Guvernului Cîțu, a relatat Voiculescu. Decedații din cauza Covid neraportați în 2020 au fost „mutați“ vara, când virulența virusului scăzuse și bilanțul era scăzut, astfel încât să nu bată la ochi: „Am văzut peste vară cum s-au luat decese din urmă și au fost raportate în zilele în care numărul de infectări era foarte mic“.

Șeful Guvernului n-a manifestat niciun interes pentru pregătirea valului 4, despre care era ferm convins că nu va veni: „Din discuțiile pe care le-am avut, mi s-a dat de înțeles că nu vor exista resurse bugetare pentru creșterea nivelului de testare. Miza demiterii mele a fost militarizarea și politizarea campaniei de vaccinare în beneficiul premierului Cîțu“.

Declarații ale lui Vlad Voiculescu despre ce se întâmplă în sistemul sanitar românesc și explicații pentru teribila criză Covid în care a intrat țara

  • „Vă amintesc că la începutul anilor ’90 era sperietoarea că vine SANEPID-ul. Era vorba de inspecțiile sanitare și alte câteva obligații în ce privește sănătatea publică. În timp, DSP-urile s-au deprofesionalizat și s-au politizat tot mai mult. Dacă angajezi amante, cunoștințe și oameni de la partid, nu ai cum să ai o instituție funcțională…
  • Profesionalizarea și depolitizarea DSP-urilor ia timp. Asta înseamnă să faci concursuri pe bune și trebuie să necăjești o sumedenie de filiale de partid. Pentru că DSP-urile, deși sunt subordonate Ministerului Sănătății, ele sunt dependente de filiala locală de partid. Conducerea e numită de șefii din teritoriu. Evident pe unii i-am schimbat, pe alții n-am reușit să-i schimb. După mine, și Ioana Mihăilă a reușit să mai schimbe câțiva, dar e și o mare problemă de a găsi oameni profesioniști și dedicați. De atâta vreme, în aceste poziții se ajunge pe trasee de partid, că nu există persoane care să se pregătească, să-și construiască o carieră ca să conducă sau să lucreze în direcții de sănătate sau să fie manageri de spital.
  • Povestea cu paturile ATI a fost lansată de premierul Florin Cîțu, cu susținerea președintelui, pentru ca întreaga narațiune a pandemiei să se concentreze pe această cifră. Or, asta e greșit. Pandemia nu poate fi gestionată în spitale. Ea trebuie gestionată în afara spitalelor, în spitale se gestionează cazurile grave, care nu au putut fi evitate prin toate celelalte măsuri sau principala oportunitate care este vaccinarea. Noi vorbim de paturi, dar ar trebui să vorbim de oameni. Contează cine stă la capul patului.
  • Avem un sistem de sănătate cu capacitate limitată, chiar și fără Covid-19. Pentru situația din februarie, martie, aprilie, vă pot spune că secretarul de stat Andreea Moldovan avea zile în care de dimineața până noaptea discuta cu managerii de spitale, cu medici, încercând pe de-o parte să ajute pacienții, să adapteze legislația, iar câteodată lucrurile trebuiau forțate. Nu de puține ori întâlneam indolență sau reaua-credință.
  • Au murit oameni. Nu știm cifrele reale. Au murit oameni pentru că spitalele n-au făcut cât ar fi putut să facă, pe de altă parte, au murit oameni pentru că toate celelalte măsuri au dat greș. Deci criza sanitară n-a trecut cu bine.
  • Direcțiile de Sănătate Publică sunt instituții slabe, instituții care n-au fost depolitizate și sunt deprofesionalizate. Vă spun că PSD și PNL nici nu-și doresc acest lucru. Și atunci au o capacitate limitată de a aduce oameni buni care să fie lăsați să-și facă treaba.
  • Sunt manevre, dacă vreți, mai inteligente sau mai puțin inteligente care, nu mă îndoiesc, au fost puse în operă cu voință politică sau în urma unor solicitări politice sau cu “bunăvoință” politică. Și aici degetul se îndreaptă către DSP-uri, dar și către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Se discută foarte puțin despre INSP. Dacă Ministerul Sănătății are undeva în jurul la 250 de angajați, INSP are 450 de angajați. Acest institut face regulile după care se fac raportări. O parte din reguli sunt unice în lume. Acea regulă conform căreia focarele de pandemie erau scoase din calculul numărului de infectări, deci al incidenței, a fost ceva unic. Nu există nicio țară în care cineva, prin voință proprie sau prin voința politică la care e conectat, să spună că din cifrele totale eliminăm zeci, sute sau mii de cazuri. INSP a pus asta în aplicare. Am propus renunțarea la această decizie. O altă metodă e felul în care se raportau decesele. Am văzut peste vară cum s-au luat decese din urmă și au fost raportate în zilele în care numărul de infectări era foarte mic. Nu era o singură zi la minister în care să nu observ fie o hoție, fie o chestiune pe care nu știai exact unde s-o încadrezi, fie era prostie, fie era un interes.
  • Revocarea mea a fost transmisă de către Florin Cîțu și semnată imediat de către Klaus Iohannis. Așadar, a fost o mișcare politică făcută de cei doi. Dacă ne uităm la scandalurile vremii, vedem discuția despre vaccinare. Am făcut publice zilele trecute o parte dintre propunerile pe care le-am făcut atunci. Miza a fost, așa cum spuneam, militarizarea și politizarea campaniei de vaccinare în beneficiul premierului Cîțu. Dumnealui trebuia să fie campionul vaccinării. Cred că a fost făcut un calcul politic foarte simplu și cred că a fost făcut de cei doi împreună. Tot ce e rău într-o pandemie, oamenii internați în spitale, prea puține paturi, tot ce nu funcționează ducem către Ministerul Sănătății. Tot ce este dătător de speranță, relaxări, vaccinare, trecem în dreptul nostru. Lucrurile, politic, dacă vreți, sunt ușor de înțeles. Acesta cred că a fost calculul lor. Pariul lor a fost în mod evident că valul patru nu va veni sau va fi foarte mic și că vaccinarea va fi un succes. Dacă vă uitați pe toate declarațiile președintelui și premierului, veți vedea foarte clar că acesta a fost pariul pe care l-au făcut. Sigur, într-o criză sanitară, cumva, cinic, putem înțelege că au avut nevoie de un țap ispășitor căruia au încercat să-i găsească, în acțiuni, respectiv în trecut, o mulțime de probleme. Nu au găsit, așa încât singurul reproș pe care mi l-a făcut domnul Cîțu, niciodată în față, a fost că între noi a existat o problemă de comunicare.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Moțiunea PSD se citește joi și se votează marțea viitoare. Moțiunea USR-PLUS – AUR e în continuare sabotată

* CCR confirmă: PSD și PNL-Cîțu au blocat neconstituțional moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu

VIDEO. Orban, dezlănțuit: „Le-am cerut scuze românilor care mi-au bătut obrazul că i-am convins să voteze cu Iohannis”

Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

Cîțu achită prompt serviciile pe care i le-a făcut Antena 3: Bogdan Pascu, omul lui Dan Voiculescu, a primit o funcție mare chiar în timpul Congresului PNL!

Stelian Ion: „Lupta lui Iohannis cu PSD-ismul a fost de fațadă. «Premierul de la Grivco» ne-a înșelat pe toți. E USL-ist pursânge și adevăratul artizan al USL 2.0”

Atmosferă tot mai tensionată în USR-PLUS. Barna îl acuză pe Cioloș că ar vrea „o împăciuire” cu Cîțu

Medic din Timișoara: „Știu că aveți o listă lungă cu «motivele» pentru care nu vreți să vă vaccinați. Și eu am o listă… DE AȘTEPTARE!!! Care e mai lungă decât lista voastră. Pe lista mea se află vieți, iar la voi – aberații”

Un fost șef al Romsilva aplaudă atacurile mafiei lemnului împotriva jurnaliștilor și activiștilor. Îi compară pe ecologiști cu teroriștii ISIS și cu comisarii sovietici

A murit, la 65 de ani, „revoluționarul” Alexandru Sassu, politician pe traseul FSN-PD-PSD, fost director al TVR și deputat cu 3 mandate

- Advertisement -

6 COMENTARII

  1. Voiculescule mai termina cu bocitul. Nu demiterea ta si nici apropiata demitere a lui Catu e raul cel mai mare care i s-a intamplat sau i se va intampla tarii. Ministerul Sanatatii a fost la USR 9 luni si nu mi se pare ca ati fost mai buni decat Nelu Tataru. Lucrurile astea trebuia sa le spui cu cateva luni in urma nu sa povestesti acum ce ai visat noaptea trecuta. Iar reformele pe care intentionai sa le faci trebuia sa le faca/continue colega ta de partid care ti-a urmat in functie.

  2. Ne-au băgat în gard. Un mut și un bâlbâit. Ăștia sunt ca în bancul ăla: Dă-i românului un deget și ți-l bea. Ăștia doi parcă-s drogați. Păzea români! Ăștia au declanșat urgia.

  3. Are PERFECTĂ-DREPTATE Vlad Voiculescu: Iohannis și Cîțu AU POLITIZAT VACCINAREA și, de aceea, a fost nevoie de îndepărtarea lui, căci, bineînțeles, SE OPUNEA (ȘI!!!) acestei (IMENSE-)PORCĂRII!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -