miercuri, mai 29, 2024
AcasăNewsVine Guvernul PNL 2! Alegeri anticipate în iunie? Ludovic Orban: "Avem ac...

Vine Guvernul PNL 2! Alegeri anticipate în iunie? Ludovic Orban: „Avem ac de cojocul PSD”

-

UPDATE. Liderii PNL, reuniți luni dimineața în ședința Biroului Politic Naţional, au aprobat în unanimitate lista nechimbată a miniștrilor și a programului de guvernare foarte puţin modificat. Premierul desemnat Ludovic Orban urmează să trimită ambele propuneri la Parlament. 

Premierul desemnat de preşedintele României să obţină votul de învestitură în Parlament a declarat duminică seară că parlamentarii liberali vor participa la audierile miniştrilor propuşi şi vor asigura cvorumul din comisii, dar nu vor vota. Luni, are loc şedinţa conducerii PNL după care Ludovic Orban urmează să anunţe componenţa noului Cabinet şi noul program de guvernare ce vor fi supuse votului din Parlament.

„Parlamentarii liberali vor participa la audierile din comisii şi la votul din plen pentru asigurarea cvorumului şi nu vor vota. Important e cvorumul. Noi putem merge să votăm împotrivă. S-a văzut foarte clar că parlamentarii PNL sunt de încredere. E preferabil să stăm în bănci, dar asta înseamnă că nu e vot pentru. Obiectivul nostru îl reprezintă buna guvernare a României. Buna guvernare a României, din punctul nostru de vedere, nu se poate asigura cu actualul Parlament. Actualul Parlament este, practic, Parlamentul ales în decembrie 2016 şi este într-o totală contradicţie cu opţiunile, aşteptările, dorinţele cetăţenilor români”, a declarat Ludovic Orban, la B1 TV.

- Advertisement -

Liberalul Ionel Dancă, şef al Cancelariei premierului, a precizat luni că programul de guvernare al PNL a fost actualizat, în sensul că au fost scoase o mare parte dintre angajamentele asumate şi deja realizate şi adăugate noi măsuri pe termen scurt.

”Programul de guvernare PNL a fost actualizat. Au fost scoase o mare parte dintre angajamentele asumate şi deja realizate în trei luni de guvernare şi adăugate noi măsuri pe termen scurt. Lista miniştrilor, la fel, este gata. Urmează să fie aprobate în această dimineaţă, în Biroul Executiv de conducere al PNL, şi depuse astăzi la Parlament. Este prima zi din restul zilelor necesare pentru declanşarea alegerilor anticipate”, a scris luni, pe Facebook, Ionel Dancă.

Alegerile parlamentare anticipate, în iunie?

Premierul interimar Ludovic Orban afirmă că cel mai probabil alegerile locale vor fi organizate în a doua jumătate a lunii iunie, iar ce alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc, potrivit primului ministru, în aceeaşi perioadă. Orban nu a putut preciza dacă cele două tipuri de scrutin ar putea fi organizate concomitent.

- Advertisement -
„În ceea ce priveşte alegerile locale este clar că nu pot fi organizate alegeri pe data de 31 şi pe data de 7 pentru că sunt sărbători, Rusalii. Să organizezi înainte de 31 mai, poţi să faci pe 24 mai. E cam devreme pentru că mandatele consiliilor locale şi judeţene expiră la 4 ani după depunerea jurământului, asta înseamnă în a doua parte a lunii iunie, cel mai probabil alegerile locale vor fi fie în 14, fie în 21 iunie, cel târziu 21 iunie” a afirmat Ludovic Orban duminică seară, într-o emisiune la B1 Tv.
Premierul spune că organizarea alegerilor anticipatele depinde în mare măsură de viteza cu care se derulează calendarul care să permită din punct de vedere constituţional preşedintelui României să dizolve Parlamentul şi depinde de asemenea de forma finală, a legislaţiei privind organizarea scrutinului.
„PSD-ul o să se repeadă pe OUG privind alegerile. Or aici să aştepţi un verdict al CCR prelungeşte dezbaterea în Parlament”, a explicat Orban.
Liderul PNL spune că alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc în perioada 15 – 30 iunie.

„Să li se permită oamenilor să voteze! Nu să li se interzică…”

Totodată, premierul desemnat a spus că PNL are un plan şi pentru situaţia în care PSD va tergiversa alegerile parlamentare înainte de termen.

„Avem ac de cojocul celor de la PSD şi pentru această eventualitate, în care vor încerca să amâne declanşarea alegerilor anticipate. Dar nu vă pot spune acum, veţi afla”, a arătat liderul PNL, într-o declaraţie de presă susţinută sâmbătă la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

În ce priveşte posibilitatea de a vota la orice secţie, Orban a declarat că această prevedere le va permite să îşi exprime opţiunea şi celor care nu se vor afla în localitatea de reşedinţă în ziua scrutinului.

„Aici am auzit puncte de vedere critice, dar şi aici, noi am făcut-o tocmai pentru a permite exercitarea dreptului de vot. Dacă un cetăţean din Vaslui, de exemplu, lucrează la Iaşi şi trebuie să lucreze în ziua votului la Iaşi, când îşi termină programul, vrea să voteze – să i se permită să voteze! De asemenea, dacă, să zic, ajungem ca studenţii să voteze în sesiune şi au examen, în ziua votului – să li se permită să voteze! Nu să li se interzică dreptul de vot. Asta e sensul acestei reglementări, pentru că, oricum, sistemul de alocare a mandatelor este un sistem care alocă mandatele, atât la nivelul circumscripţiilor electorale, judeţele, respectiv municipiul Bucureşti, cât şi un sistem de alocare a mandatelor la nivel naţional. Iar condiţia fundamentală, pentru constituţionalitatea unei reglementări privitoare la alegeri, este aceea ca Parlamentul să fie reprezentativ, adică, la nivel naţional, opţiunile populaţiei să îşi găsească o oglindă fidelă în ponderile politice care există la nivelul parlamentului„, a spus Ludovic Orban.

Referindu-se la votul în Diaspora, blocat mereu de PSD în ultimii ani, Orban a fost tranşant.

„Nu cred că PSD îşi poate permite, după ce le-a făcut românilor din Diasporă – şi în alegerile din 2014 şi în alegerile europarlamentare din 2019 – nu cred că îşi pot permite să îşi schimbe punctul de vedere pentru că, până la urmă, inclusiv PSD a votat proiectul de lege al PNL care a permis exercitarea votului în Diasporă în condiţii normale, decente”, a spus preşedintele PNL.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Nu faceți greșeala asta!

* Surpriza lui Băsescu: îl susţine pe Nicuşor Dan la Primăria Capitalei! „Viața lui politică înseamnă București”

* VIDEO. Aterizare în mijlocul furtunii „Ciara”. Imagini terifiante cu mai multe avioane balansate de vânt

* Critic al lui Putin, găsit cu gâtul tăiat într-o cameră de hotel din Franţa

 

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Da, patinam pe gheata subtire, iar psd este acelasi partid nociv draknist, nici nu se poate face diferenta intre cel de azi si cel din 2016, pentru ca aceiasi oameni il populeaza, mai putin draknea, cazat temporar la Rahova. Si-atunci care psd ciolacu, nu exista asa ceva, este acelasi psd, aceeasi otrava criminala pe care-o administreaza seara de seara prin gurile de tun media cartelizate – rtv, antena3, si partial, realitatea si digi24. Uneori, pe subiecte de justitie, si b1 se alatura prin anormala sorina matei. A nu se uita ca javra de firea cumpara cu banet greu la toate aceste tv timpi de reclama generosi, asadar psd e in floare pe tv, cata vreme bucurestenii tremura de frig in apartamente. Asta rezolva firea cu banii bucurestenilor : reclama psdista, hotie si bairamuri, nu problemele Bucurestiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -