joi, noiembrie 21, 2024
AcasăOpiniiVin americanii!

Vin americanii!

-

Acest text a fost publicat de regretatul scriitor basarabean Nicolae Dabija (1948–2021) pe 26 mai 2016.

Au venit americanii. Acum o săptămână, trupe NATO au trecut Prutul, la invitaţia mi­nistrului Apărării, Anatol Şalaru.

Dar, stupefiat, citesc pe inter­net şi aud cu urechile mele postul de televiziune „MIR” anunţând că forţele americane au fost chema­te în Republica Moldova de către „Mişcarea unionistă «Sfatul Ţă­rii-2», ca să le ajute să facă Uni­rea”.

La frontieră, TAB-urile america­ne au fost întâmpinate de 10 protestatari socialişti, care au scandat în ruseşte „Вон!”, adică „Afară!”, şi de peste 200 de membri ai Mişcării „Sfatul Ţă­rii-2”, în frunte cu Grigore Popa, Valerian Grosu şi alţi activişti, care le-au ieşit înainte cu flori.

- Advertisement -

Dar toate televiziunile, inclu­siv TVM, i-au filmat doar pe cei 10 scandalagii socialişti, ca şi cum tocmai ei reprezintă vrerea întregului nostru popor.

Americanii au venit târziu, dar sperăm să nu fie un târziu de tot.

În perioada de după război, basarabenii i-au aşteptat cu mic, cu mare. Aşa cel puţin îmi povestiseră consătenii mei, care îmi ilustrau convingerea lor cu o istorie dramatică.

- Advertisement -

În timpul foametei organizate (pentru că în prima parte a răz­boiului basarabenii luptaseră de partea Armatei Române contra sovieticilor, în anii 1946-1947 au murit circa 300.000 de cetăţeni, mai mult decât în Al Doilea Război Mondial), concetăţenii noştri spuneau:

– Să răbdăm! Degrabă vor sosi aici americanii.

Când au fost deportaţi în sibe­riile de gheaţă alte sute de mii, ei mai sperau:

– Să răbdăm! Degrabă vor sosi americanii.

Lumea îi aştepta. Dar ei întâr­ziau.

Nu departe de satul nostru, în mijlocul pădurii, era aşezat un să­tuc, Fântâna Moşneagului, pe lo­cul căruia creşte azi pădure.

Locuitorii lui, care dosiseră câ­teva aparate de radio, erau cei mai siguri că americanii sunt pe drum şi găsiseră de datoria lor să le ves­tească şi oamenilor satelor din jur data când vor veni americanii.

Mulţi nu credeau.

Dar în ziua respectivă, minunea s-a întâmplat: sătucul s-a umplut cu soldaţi americani şi cu tehnică militară, pe care fâlfâiau drapele­le lor albastre cu multe stele.

Imediat, în centru s-a adunat toată localitatea. Bucurie mare!

Copiii au ieşit cu flori, gospo­dinele – cu pâine din ghindă mă­cinată şi sare, iar gospodarii – cu câte un vin, pus în „ştofuri” as­cunse în scorburi de copaci.

Au ieşit câţiva muzicanţi, care nu dispăruseră în foamete şi scă­paseră de deportări, care au prins să cânte din instrumentele lor pră­fuite, de care-şi amintiseră pentru prima dată în anii de după război.

Veselia a fost deosebită. Bucu­ria a ţinut până către seară. Şi ar mai fi ţinut mult, dacă n-ar fi intervenit o tânără, o elevă, pe care încă în ajun, niş­te NKVD-işti – care ştiau că vor veni americanii – n-ar fi aruncat-o în beciul unui depozit părăsit de la marginea satului. De ce? Pen­tru că era unica din sat care ştia engleza. Învăţa la un liceu de de­parte şi tocmai în acele zile po­posise în sat. Nimeni, nici părin­ţii, nu ştia unde se află. Şi iată că această tânără, cu mâinile ei fira­ve, mai mult cu unghiile reuşi să smulgă câteva dintre zăbrelele în­chisorii ei şi să evadeze. Evident, a sosit pe dată la petrecere, să se bucure cu tot satul. Când a ajuns la horă, americanii şi cu consă­tenii ei tocmai dansau împreună „Hora Unirii”.

Unire – între americani şi ţăra­nii acelui loc.

S-a apropiat fericită de primul soldat american, l-a îmbrăţişat ca pe un frate mai mare, l-a sărutat şi i-a spus:

– Welcome!

Dar acela i-a zâmbit şi nu i-a răspuns nimic. Se vede că era un timid, şi-a zis copila.

Atunci s-a apropiat de un ostaş în uniformă de puşcaş marin şi i-a urat acelaşi lucru:

– Welcome!

Dar şi acela era un timid. I-a zâmbit şi nu i-a spus nimic.

Brusc, fata a constatat că niciu­nul din americani nu ştia engleza. Şi atunci ea a strigat!

– Fugiţi! Ascundeţi-vă! Aceş­tia nu sunt americani.

Muzica a încetat. Iar lumea nu şi-a dat seama de ce strigă acea copilă nebună, ca să le strice săr­bătoarea, până au început să ţăcă­nească de peste tot mitralierele…

Totul nu fusese decât o masca­radă pusă la cale de organele de securitate, menită să pedepsească curajul de a fi visat al unor oa­meni disperaţi.

Acum, în locul acelui sătuc creşte pădure.

O pădure care, atunci când acum două săptămâni TAB-urile americane au trecut Prutul în Ba­sarabia, a foşnit, sunt convins, al­tfel, s-a şi bucurat, aşa cum se bu­cură poate doar morţii care află a doua zi după ce-au murit că au câştigat cu biletul de lo­terie procurat când mai erau vii, câteva mili­oane de dolari, de care vor be­neficia deja ur­maşii lor, dacă vor voi.

Nicolae Dabija, 26 mai 2016

DE ACELAȘI AUTOR:

Stăpânii cu reflexe de slugă

Să depolitizăm ideea Unirii!

Zâmbete radioactive

Patrioți în umbră

„Noi, maldavenii”

Spărgătorul de gheață

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -