Particulele radioactive eliberate în atmosferă în timpul unei explozii nucleare de joia, în Rusia, ameninţă Europa. Meteorologii susţin că norul radioactiv poate disipa spre vest.
Explozia de la o bază navală din regiunea Arhanghelsk (Rusia), care a avut loc joi, s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, au declarat experți citați de cotidianul Daily Express și publicația online rusă Meduza.
Autorităţile ruse au refuzat însă să confirme oficial eliberarea de radioactivitate în atmosferă, dar au cerut populaţiei să consume iod – element chimic folosit tocmai pentru a reduce efectul contaminării nucleare.
Experţi meteorologici citaţi de Al Jazeera fac acum toate analizele de risc pentru a afla cu exactitate dacă norul radioactiv va lovi Europa. România se află mai aproape de sursa exploziei, iar îngrijorarea este justificată.
„Întrebarea este cât de departe pot ajunge aceste particule, aceste resturi radioactive dispersate în atmosferă. Vă pot prezenta un grafic care arată cum este vremea în acest moment. Și în urmă cu câteva zile situația meteo era similară. Vă uitați acum la o hartă care arată presiunea atmosferică ridicată și cea joasă, direcția vântului și puterea cu care bate. Am avut presiune ridicată, ceea ce înseamnă că intensitatea cu care a bătut vântul în întreaga regiune a fost slabă, că tot ceea ce este în atmosferă acum este împins spre nord. Vântul bate în sensul acelor de ceasornic. Când ai acest cer senin, fără vânt deasupra locului în care a avut loc explozia, înseamnă că acești curenți vor împinge particulele eliberate în atmosferă spre nord, nord-est. Practic, vântul împinge tot ce s-ar fi ridicat în atmosferă înapoi spre Rusia. Deci tot ce a ajuns în atmosferă în zilele de după accident se duce în acea zonă”, a declarat expertul.
Dar întrebat fiind dacă ţările din Europa sunt ferite de risc, el a nuanţat analiza: „Este greu să spui că toate țările au scăpat, dar vorbim de cele mai multe dintre ele. Ne uităm acum la prognoza meteo, vântul bate dinspre Est împingând totul spre Nord. Arată că nimic din ce a fost eliberat în atmosferă nu afectează orașele din aceste țări. Toate resturile din atmosferă se duc spre nordul Rusiei”.
Rămâne încă neclar dacă regiunea „nord-est”, menţionată de expertul climatolog citat de Al Jazeera, poate înseamnă şi că România a fost ferită de orice risc. Aparent da, atâta vreme cât analiza spune că norul este tras sper nord de condiţiile meteo. Practic însă, doar măsurătorile radioactive pot confirm sau infirma pericolul contaminării.
Şi în cazul exploziei de la Cernobîl, autorităţile au dat asigurări că disiparea norului radioactiv nu va avea efecte nocive în România, dar invazia de cancere provocate ani la rând după accident a fost pusă tocmai pe seama tragediei de la reactorul nuclear.
Putin a avertizat că Rusia va dezvolta noi arme nucleare
„Nu au fost emanații chimice dăunătoare în atmosferă, iar nivelul de radiații este normal”, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, la scurt timp după explozie, dar autoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în martie 2018, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară, afirmând că are „rază de acțiune nelimitată” și este „invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale”.
Sursa foto: Digi24.ro
Domnule Ciocazanu in calitate de ziaristii nu puteti obtine niste puncte de vedere oficiale de la Comisia Nationala pentru controlul activitatii nucleare si institutiile pe care le administreaza privind nivelul radiatiilor la zi in Romania si de la Administratia Nationala de Meteorologie privind deplasarea frontul atmosferic din Rusia spre Romania? Altfel ne panicam in stil OTV.
Parca ne-a venit, vreodata, ceva bun de la nenorocitii de rusi…
Nu se vor lasa pana nu vor distruge lumea. Singura lor preocupare este sa se inarmeze, sa ocupe teritorii si sa-si raspandeasca spioni si agenti de influenta in toata lumea.
Nu am auzit in cei 30 se ani despre nicio preocupare pentru stiinta, progres. Auzi despre foarte multe descoperiri de la americani, chinezi, din UE, dar rusii stiu doar de bombe.
Ma mir de ce rusii, popor ortodox, european, se complac in postura de distrugatori ai omenirii. Rusine!
Ca sa parafrazam o celebra lozinca bolsevica, din (toata) Europa-de-Est a anilor ’50”
” Putin si poporu’ rus, /
Radiatii ne-au adus ! „…
Din harta postată, să înţelegem că norul radioactiv vine spre România cu autoturismul?