luni, mai 20, 2024
AcasăViațaNaturaVIDEO. Speologii au coborât pentru prima dată în "Puțul Iadului". Ce au...

VIDEO. Speologii au coborât pentru prima dată în „Puțul Iadului”. Ce au găsit pe fundul dolinei, la 112 metri adâncime

-

Oameni de ştiinţă şi speologi amatori au coborât pentru prima dată până la adâncimea de 112 metri, pe fundul dolinei „Puţul Iadului” din Yemen. Un loc despre care legendele populare spun că este un portal păzit de djinni către lumea de dincolo, transmit Live Science și Agerpres.

Această dolină naturală, denumită oficial Puţul lui Barhout, este o gaură circulară cu diametrul de 30 de metri și adâncimea de 112 metri, aflată în mijlocul deşertului, în provincia al-Mahra din estul Yemenului, aproape de graniţa cu Oman.

Speologi amatori au pătruns în această dolină şi înainte, dar nimeni nu a coborât până pe fundul acesteia.

Săptămâna trecută, o echipă formată din 10 exploratori amatori din cadrul Omani Caves Exploration Team (OCET) a explorat Puţul lui Barhout folosind un sistem de scripeți prin care 8 dintre exploratori au coborât în dolină, fiind susţinuţi de doi dintre ei, care au rămas la suprafaţă.

- Advertisement -

Câţiva localnici s-au adunat să asiste la coborâre, în pofida superstiţiilor cu privire la această dolină. O înregistrare video a explorării a fost prezentată de BBC.

VIDEO: Coborârea în Puțul lui Barhout

„Pasiunea ne împinge să facem astfel de lucruri”, a declarat Mohammed al-Kindi, profesor de geologie la Universitatea Tehnologică Germană din Oman, care a făcut parte din echipa OCET. El a adăugat pentru Agenția France Presse (AFP): „Am simţit că vom descoperi ceva minunat şi o parte din istoria Yemenului”.

- Advertisement -

Legende locale

Explicaţiile cu privire la originile acestei misterioase formaţiuni geologice sunt ancorate în mitologie.

Locul a fost considerat o închisoare pentru djinni, spirite ale mitologiei arabe care pot aduce deopotrivă noroc sau ghinion.

Unii localnici consideră că dacă se apropie prea mult de marginile dolinei, vor fi traşi înăuntru.

Alţii sunt de părere că gaura cu diametrul de 30 de metri de la suprafaţă corespunde cu un supervulcan capabil să distrugă întreaga planetă în cazul în care va erupe.

În trecut, unii localnici au raportat că au sesizat un miros pestilenţial care se degajă din gaură, fapt ce a încurajat superstiţiile cu privire la existenţa unui „porți spre Infern”.

Echipa de speologi la intrarea în Puțul Iadului

Opera naturii în zonă calcaroasă

În realitate, însă, conform speologilor, Puţul lui Barhout este o dolină tipică.

Philip van Beynen, expert în doline la Universitatea din Florida de Sud, a explicat pentru Live Science: „Există diferite tipuri de doline. Cele mai comune sunt dolinele de prăbuşire şi cele de dizolvare”.

Dolinele de prăbuşire se formează atunci când patul de rocă de sub suprafaţă se extinde atât de mult, încât plafonul de deasupra nu mai are susţinere, iar rocile şi sedimentele de deasupra se prăbuşesc sub propria greutate.

Dolinele de dizolvare se produc atunci când sedimentele de la suprafaţă se dizolvă şi se preling încet în subteran, până când se formează o nouă cavitate.

Ambele tipuri de doline se pot forma doar în zonele de relief carstic, abundente în calcare sau dolomită, ce sunt solubile în apă şi formează caverne, izvoare şi doline.

Surprizele de pe fundul dolinei

După ce au coborât în dolină, membrii echipei OCET au ajuns pe un teren accidentat, acoperit de stalagmite, dintre care unele cu înălţimea de 9 metri, conform publicaţiei Muscat Daily din Oman.

Pe fundul dolinei s-au format şi aşa-numite perle de peşteră, care sunt de asemenea un tip de speleoteme (structuri carstice), aşa cum sunt şi mai cunoscutele stalagmite şi stalactite, ce se formează prin acumularea de minerale (exemplu: carbonatul de calciu) din picăturile de apă.

„Perlele de peşteră se formează sub acţiunea apei care se scurge, pe măsură ce straturi concentrice de minerale se aranjează în jurul unui nucleu”, conform lui Leslie Melim, geolog la Western Illinois University.

„Practic, orice poate deveni un astfel de nucleu, orice se află în peşteră sau mină. Mineralele se depun în jurul nucleului şi se formează o perlă de peşteră”, a adăugat el.

Perle de peșteră, pe fundul Puțului iadului

Perlele de peşteră sunt nişte speleoteme mai rare, ce se pot forma doar în părţile complet plane ale fundului unei peşteri, astfel încât materialul care devine nucleu nu poate aluneca într-o parte sau alta, spune Leslie Melim.

Șerpi, broaște, păsări, gândaci

Din interiorul dolinei, echipa de exploratori a observat micro-cascade formate de apa care ţâşneşte din câteva fisuri din pereţii dolinei, la adâncimea de aproximativ 65 de metri. Aceste micro-cascade au asigurat necesarul de apă pentru formarea speleotemelor de pe fundul formaţiunii – stalagmite şi perle de peşteră.

Exploratorii au raportat că au observat şerpi, broaşte şi gândaci în interiorul dolinei, precum şi rămăşiţele unor animale moarte, în special păsări. Descompunerea acestor animale ar fi putut genera mirosul pestilenţial despre care vorbeau localnicii.

Exploratorii nu au raportat un miros deosebit de urât în timp ce se aflau în interiorul dolinei.

Aceştia au revenit la suprafaţă cu câteva mostre de apă, roci, sol şi câteva animale moarte, care vor fi analizate de către specialişti pentru a afla mai multe atât despre modul în care s-a format această dolină, cât şi despre ecosistemul pe care-l adăposteşte.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Orban, necruțător: „O criză politică declanșată de Cîțu, probabil cu acordul președintelui”

* Cîțu: „Îl ignor pe Orban în această perioadă” / „Îi voi lăsa plăcerea că conducă ședința de marți”, când va fi votată moțiunea de cenzură

Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

Cîțu achită prompt serviciile pe care i le-a făcut Antena 3: Bogdan Pascu, omul lui Dan Voiculescu, a primit o funcție mare chiar în timpul Congresului PNL!

Medic din Timișoara: „Știu că aveți o listă lungă cu «motivele» pentru care nu vreți să vă vaccinați. Și eu am o listă… DE AȘTEPTARE!!! Care e mai lungă decât lista voastră. Pe lista mea se află vieți, iar la voi – aberații”

Un fost șef al Romsilva aplaudă atacurile mafiei lemnului împotriva jurnaliștilor și activiștilor. Îi compară pe ecologiști cu teroriștii ISIS și cu comisarii sovietici

* Deputata Laura Vicol (PSD) ne interzice să mai scriem despre ea și ne somează să ștergem toate articolele care o vizează. Răspunsul nostru: Pașol na Constituția, Ciorba!

* Demisie la Realitatea Plus. Bogdan Muzgoci: „Am plecat înainte să am ocazia să-i urez şi lui Liviu Dragnea «Succes!» în propria emisiune”

Dublu șoc pentru fotbalul spaniol: Real Madrid – Șerif Tiraspol 1-2, Benfica Lisabona – Barcelona 3-0. Halal „galactici” și „extratereștri”!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -