joi, aprilie 25, 2024
AcasăAlegeri 2019VIDEO. MAE a avut dreptate: apar primele semne de frânare a votării...

VIDEO. MAE a avut dreptate: apar primele semne de frânare a votării în diaspora. Premierul şi ministrul de Externe arată cu degetul spre BEC

-

Peste 138.000 de români au fost prezenţi la urne, în străinătate, până sâmbătă la ora 14.00, dar apar şi primele semne de „gripare” a votării în unele ţări.

Surse din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au declarat pentru ZIARISTII.COMriscul formării din nou a cozilor la unele secţii de vot din Diaspora este „aproape cert” încă de azi, în special pentru după-amiaza zilei de sâmbătă, dar mai ales pentru duminică, 10 noiembrie – ultima zi de vot pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Motivul a fost deja prevăzut într-o intervenţie a reprezentanţilor MAE de joi seară.

- Advertisement -

Atunci, Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe, a cerut un raport urgent privind organizarea alegerilor din acest weekend, îstrăinătate. Potrivit analizei MAE, situația anunţa deja veşti proaste, cu posibilitatea de blocare a procesului de votare. Este tot mai clar riscul formării de cozi în faţa secţiilor de votare precum cele de tristă amintire, din 26 mai, anul acesta, sau de la alegerile prezidenţiale de exact acum 5 ani.

Mesajele venite de la misiunile diplomatice au conturat o listă neexhaustivă de posibili factori care pot impieta negativ asupra derulării în cel mai bun mod a procesului de votare în străinătate. O parte din membrii secțiilor de votare nu sunt acreditați pentru a îndeplini funcția de operatori de calculator, fiind astfel în imposibilitatea de a opera tabletele din secții. Riscul ca unii membri, în special din rândul celor desemnați de partidele politice, să nu se prezinte sau să nu își îndeplinească atribuțiile sau să părăsească birourile secțiilor de votare în timpul procesului electoral”, a avertizat Iulian Ivan, responsabil în MAE pentru alegerile din Diaspora.

El a adăugat că, în special în cazul secţiilor de votare cu număr mic de membri identificați, există inclusiv riscul neîntrunirii numărului minim legal de membri pentru funcționarea acestora, la momentul deschiderii secțiilor sau la orice alt moment pe parcursul procesului electoral.

- Advertisement -

„În cazul în care fluxul de alegători nu va fi constant în cele trei zile, există posibilitatea de a se crea cozi”, a mai spus Ivan.

Orban şi Aurescu trag un prim semnal de alarmă

Iată că previziunile negative ale MAE s-au confirmat.

Premierul Ludovic Orban a acuzat sâmbătă Biroul Electoral pentru secțiile de votare din străinătate că are o viteză foarte lentă de reacție în ceea ce privește înlocuirea membrilor secțiilor de votare care nu s-au prezentat la muncă, lucru despre care a spus că ar putea îngreuna procesul electoral.

Șeful guvernului a lansat aceste acuzații la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la sediul ministerului.

”Au apărut mici situații, mi-a spus domnul ministru, legat de viteza foarte lentă de reacție a Biroului Electoral în cursul zilei de ieri în cazul înlocuirilor de delegați la secțiile de votare, respectiv a suplimentărilor de delegați la secțiile de votare în care, neavând decât două ședințe Biroul Electoral pentru secții din străinătate, a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire. Azi au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire și cam tot atâtea, 113 dacă țin bine minte de suplimentare. Astăzi sunt 100 de cereri de suplimentare, care sperăm să fie aprobate cât mai repede pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiții la nivelul fiecărui birou electoral de secție de votare”, a declarat Orban.

Premierul a explicat că înlocuirea cu celeritate a membrilor absenți din secțiile de votare din străinătate este importantă deoarece multe dintre acestea nu au avut de la început numărul complet de personal, iar lipsurile suplimentare îngreunează procesul de vot.

La rândul său, Bogdan Aurescu a spus că astfel de situații de absenteism s-au înregistrat peste tot și a subliniat că înlocuirea celor care au lipsit nu este de competența MAE, ci a Biroului Electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Intr-un fel…, este EXPLICABILA scaderea RITMULUI-de-vot laaa… ORELE-AMIEZEI (!!!), intr-oooo… zi-de-SAMBATA (!!!): oamenii vor sa se mai relaxeze putin, dupa cinci zile de munca si dupa ce dimineata poate ca au fost laaa… cumparaturile-de-sfarsit-de-saptamana, nuuuuuuuuuuuuu ?!!!

    Dar…, suntem SIGURI ca diseara VA FI CONSTATAT, DIN NOU, un nou… AVANT (!) al votarii, in „Diaspora” !!!!!!!!

    Iar mîine, DUMINICA, in ULTIMA zi de vot, „diasporenii”… SE VOR MOBILIZA (MASIV !!!), IARASI, daaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -