Azerbaidjanul a lansat, în cursul nopții de luni spre marți, atacuri masive cu artilerie și drone asupra teritoriului Armeniei, generând temeri la nivel internațional că războiul din Caucaz a reizbucnit. De data aceasta, azerii n-au mai atacat în enclava Nagorno-Karabah, care le aparține din punct de vedere juridic, ci bombardează de-a dreptul orașe aflate în interiorul țării vecine Armenia, ceea ce reprezintă un act de război explicit. În dimineața zilei de marți, Erevanul a invocat tratatul de alianță cu Moscova pentru a cere intervenția armatei ruse!
Pe rețelele de socializare abundă înregistrările video cu atacurile nocturne ale armatei azere asupra a 3 localități armene. Ambele țări au confirmat oficial reizbucnirea conflictului armat.
Heavy artillery fire being reported from Azerbaijan towards Armenia. pic.twitter.com/q3uNO4mJHi
— Moshe Schwartz (@YWNReporter) September 12, 2022
Ministerul Apărării de la Erevan a anunțat că armata azeră a pornit atacurile asupra teritoriului armean în zorii zilei de marți. Armenii spun că bombardamentele lansate cu artilerie de mare calibru și drone au vizat orașele Goris, Sotk și Jermuk.
Atacul asupra teritoriului recunoscut internațional ca fiind al Armeniei a permis Guvernului de la Erevan să invoce prevederile tratatului defensiv de alianță semnat cu mai multe țări ex-sovietice pentru a cere intervenția armată a acestora.
Este vizată în primul rând armata Rusiei, dar aceasta se află într-o situație foarte dificilă. Rușii sunt băgați până peste gât în Ucraina și nu mai au resursele necesare să sprijine cu trupe Armenia. Din acest punct de vedere, se pare că Azerbaidjanul a pândit momentul pentru a declanșa atacul.
Heavy battles continue this morning between Azerbaijan & Armenia.
Armenia has decided to officially appeal to Russia & CSTO to take action against what it calls Azerbaijani attacks against the sovereign territory of Armenia.
The statement was made by Armenia’s Security Council.
— Visegrád 24 (@visegrad24) September 13, 2022
Situația în regiune este extrem de complicată. Armenia este un aliat al Rusiei și, de la mijlocul anilor 1990, a controlat enclava Nagorno-Karabah, care aparține de drept Azerbaidjanului, dar e locuită majoritar de etnici armeni. Moscova a folosit această situație, la fel ca în multe alte zone ale fostei URSS, pentru a crea un conflict înghețat, după ce în 1994 acolo a fost și un război câștigat de armenii susținuți de Rusia.
Numai că, între timp, Azerbaidjanul a crescut economic cu ajutorul exploatării zăcămintelor de petrol și gaze, permițându-și să creeze o armată puternică. În toamna lui 2020, printr-un atac-fulger, azerii au spulberat forțele armene din Nagorno-Karabah. S-a negociat un acord de pace mijlocit de Rusia (protectoarea Armeniei) și Turcia (aliata Azerbaidjanului), iar o forță rusă de menținere a păcii a fost desfășurată în zonă.
Atacul lansat de Azerbaidjan marți dimineață pe scară largă asupra Armeniei a luat prin surprindere întreaga comunitate internațională.
Azerbaijan started a war against Armenia
The Armenian National Committee of America reports that Azerbaijan is shelling the entire border with Armenia. Residents of border villages hear the sounds of artillery cannonade. https://t.co/p4zORulVNg
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) September 12, 2022
Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, a cerut „încetarea imediată a ostilităților“. Oficialul american a avertizat: „SUA este profund îngrijorată de atacurile înregistrate de-a lungul graniței armeano-azere, inclusiv loviturile împotriva infrastructurii și locuințelor civile din interiorul Armeniei. Am făcut clar că nu există nicio soluție militară a conflictului”.
Comitetul pentru Relații Internaționale al Senatului SUA a fost și mai dur: „Suntem profund îngrijorați de informațiile privind atacurile Azerbaidjanului asupra teritoriului Armeniei. Bombardând orașele armene și civilii nevinovați este inacceptabil și ilegal. Lumea trebuie să se ridice și să se opună brutalității autoritarismului. SUA trebuie să înceteze acum asistența în materie de securitate acordată Azerbaidjanului“.
Azerii pretind, pe de altă parte, că Armenia e cea vinovată pentru aceste atacuri deoarece continuă să lanseze provocări în Karabah. Nasimi Aghaiev, ambasadorul Azerbaidjanului în Germania, a scris pe Twitter un dialog imaginar între țara sa și Armenia:
Azerbaijan🇦🇿: War is over, let’s sign peace accord
Armenia🇦🇲: NO
🇦🇿: Recognize each other’s territorial integrity & renounce terr. claims
🇦🇲: NO🇦🇿: Open borders & communications
🇦🇲: NO🇦🇿: Withdraw your troops from Karabakh
🇦🇲: NO🇦🇿: Stop your military provocations
🇦🇲: NO pic.twitter.com/rmD6j3itjC— Nasimi Aghayev (@NasimiAghayev) September 13, 2022
Azerbaidjan: Războiul e încheiat, haideți să semnăm un acord de pace!
Armenia: Nu.
Azerbaidjan: Recunoaștem fiecare integritatea teritorială a celuilalt și renunțăm la pretențiile teritoriale.
Armenia: Nu.
Azerbaidjan: Deschidem frontierele și comunicațiile.
Armenia: Nu.
Azerbaidjan: Retrageți-vă trupele din Karabah!
Armenia: Nu.
Azerbaidjan: Opriți provocările militare!
Armenia: Nu.