Aveți prea mulți bani și vreți să-i dați cuiva? O escroacă vă așteaptă la Etno TV în fiecare duminică. Vă îndeamnă să sunați ca să vă dea un premiu, dar nu spune – iar pe ecran nu scrie – că apelul telefonic vă „ușurează” de 1,19 euro pe minut, iar tehnica e să vă „mulgă” multe minute.
Escroaca se numește Adela Lupșe și face un „show” de balamuc la emisiunea „Vreau să sune telefonul”, difuzată duminică după-amiază pe postul Etno TV, într-un program încadrat ca „divertisment”.
O emisiune în care prezentatoarea are dezlănțuiri isterice, țipând ultimativ la telespectatori, să sune „ca să-i umple de bani” (în realitate, să le ia banii). Oamenii sunt momiți cu întrebări extrem de ușoare la un așa-zis „concurs”, doar-doar or suna.
Urletele Adelei Lupșa (selecție făcută de Paginademedia.ro)
* Haideți! Gata, nu mai avem timp la dispoziție! Intră cineva în legătură directă sau nu? Câte orașe ați descoperi? Câți bani veți lua? (…) Haideți! 20 de milioane de lei acum! Acum! Stați un pic așa, dați șansa la oameni!”
* „Am 2.000 de lei premiu! 2.000 de lei! E un salariu, pe o lună, în România! Vreți să vă arăt eu soluția? Mai ales că mulți dintre voi poate nu mai lucrează o lună! Nu v-ar fi OK ca un salariu să vă vină așa în buzunar? Stați acasă, pe unde umblați?!”
* „Ce faceți?! Stați acasă! Ce se întâmplă cu voi? De ce nu stați acasă ca să sunați? Chiar vreau să sune telefonul!”
* „A mai rămas puțin timp. Nu se poate întâmpla așa ceva! Nu pot să închei așa acest concurs! Dați-imi un răspuns! Acum! Ce faceți? Unde sunteți? Pe-afară? Stați în casă, domn’e, stați în casă! Ce faceți afară când 2.000 de roni sunt pe ecran? Ce faceți? Vreau să știu ce faceți, când 2.000 de roni am premiu să vă dau! Aveți două momente să fiți în casă, acum și aici!”
* „De ce nu sunați? Pentru că nu sunteți atenți? Pentru că plecați pe-afară? De ce plecați pe-afară? De ce nu stați în casă, dom’le, și aveți posibilitatea să câștigați, nu să cheltuiți! Că dacă plecați afară, numai de cheltuiți. Aici câștigați cei 2.000 de roni. Înțelegeți?! Înțelegeți logica?”
* „De ce n-am dat premiul până acum? Pentru n-ați fost atenți. Pentru că ați plecat nu știu pe unde, n-ați stat în casă să fiți atenți la ce se întâmplă aici și evident că ați greșit. Poate acum vorbesc cu cineva care stă în casă, să vă demonstrez că dacă stați în casă e cea mai bună alegere.”
* „2.000 de roni. Acum, haideți! Alooo… Câștigătorul trebuie să fie aici, trebuia să vorbesc de mult cu voi. Trebuia să vă am în legătură directă. Faceți telefonul ăla să sune, că de-aia-i telefon, să sune!”
În ce constă escrocheria
De ce se agită atât prezentatoarea? Pentru a genera apeluri. Apeluri suprataxate, dar asta nu se vede pe ecran.
Mecanismul înșelătoriei este simplu:
- Pe ecran este anunțat un „concurs” – „Numește cinci orașe de pe ecran!”. Soluția este extrem de ușoară, orașele se citesc cu ușurință. Și totuși, nu sună nimeni…
- Pe ecran este afișat un număr de telefon. Nimic despre vreo taxă suplimentară.
- Zeci de minute, nimeni nu intră în direct.
Un reporter de la Paginademedia.ro a sunat la numărul de telefon de pe ecran. O voce l-a direcționat către alt număr: „Pentru a participa, sunați la 1204. Repet: sunați la 1204″.
Reporterul a sunat la numărul 1204. Voce robotică: „Ați sunat la «Câștigați acum». Costul apelului este de 1 euro plus TVA. Puteți participa dacă ați împlini vârsta de 18 ani”. Apoi telefonul se închide. Reporterul a sunat din nou. Același parcurs, în buclă.
Timp de jumătate de oră, nimeni nu a fost în direct. Adela Lupșe, prezentatoarea, nu a precizat nicio secundă, în intervalul monitorizat de Paginademedia.ro (14.30-15.00), că este vorba de apeluri cu suprataxă și nici cum pot oamenii să intre în direct.
Tehnica înșelătoriei prevede ca în primele minute ale emisiunii să fie menționată pe ecran suprataxa (1,19 euro pe minut), apoi mențiunea dispare, iar eventualii telespectatori care butonează pe Etno TV pe parcursul emisiunii nu sunt informați.