VIDEO + DOCUMENT. Discursul integral al lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României. „Drag popor român…”

4
1060
Volodimir Zelenski

Mesajul transmis de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, luni seară, de la ora 19.00, prin videoconferință, în Parlamentul României, a fost bine calibrat pe agresiunea barbară a Rusiei, tragedia Ucrainei și relațiile româno-ucrainene, dar a fost afectată de jenante probleme tehnice, produse de partea română. Sub acest aspect, Parlamentul de la București s-a făcut de râs. Altfel, mesajele transmise de oficialii români au fost corecte.

Ședința Camerelor reunite ale Parlamentului a fost condusă de Florin Cîțu, președintele Senatului. Acesta i-a dat cuvântul mai întâi lui Nicolae Miroslav Petrețchi, deputatul minorității ucrainene din România.

Au vorbit apoi, în ordine, Florin Cîțu (președintele Senatului), Marcel Ciolacu (președintele Camerei Deputaților), Volodimir Zelenski (președintele Ucrainei) și Nicolae Ciucă (prim-ministrul României).

„Nu aud! Nu aud! Nu aud!”

Începutul discursului lui Zelenski nu a putut fi auzit, timp de 43 de secunde, nici măcar în limba ucraineană. În transmisia TVR, în timp ce Zelenski vorbea în gol, o voce agitată rupe tăcerea apăsătoare: „Nu aud! Nu aud! Nu aud!”.

Apoi, brusc, s-a activat vocea lui Zelenski. Timp de alte 17 secunde, acesta a putut fi auzit de parlamentarii români și de telespectatori doar în limba ucraineană.

Traducerea în limba română a apărut abia la un minut de la începutul discursului liderului de la Kiev. Dar traducerea a fost defectuoasă, pe alocuri greu de înțeles.

Mai mult: când Zelenski ne-a invitat să urmărim imaginile ororilor produse de ruși la Bucea, în regiunea Kiev, transmisiunea video a fost întreruptă timp de 9 secunde (16.46 – 16.55).

15.40 – începe să vorbească Zelenski, dar nu se aude nimic

16.23 – se activează sonorul, dar nu există traducere

16.40 – apare și traducerea, dar e defectuoasă

„Un nou acord atotcuprinzător, care să garanteze protecția absolută a minorităților noastre naționale”

În discursul său, Zelenski a insistat că Uniunea Europeană trebuie să izoleze complet Rusia, din punct de vedere economic și comercial. Pentru asta, e important să închidă porturile pentru navele rusești, să oprească tranzitul de mărfuri și orice activitate economică în relația cu Rusia.

Liderul de la Kiev a mai spus că România și firmele românești vor participa la refacerea Ucrainei după război și la refacerea orașelor distruse.

De asemenea, Zelenski a punctat: „De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător, care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina. Destinul nostru este să fim împreună în familia europeană”.

Zelenski a amintit și de felul în care, în 1989, România s-a scuturat de dictatura lui Ceaușescu.

VIDEO: Transmisia TVR, cu discursurile lui Nicolae Miroslav Petrețchi (de la min. 5.50), Florin Cîțu (de la min. 7.48), Marcel Ciolacu (de la min. 11.08), Volodimir Zelenski (de la min. 15.40) și Nicolae Ciucă (de la min. 30.02)

Discursul integral al lui Volodimir Zelenski

(Document transmis de Ambasada Ucrainei în România)

„Stimate domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Stimate domnule Președinte al Senatului,

Stimate domnule Prim-ministru,

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Dragi prieteni,

Drag popor român,

Sunt recunoscător pentru această oportunitate de a mă adresa dumneavoastră și tuturor oamenilor dumneavoastră. Acum câteva ore m-am întors din orașele eliberate din regiunea Kiev – din apropierea capitalei noastre.

Din teritoriile din care i-am alungat pe ocupanții ruși și am văzut ce făceau pe pământul nostru cu ucrainenii. Și vreau ca să vedeți aceasta acum. Aceea ce ocupanții au lăsat în urma lor. Îmi pare rău – videoclipul este dur, dar aceasta este realitatea… Numele orașului nostru Bucea este acum pentru totdeauna în istoria mondială. În istoria crimelor de război. În istoria exterminării oamenilor.

Până în prezent, se cunoaște de peste 300 de civili torturați, împușcați sau uciși în alt mod la Bucea. Locuitori obișnuiți ai unui oraș obișnuit din apropierea Kiev-ului. Încătușați la spate, împușcați în ceafă sau în ochi și uciși pe străzi. Zdrobeau vehiculele civile cu echipamente militare. Cu oameni în ele! Violau femei și fete…

Și aceasta este doar începutul anchetei. Nu toate dovezile au fost strânse încă. Nu toate înmormântările au fost încă descoperite. Nu au fost încă inspectate toate subsolurile în care militarii ruși au torturat oamenii. Există toate motivele să credem că numărul locuitorilor uciși din Bucea și din alte orașe ucrainene din apropiere va fi mult mai mare decât ceea ce cunoaștem astăzi.

De ce militarii ruși au comis aceasta?

În aceeași zi, 3 aprilie, când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor uciși la Bucea, pe site-ul agenției de știri de stat ruse RIA Novosti a fost publicat un articol care justifică genocidul ucrainenilor. Numele lui este destul de elocvent, citez: «Ce trebuie să facă Rusia cu Ucraina». Nu este doar un text. Aceasta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruși.

Articolul descrie o procedură clară și calculată de distrugere a tot ceea ce face din ucraineni ucraineni și poporul nostru însuși. Pe cei care nu-i vor putea înfrânge și îngenunchea. S-a spus că trebuie efectuată «dezucrainizarea» și «dezeuropenizarea» Ucrainei. Se spune că până și numele statului nostru trebuie șters.

De fapt, se spune că uciderea cât mai multor dintre oamenii noștri în război este doar binevenită. Vreau să subliniez încă o dată: acesta este site-ul agenției de știri de stat din Rusia, unde în condițiile cenzurii de stat deschise, poate fi publicat doar ceea ce corespunde poziției ideologice oficiale privind războiul împotriva Ucrainei.

Orice lucru care nu corespunde unei astfel de poziții pur și simplu nu ar fi trecut prin filtru de cenzură. Adică vreau să mă înțelegi: ei nici măcar nu se ascund. Ei vorbesc deschis despre scopul invaziei pe teritoriul Ucrainei.

Dacă armata noastră nu ar fi rezistat, dacă poporul nu s-ar fi ridicat în apărarea statului, aceștea ar fi făcut ceea ce au făcut la Bucea – dar pe tot teritoriul Ucrainei. Cunoaștem despre uciderea deliberată a profesorilor și educatorilor în teritoriile temporar ocupate. Cunoaștem despre teroarele deliberate împotriva tuturor celor pe care ocupanții i-au văzut ca activiști, ca oameni conectați cu armata.

Chiar și simpla prezență în apartamentul unei persoane a simbolurilor naționale ale Ucrainei, steaguluiu statului și stemei, prezentau deja un motiv pentru ca ocupanții să ucide această persoană sau cel puțin s-o amenințe că o vor ucide.

Dar de ce ei nu se ascund?

De ce chiar și acum, când totul este clar pentru lume, spun deschis cum vor să distrugă poporul întreg? Există două răspunsuri la această întrebare.

Pe primul îl veți înțelege foarte bine.

În 1989, Nicolae Ceaușescu și-a încheiat în sfârșit viața. De mulți ani a fost limpede că acest om își pierduseră adecvarea. Era clar că el, soția lui, cei apropiați de el, Securitatea lui trag țara voastră și oamenii în jos – spre suferință, spre sărăcie, spre izolare nu doar de lume, dar și de tot ce e mai avansat din lume.

Acel regim se baza doar pe intimidare și represiune, brutalitate și înșelăciune. Nu era nimic luminos în acesta. Poporul român s-a revoltat și s-a apărat, s-a salvat. După ce a răsturnat puterea inadecvată. Pentru că aceasta era singura cale. Ceauşescu, soţia, cei apropiați de el şi Securitatea lui nu au putut fi convinşi.

De asemenea, este imposibil să-i convingi pe cei care promovează războiul în Rusia acum. Pe cei care dau ordine criminale. Pe cei care elaborează planuri pentru genocidul poporului ucrainean și distrugerea statului ucrainean.

Acești oameni sunt inadecvați. Au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și realiza ideile sale nebune. Iar al doilea motiv pentru care Rusia apelează în mod deschis la genocid și din cauza căruia crimele ocupanților, pe care le-a văzut toată lumea la Bucea sunt posibile, este încrederea oficialilor de vârf ai Rusiei că liderii europeni sunt slabi. Că Europei îi lipsește un leadership. Și că națiunile europene nu sunt capabile să apere valorile care au unit continentul.

Doamnelor și domnilor!

Drag popor român!

Împreună trebuie să-i oprim pe acești oameni inadecvați, care sunt obișnuiți cu impunitatea și, prin urmare, au decis că li se permite absolut totul. Împreună, trebuie să-i oprim pe cei care vor genocid în Europa!

De ce ar trebui să facem aceasta împreună?

Fiecare dintre voi înțelege că Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii ruse. Trupele ocupanților încearcă cu încăpățânare să ocolească orașul nostru Mikolaiv pentru a încerca să captureze Odessa. Și de la Odessa este un pas până în Moldova.

Propagandiștii de stat ruși au spus de multă vreme că Moldova este și ea o țintă pentru expansiunea Rusiei. Prin urmare, apărarea de către ucraineni a propriului stat este o condiție fundamentală pentru securitatea și independența Republicii Moldova. Și deci o condiție prealabilă pentru pace în întreaga regiune mare a Dunării.

Acum pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe de Est și Centrală și a regiunii Mării Negre. Astfel, de a apăra libertatea Ucrainei și a ucrainenilor înseamnă a garanta securitatea Europei.

Ce trebuie de făcut?

Da, au fost impuse sancțiuni Rusiei pentru acest război. Dar războiul pentru libertatea noastră durează de 40 de zile deja. După 8 ani de război în Donbas. Aceasta înseamnă că doar sancțiuni nu este suficient. Rusia trebuie să caute pacea cu Ucraina și cu întreaga Europă. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie să fie lipsită de toate resursele. În primul rând, financiar și economic.

Uniunea Europeană trebuie să ajungă în sfârșit la o decizie de principiu și să închidă porturile pentru navele rusești. Să oprească tranzitul de mărfuri și orice activitate economică cu Rusia. Limitarea fluxului de bani pentru sursele de energie rusești nu are o alternativă.

Se poate discuta care ar trebui să fie formatul: un embargo complet asupra proviziilor sau un program precum «petrol în schimbul produselor alimentare» – dar aceasta este necesar.

Dar nu numai aceasta.

Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi învingător în acest război – libertatea sau tirania. Toți cei de care depinde acest lucru trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce rapid și inevitabil în fața justiției pe toți militarii ruși și liderii lor care sunt vinovați de comiterea crimelor împotriva civililor pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei.

Astăzi, am convenit cu Uniunea Europeană acordarea unui sprijin financiar și tehnic echipei de investigare Eurojust, a statelor membre ale UE și Curții Penale Internaționale. Cred că leadership-ul României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptății și protejarea vieții normale atât în regiunea noastră, cât și în Europa în ansamblu.

Sunt încrezător că România și companiile românești vor participa și la programul de reconstrucție postbelică al Ucrainei. Invităm partenerii noștri din Europa să preia patronajul asupra unui oraș, regiune sau industrie care a suferit în urma agresiunii Rusiei. Potențialul vostru, puterea voastră interioară pot crea un nou exemplu de leadership în construirea unei vieți civilizate și pașnice.

Sunt sincer recunoscător întregului popor român pentru atitudinea amabilă fața de ucrainenii deplasați care și-au găsit siguranța pe pământul dumneavoastră. Sper că împreună vom reuși să creăm cât mai curând astfel de condiții, când Rusia va renunța la război și astfel poporul nostru se va putea întoarce acasă, în Ucraina.

Și această experiență de asistență în situații extreme, respect reciproc, bunăvoință între oamenii noștri a devenit deja o bază a unei și mai mari apropieri a statelor noastre. De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina.

Pentru că destinul nostru este să fim atât de aproape cât de mult putem. Destinul nostru este să fim apărători ai libertății în regiunea noastră. Destinul nostru este să fim împreună în Familia Europeană. Și cred că foarte curând mă voi putea adresa către dumneavoastră și cu cuvinte de recunoștință pentru sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Slavă României!

Slavă Ucrainei!”

 

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Omenirea e cutremurată de ororile din Bucea: în urma rușilor au rămas sute de cadavre de civili împușcați pe stradă, unii cu mâinile legate la spate

* „Putiniștii” care au violat, torturat și ucis civili ucraineni în orașul Bucea sunt mongoloizi din Republica Bureatia, înființată de bolșevici în 1923

* Ungurii au ales prietenia cu Putin și gazul ieftin de la ruși: Viktor Orban – 53%, Opoziția – 35%. Fidesz are două treimi din Parlament

* Rușii au jefuit reședința lui Zelenski de pe malul Mării Azov, care timp de 11 ani a fost la dispoziția lui Hrușciov, conducătorul URSS

* „Putin mai are de trăit cel mult un an și jumătate. Fie va avea o moarte violentă (împușcat, otrăvit sau lăsat fără aer în buncăr), fie va fi răpus de cancer”

* Tot mai mulți militari ruși, inclusiv comandanți, refuză să mai participe la războiul împotriva Ucrainei. Putin recrutează civili din Donbass-ul ocupat și din Crimeea anexată

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară” – analiza profesorului Galeotti, expert în Rusia lui Putin

* Răsplata lui Kadîrov pentru familiile cecenilor morți în Ucraina: 5 kg de orez, un săculeț cu cartofi, unul cu ceapă și un litru de ulei

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Jurnalista Emilia Șercan acuză o acțiune de „kompromat” organizată de statul român împotriva sa, după ce a dat în vileag plagiatul premierului Ciucă. Au fost sesizate instituțiile internaționale

* Lăsați singuri la ședința de ieri, Cîțu și Vîlceanu au boicotat azi Consiliul Național al PNL, care l-a înscăunat pe Flutur

* Micul turnător Băsescu, hăituit de marele turnător Voiculescu cu abjecta „lege a lui Iohannis”. De Iliescu nu se atinge nimeni

* Actor cu o avere impresionantă, Mihai Mălaimare a fost dat în judecată pentru că nu și-a plătit utilitățile. Ce sumă are de achitat fostul deputat

* Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here