VIDEO. Colonelul-terorist Igor Girkin, fostul lider al separatiștilor pro-ruși din Donbass, a fost arestat după ce l-a criticat pe Putin – „un idiot laș”

0
1523
Prima imagine cu Igor Girkin arestat

Renumitul terorist Igor Girkin, zis Strelkov („Pușcașul”), colonel FSB, fost șef al milițiilor separatiste pro-ruse și „ministru al Apărării” din autoproclamata Republică Populară Donețk în timpul agresiunii rusești împotriva Ucrainei din 2014–2015, a fost săltat de-acasă de oamenii Moscovei în dimineața zilei de vineri și dus în arest. El tocmai îl criticase dur pe Vladimir Putin, numindu-l „un nimeni” și „un idiot laș”.

Vestea arestării lui Igor Girkin (52 de ani) a fost dată pe rețeaua de socializare Telegram de către soția ofițerului, Miroslava Reghinskaia, fiind preluată și dezvoltată de site-ul Obozrevatel.com.

Arestarea s-a petrecut în zorii zilei de vineri, Girkin fiind acuzat în baza Articolului 282 din Codul Penal al Federației Ruse, care se referă la extremism. El riscă o pedeapsă prescrisă sub formă de amendă, muncă forțată de la 2 la 5 ani sau închisoare cu executare de la 3 la 6 ani.

Devenit celebru sub porecla de Igor Strelkov („strelkov” înseamnă „pușcaș” în limba rusă), teroristul Igor Girkin a fost o perioadă „ministru al Apărării” în autoproclamata Republică Populară Donețk, după ce a condus operațiunile speciale rusești în regiunea separatistă din Ucraina.

Girkin a ordonat și doborârea avionului de linie malayesian MH17, pe 17 iulie 2014, soldat cu moartea a 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului. Pentru această crimă de război, Girkin a fost condamnat la închisoare pe viață de către Tribunalul de la Haga.

Devenit un blogger influent, cu sute de mii de abonați pe canalul său de Telegram, colonelul FSB a criticat dur, de la începutul războiului, slaba coordonare și planificare a ofensivei ruse în Ucraina.

Opiniile sale au fost tolerate până acum, când Girkin a trecut linia roșie. În ultima sa postare, făcută săptămâna aceasta, bloggerul a cerut la înlăturarea lui Putin: „Țara nu poate supraviețui încă 6 ani cu această conducere lașă”.

Cu câteva zile înainte, pe 13 iulie, el afirmase că mai mulți membri din cercul de apropiați al lui Putin îl presează pe acesta să pună capăt războiului și că plănuiesc să-l detroneze.

Vineri, 21 iulie, a urmat arestarea, sub acuzația de „răspândire a extremismului”.

Pentru acest personaj, indiferent cum se vor așeza lucrurile, pare capătul de drum. Fie că va fi judecat și condamnat în spatele ușilor închise de un tribunal din Rusia, fie va fi extrădat (lucru foarte puțin probabil), pe Igor Girkin nu-l așteaptă nimic bun. Există și metoda preferată a lui Putin – lichidarea fizică, cea mai frecventă fiind otrăvirea.

„Timp de 23 de ani, în fruntea țării a fost un nimeni. Rusia nu va mai putea rezista să fie condusă încă 6 ani de acest idiot laș”

Înainte să fie reținut, Girkin s-a lansat într-o tiradă incredibilă la adresa dictatorului de la Kremlin, mai ales marți și miercuri (18–19 iulie). Tirul criticilor lui Girkin a vizat-o și pe presupusa lui soție, fosta gimnastă olimpică Alina Kabaeva.

Igor Girkin, pe 18 iulie: „Timp de 23 de ani, în fruntea țării a fost un nimeni, care a reușit să pună polen în ochii unei părți însemnate a populației… Rusia nu va mai putea rezista să fie condusă încă 6 ani de acest idiot laș. Sunt nevoit să regret că Putin nu este o femeie. O femeie cu un caracter slab și nu foarte deștept ar putea avea favoriți talentați. E și după noroc, dar ar exista măcar o șansă. Iar Kabaeva nu l-a ridicat, din păcate…”

Igor Girkin, pe 19 iulie 2023: „Prin «patriotismul dospit» se înțelege: «Îl iubești pe Putin, îl sprijini în toate eforturile sale, îi respecți asociații de neînlocuit». Trebuie să fii patriot adevărat, nu unul «dospit». Iubești Rusia și îndrăznești să critici acțiunile lui Abramovici sau Medinski (sau ale altor confidenți respectați ai președintelui) – aceasta este deja «dospeală»… Cu un interes probabil din exterior, din partea «Centrului E» și a FSB-ului rus. (…) Vor fi noi bombardamente, atacuri teroriste, sabotaje. Vor fi din ce în ce mai multe. Țara noastră este mare. Și pentru a «prinde victima» (Putin – n. red.) de-a lungul traseului Miloșevici – Gaddafi – Saddam până în finală, va dura mult timp…”

Obozrevatel.com: „Teroristul și criminalul internațional a susținut politica agresivă a Rusiei, dar și-a permis să critice desfășurarea «operațiunii militare speciale», deciziile comandanților ruși și chiar ale dictatorului Vladimir Putin. Faptul că Strelkov a fost reținut de oamenii legii a fost raportat de presa de propagandă cu referire la surse. Ulterior, pe canalul de Telegram al lui Girkin a apărut o nouă postare. A fost scris de soția fostului șef al Republicii Populare Donețk, Miroslava Reghinskaia, confirmând că soțul ei a fost reținut. Ea a spus că anchetatorii au apărut în casă în jurul orei 11.30, l-au luat pe Girkin de brațe și l-au dus într-o direcție necunoscută”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă o „țeapă” a guvernării PSD-PNL: Legea salarizării promisă de Guvern profesorilor în timpul grevei nu e gata nici azi, deși pe 15 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare!

* Conflict la vârf: PSD vrea să sufoce economia privată cu măriri de taxe și impozite, ca să acopere deficitul făcut de ministrul Câciu și clientela de partid; PNL nu e de acord

* DOCUMENT. Președinta Comisiei Europene atrage atenția Puterii PSD-PNL: „Dacă nu elimină pensiile speciale, România nu va primi tranșa a treia din PNRR!”

* Gonind pe contrasens cu Mercedesul său, deputatul Gheorghe Șimon (PSD) a băgat în spital două femei și s-a oprit în curtea unui localnic. Șimon a fost ministru al Economiei în regimul Dragnea

* Pandele către Ciutacu, în direct la RTV: „Voi știți cât am de plătit? Întrebați-l pe Sebi Ghiță cât am de plătit pentru faptul că… da? După cât am de plătit, îmi dați voi înapoi că am făcut rating?”

* Monstrul Godei era omul de casă al Gabrielei Firea! Aceasta l-a angajat și la Senat, după Primăria Capitalei. Anterior, Godei fusese plasat la FC Voluntari, clubul finanțat de Primăria lui Pandele. Firea a mințit că Godei nu e un apropiat al ei, ci un „simpatizat care bagă și el capul în poză”

* Caracatița din Voluntari: o firmă din ograda clanului Firea-Pandele a primit acces la date secrete cu câștigătorii programului „Casa Verde 2023” și le face oferte, deși nici lista instalatorilor autorizați n-a fost anunțată

* A mai murit un FSN-ist de frunte: Dan Matei Agathon. Ion Iliescu îi îngroapă pe toți. Lista e lungă: Bîrlădeanu, Brucan, Marțian, Militaru, Chițac, Dan Iosif, Sassu, Duvăz, Lupoi, Cico Dumitrescu, Sergiu Nicolaescu…

Armand Goșu: „În România e tot mai activă propaganda rusească. E pe bani, probabil se face prin Moldova această corupere. Dacă serviciile de informații ar face un mic efort, ar descoperi traseele pe care se mișcă banii”

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here