sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăViațaȘtiințăVIDEO. Așa arată cel mai mare radiotelescop din lume! China "vânează" extratereștri...

VIDEO. Așa arată cel mai mare radiotelescop din lume! China „vânează” extratereștri cu el

-

Radiotelescopul FAST, cel mai mare din lume (antena parabolică are diametrul de 500 de metri), a început să funcționeze sâmbătă, după trei ani de teste. Telescopul este creat pentru a detecta viaţa extraterestră, semnale din alte galaxii, exoplanete şi stele neutronice.

Proiectul Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) a costat 180 de milioane de dolari și este de aproape două ori mai mare decât al doilea cel mai mare radiotelescop din lume, Arecibo Observatory din Puerto Rico, care are un diametru de 300 de metri.

FAST este format din 4.450 de panouri dispuse într-un carst care permite suportarea structurii, având configuraţia asemănătoare celei a Radiotelescopului Arecibo.

- Advertisement -

Spre deosebire de cel din Puerto Rico, care are o curbură sferică fixă, FAST foloseşte o optică activă, ce se reglează pentru a crea parabole în direcţii diferite, cu un diametru efectiv de 300 metri.

FAST are un diametru de jumătate de kilometru, formând o parabolică la fel de mare ca 30 de terenuri de fotbal alăturate, şi este unul dintre principalele hituri tehnologice ale programului ştiinţific chinez.

Inginerul-şef Jiang Peng spune că FAST „va deveni lider mondial” ca randament şi va permite, „treptat”, accesul astronomilor din întreaga lume.

- Advertisement -

De la începerea testelor, inginerul a descoperit 102 pulsari (stele neutronice care se învârt cu mare viteză şi emit periodic radiaţie electromagnetică), o cifră superioară – potrivit agenţiei naţionale Xinhua – celei descoperite de cercetătorii din Europa şi SUA în aceeaşi perioadă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -