Accident tragic în Iran: elicopterul prezidențial s-a prăbușit duminică în munții din nord-estul țării, președintele Ebrahim Raisi și ceilalți 8 pasageri au murit. Elicopterul era de producție rusească, dar propaganda Teheranului l-a înlocuit în fotografii cu unul american!
Elicopterul care-l transporta, printre alții, pe președintele Ebrahim Raisi s-a prăbușit în timp ce traversa o zonă muntoasă din provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, în condiții de ceață densă. Televiziunea de stat a descris zona tragediei ca fiind în apropiere de Jolfa, un oraș aflat la granița cu țara vecină, Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană Teheran.
Delegația prezidențială se întoarcea dintr-o vizită la granița cu Azerbaidjanul, chiar pe teritoriul azer, unde președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și cel al Azerbaidjanului, Ilham Aliev, inauguraseră un nou baraj – al treilea – construit în comun pe râul Aras, aflat la granița dintre cele două țări.
Duminică seara, televiziunea de stat iraniană anunța că vremea nefavorabilă a fost cauza prăbușirii elicopterului. Și tot vremea rea îngreuna eforturile de căutare și salvare. Un reporter local spunea la microfon: „Este întuneric și a început să plouă, dar căutările continuă. Echipele de salvare au ajuns în zonă… însă ploaia a creat noroi, făcând căutările dificile”.
Oficialii de la Teheran au confirmat în noaptea de duminică spre luni că nu există niciun supraviețuitor printre cei 9 pasageri ai elicopterului prăbușit în munții din provincia iraniană Azerbaidjanul de Est.
Lista decedaților îi cuprinde, printre alții, pe:
- Ebrahim Raisi (63 de ani) – președintele Iranului;
- Hossein Amir-Abdollahian (60 de ani) – ministrul de Externe al Iranului;
- Malek Rahmati (42 de ani) – guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est;
- ayatollahul Mohammad Ali Ale-Hashem (62 de ani) – reprezentantul Liderului Revoluției Islamice în provincia Azerbaidjanul de Est;
- generalul-major Seyed Mehdi Mousavi, șeful echipei de securitate a președintelui Raisi.
La bord se mai aflau și un pilot, un copilot și un tehnician.
Președintele Ebrahim Raisi era văzut drept un potenţial succesor al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.
Propaganda iraniană a înlocuit elicopterul rusesc cu unul american!
Dintre cele trei elicoptere care decolaseră din zona graniței cu Azerbaidjanul și care zburau spre Teheran, singurul care s-a prăbușit este cel în care se aflau președintele țării și ministrul său de Externe.
Celelalte două aparate de zbor din convoiul oficial au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz, cel mai apropiat de locul tragediei.
Elicopterul lui Raisi s-a prăbușit într-o vale adâncă dintr-o zonă stâncoasă, împădurită, din provincia Azerbaidjanul de Est. Aparatul de zbor a ars complet.
Agențiile de presă oficiale ale Iranului au anunțat, ore în șir, că elicopterul prăbușit era un Bell 212, de producție americană. Modelul a fost fabricat în SUA și nu ar fi putut fi vândut Iranului de la revoluția islamică din 1979, adică de 45 de ani, ca urmare a sancțiunilor impuse de SUA. Un prim mister care a plutit în aer: cum a reușit dictatura de la Teheran să procure un asemenea aparat de zbor, pentru flotila prezidențială?!
Lucrurile s-au lămurit atunci când au apărut primele imagini cu elicopterul prăbușit, imagini scăpate cenzurii oficiale: nu era un Bell 212 american, ci un Mi-171 rusesc! Acesta se fabrică la Ulan Ude, în Republica Buriatia, regiune a Federației Ruse situată în sudul Siberiei, la nord de Mongolia.
Tragedii cu repetiție: la fel au pierit alți miniștri și comandanți militari
Iranul are un bilanț sumbru al tragediilor aviatice, după ce fundamentaliștii islamici au preluat puterea la Teheran, în 1979. Cel puțin parțial, este rezultatul a zeci de ani de sancțiuni americane, care au slăbit grav flota aeriană a acestei țări fundamentaliste.
Miniștrii anteriori ai Apărării și Transporturilor au murit în prăbușiri de avion sau de elicopter.
La fel au sfârșit comandanții forțelor armate terestre și aeriene ale Iranului.
Când reformatorii s-au aflat la putere la Teheran, și-au propus să modernizeze flota de avioane a țării prin negocierea unui acord cu Occidentul care să determine ridicarea sancțiunilor, în schimbul limitării activităților nucleare sensibile ale Iranului.
Aceste eforturi au stagnat după ce președintele Donald Trump a retras SUA din acord și a reimpus sancțiuni dure.
Ulterior, reformatorii iranieni au fost blamați de cei din linia dură, care au insistat că țara lor își poate îmbunătăți siguranța aviației bzându-se doar pe industriile sale interne.
A făcut parte din „Comisia morții”
Ebrahim Raisi a fost considerat un ultraconservator şi un susţinător înfocat al „legii şi ordinii” în viziunea conservatoare religioasă iraniană. Adică un tiran sinistru.
Înainte de a deveni președinte, el a ocupat funcția de procuror general al Teheranului între 1989 și 1994, când și-a câștigat porecla de „Măcelarul din Teheran”. Raisi a făcut parte din „Comisia morții”, care a ordonat execuția a mii de prizonieri politici în 1988.
Ebrahim Raisi lucra în sistemul judiciar al țării și în primii ani ai statului fundamentalist iranian, după Revoluția Islamică din 1979, când femeile și-au pierdut multe drepturi, iar alte zeci de mii de prizonieri politici au fost executați.
După moartea lui Ebrahim Raisi, prerogativele prezidențiale au fost preluate de prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber (69 de ani). Acesta a condus o ședință de urgență a Guvernului.
Primele mesaje de condoleanțe – de la teroriștii Hamas și Houthi
Primii care au transmis mesaje de condoleanțe, după ce Iranul a confirmat oficial decesul președintelui Ebrahim Raisi, au fost:
- gruparea palestiniană Hamas;
- liderului Comitetului Suprem Revoluționar al grupării Houthi din Yemen;
- prim-ministrul indian Narendra Modi.
Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, care tocmai se despărțise de comologul său iranian, a transmis: „Astăzi, după ce ne-am luat un rămas bun prietenos de la președintele Republicii Islamice Iran, Ebrahim Raisi, am fost profund tulburați de vestea aterizării forțate în Iran a unui elicopter care transporta delegația oficială. Rugăciunile noastre către Allah sunt pentru președintele Ebrahim Raisi și delegația sa. În calitate de țară vecină, prietenă și soră, Republica Azerbaidjan este pregătită să ofere orice asistența necesară”.
„Măcelarul din Teheran a murit! Bucură-te, popor iranian!”
Masih Alinejad, activistă iraniană care militează pentru drepturile femeilor, a salutat moartea președintelui Ebrahim Raisi, amintind că Iranul este condus de un regim nedemocratic, care a reprimat dur protestele din ultimii ani.
Masih Alinejad (47 de ani) trăiește în exil, în SUA. Ea a scris pe X (ex-Twitter): „Ebrahim Raisi, președintele Republicii Islamice Iran, cunoscut de noi, iranienii, drept Măcelarul din Teheran, a murit! A fost ucis într-un accident de elicopter. De ce ar trebui să-mi ascund sentimentele în timp ce mulți tineri iranieni, în special femei care au fost rănite în timpul revoltelor, distribuie clipuri în care dansează de bucurie la moartea sa? Regimul său a trimis ucigași la New York pentru a mă asasina, dar eu sunt în viață și scriu despre moartea sa. Noi, iranienii, vom lupta pentru libertatea, democrația și demnitatea noastră până în ziua în care vom scăpa de @khamenei_ir și de dictatura sa religioasă” (referire la ayatollahul Ali Khamenei).
Ulterior, ea a completat, într-o altă postare: „Dragă popor al Iranului, bucură-te pentru moartea lui Ebrahim Raisi și a ucigașilor națiunii! Este dreptul tău. Sunt fericită de fericirea voastră. Ebrahim Raisi și Amir Abdullahian au fost uciși într-un accident de elicopter, iar voi nu-i plângeți niciodată pe acești criminali. Raisi a fost unul dintre principalii autori ai crimelor din anii ’80 și membru al comisiei morții. Abdullahian era ambasador și ministru de Externe al Republicii Islamice atunci când sângele a mii de tineri din mișcarea pentru libertatea vieții femeilor a curs pe străzile Iranului, după asasinarea lui Zina Mehsa Amini. În cele din urmă, principala fericire este rezervată pentru zilele în care Guvernul călăilor va cădea și-i vom vedea pe autorii acestor crime la tribunal. În curând vom putea fi cu siguranță fericiți pentru căderea simbolică a călăilor”.
Reuters sustine ca e un Vietnam era Twin Huey.
https://www.reuters.com/world/middle-east/what-we-know-about-crashed-helicopter-carrying-irans-president-2024-05-20/
Elicipterul era probabil foarte vechi, de pe vremea Shahului Reza Pahlavi.
De ce nu contactati un specialist? Asta ar da greutate.
Aparat vechi, nivel de intretinere – orientalo-socialist. Celelalte doua elicoptere au ajuns la destinatie. Miroase a reglare interna de conturi.