Venezuela, în pragul războiului civil, din cauza confruntării dintre SUA și Rusia pe tema recunoașterii noului președinte interimar

0
811
Confruntarea dintre Juan Guaido, liderul opoziției, și Nicolas Maduro, dictatorul comunist, poate duce la declanșarea unui război civil - Foto Wikipedia

Vladimir Putin este un susținător al regimului socialist condus de dictatorul Nicolas Maduro. Președintele Rusiei a construit o relație specială cu liderul din Venezuela cu obiectivul de a o transforma într-o nouă Cuba din timpul Războiului Rece.

Strategia lui Putin nu a reușit din cauza corupției regimului Maduro, a revoltelor de stradă și a faptului că Opoziția a obținut, în urma alegerilor, controlul parlamentului.

Juan Guaido a depus jurământul în fața susținătorilor, anunțând că este președinte interimar până la organizarea de noi alegeri.

Donald Trump îl susține pe Guaido, declanșând primul conflict direct cu Putin de când a venit la Casa Albă.

„Prin rolul său ca singura putere legitimă aleasă în mod direct de către poporul venezuelean, Adunarea Națională a invocat constituția țării de l-a declarat pe Nicolas Maduro nelegitim, iar biroul președinției a devenit vacant. Oamenii din Venezuela au vorbit cu curaj împotriva lui Maduro și a regimului său și au cerut libertate și stat de drept”, a declarat Donald Trump.

Kremlinul a negat oficial că ar fi trimis militari în Venezuela să-l susțină pe Maduro, dar reprezentanții Rusiei nu au reușit să fie convingători. Mai multe agenții de știri au anunțat că peste 400 de mercenari din Grupul Wagner au sosit la Caracas, capitala Venezuelei, pentru a asigura protecția dictatorului.

Pe străzile din capitală au loc numeroase demonstrații. Până în acest moment, armata îl susține pe Nicolas Maduro. Acest lucru se întâmplă pentru că în ultimii ani, acesta din urmă le-a oferit salarii mari și privilegii conducătorilor armatei.

Problema rușilor e că au investit foarte mulți bani în această țară. Rosneft, gigantul petrolier din Rusia, a oferit un împrimut de 6 miliarde de dolari regimului comunist de la Caracas. Fonduri ce ar fi urmat să redreseze economia țării sud-americane, lucru ce nu s-a întâmplat. Corupția politică a dus la o inflație galopantă, sărăcie și înfometarea populației.

Poziționarea tranșantă a lui Mike Pompeo, șeful Departamentului de Stat al SUA care a spus că „niciun diplomat american nu va părăsi Venezuela” și declarația lui Trump care a recunoscut oficial președinția interimară a lui Juan Guaido a creat primul conflict deschis întra Putin și Trump, unul cu implicații imprevizibile pe termen scurt.

Pe de altă parte, Rusia desfășura și un program intensiv de înarmare a Venezuelei, iar o schimbare de regim va opri acest proces.

Protestele de stradă, refuzul lui Maduro de a-și da demisia și implicarea Rusiei poate duce la izbucnirea unui război civil în regiune cu implicații asupra prețului petrolului, Venezuela fiind un mare producător de țiței.

Cine îl susține pe Nicolas Maduro, liderul socialist? Rusia și China.

Cine îl susține pe Juan Guaido, liderul opoziției? SUA, Israel, Australia, Uniunea Europeană, Brazilia și Argentina.

Ministrul de externe al Marii Britanii a anunțat într-o postare pe Twitter că „Juan Guaido este persoana potrivită pentru a duce Venezuela mai departe. Dacă în termen de opt zile nu vor fi anunțate noi alegeri corecte, Marea Britanie îl recunoaște pe el ca președinte interimar pentru a duce mai departe procesul de democratizare a țării. Este timpul pentru un nou start pentru încercatul popor al Venezuelei”, a scris Jeremy Hunt.

Citiți și

Rusia e pe cale să transforme Venezuela într-o a doua Sirie. A trimis 400 de luptători din trupele speciale în apărarea dictatorului Maduro

„Greii” UE se unesc şi îi cer lui Maduro să organizeze alegeri. Rusia acuză SUA de lovitură de stat

Donald Trump pierde din susținerea populară, dar nu renunță la zid. Cât va mai rezista?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here