miercuri, februarie 28, 2024
AcasăLumeaAmericaDonald Trump pierde din susținerea populară, dar nu renunță la zid. Cât...

Donald Trump pierde din susținerea populară, dar nu renunță la zid. Cât va mai rezista?

-

De mai bine de trei săptămâni, de când Donald Trump refuză să aprobe bugetul SUA, așa cum a fost el adoptat de Camera Reprezentanților, popularitatea președintelui s-a prăbușit. Pentru prima dată în ultimul an, susținerea pentru acesta a scăzut sub 40%.

Din momentul în care a decis închiderea parțială a instituțiilor federale, refuzând să adopte bugetul, Trump a coborât de la 42,5% la 39,9%.

Deși a crezut că acest blocaj guvernamental va lucra în favoarea lui, iar majoritatea democrată din Camera Reprezentanților va ceda și îi va aproba cele 5 miliarde de dolari pentru a construi zidul pe granița de sud a SUA, pariul lui Trump s-a dovedit a fi greșit.

- Advertisement -

Tot mai mulți votanți își pierd din entuziasm când vine vorba de planul lui Trump în ce privește stoparea migrației dinspre Mexic.

58% dintre americani se opun construirii zidului, în favoarea acestuia declarându-se 40%. Problema principală pentru Trump nu sunt susținătorii săi, ci faptul că pierde foarte multe voturi din zona alegătorilor de centru, cei care decid câștigătorul.

Deși președintele SUA a crezut că Nancy Pelosi, lidera democraților din Camera Reprezentanților, va ceda destul de repede și îi va aproba fondurile necesare pentru a adopta bugetul și a redeschide instituțiile publice, doamna Pelosi, cea mai influentă femeie din politica americană, n-a cedat și susține că nu va ceda.

- Advertisement -

„Americanii trebuie să știe: bugetul public aprobat ieri de Camera Reprezentanților este același cu cel aprobat de Senat cu câteva săptămâni în urmă și, brusc, acum nu mai vor să-l susțină”, a scris Nancy Pelosi pe Twitter.


Ea face referire la faptul că în proiectul de buget inițial, aprobat de Senat, nu era prevăzută nicio finanțare pentru zid, iar la presiunea lui Trump, republicanii majoritari în Senat s-au răzgândit.

Președintele SUA a transformat lupta politică pentru construirea zidului într-una decisivă, una care i-ar putea asigura un al doilea mandat la Casa Albă.

Din păcate pentru el, n-a ținut cont de faptul că democrații au câștigat alegerile din noiembrie și au majoritatea în Camera Reprezentanților.

Pelosi nu va ceda, mai mult, i-a trimis o scrisoare lui Trump în care-i spune că discursul către națiune ce ar trebui să aibă loc în data de 29 ianuarie e în pericol din cauza „problemelor de securitate” cauzate de concedierea temporară a mai multor polițiști și agenți federali ca urmare a blocajului bugetar.

„De la începutul administrației moderne care începe cu anul fiscal 1977, niciun discurs despre starea națiunii nu a fost ținut în timpul unui blocaj administrativ”, i-a scris Pelosi președintelui, sugerându-i să aprobe bugetul dacă vrea să profite de imensa mediatizare pe care o reprezintă discursul anual despre starea națiunii.

În replică, Donald Trump i-a trimis o scrisoare lui Nancy Pelosi, care avea programată o călătorie în Afganistan pentru o întâlnire cu soldații americani aflați în misiune, în care i-a spus că nu-i oferă asistență militară pentru o astfel de vizită, iar dacă vrea s-o facă, „trebuie să zboare cu un avion comercial”.

„De ce vrea Nancy Pelosi să părăsească țara împreună cu alți democrați într-o excursie de șapte zile, când 800.000 de oameni nu sunt plătiți?”, s-a întrebat Donald Trump într-o postare pe Twitter.

Războiul dintre Donald Trump și Nancy Pelosi va continua, cu mențiunea că primul își joacă posibilitatea unui nou mandat pe când lidera democraților nu riscă nimic, obiectivul ei e să-l slăbească pe actualul președinte pentru a deveni o pradă mai ușoară pentru viitorul candidat al democraților la președenția SUA.

CITIȚI ȘI

Facebook loveşte în alianţa SPUTNIK-Dăncilă-Dragnea-Tăriceanu. Adio, „like” la propaganda rusă!

Pregătiţi-vă de marea EVADARE! Planuri de urgenţă în Europa pentru un BREXIT fără acord cu UE

Ne lasă Trump pe mâna lui Putin? Ieşirea SUA din NATO ar fi un mare cadou făcut Rusiei

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Al doilea mandat pentru Trump este practic imposibil. Nu ai cum sa castigi alegerile cand te sustin doar 35-40% dintre americani. In 2016 a castigat cu 46% fata de de 48% cat a obtinut Hillary Clinton pentru ca sistemul de vor american nu este unul modern in care o persoana reprezinta un vot ci unul de la 1800 toamna, care la vremea lui a fost extraordinar de democratic comparativ cu ce exista in lume la acel moment, dar care astazi este unul anacronic. Cu 35-40% nu poti castiga nici macar cu acest sistem de vot invechit. Asta ca sa nu mai amintesc ceea ce stie toata lumea: este foarte probabil ca Trump sa nu termine nici macar primul mandat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -