vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNewsVaccinarea anti-Covid prinde viteză. De azi, are loc în toate județele. "Ar...

Vaccinarea anti-Covid prinde viteză. De azi, are loc în toate județele. „Ar trebui să avem 20.000 de oameni pe zi”

-

Vaccinarea anti-Covid prinde viteză și în România: începând de luni, 4 ianuarie, operațiunea se extinde în toate județele țării. Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei, spune că se așteaptă ca ritmul să crească la 20.000 de persoane pe zi.

Deși este un progres substanțial, chiar și acest număr rămâne însă destul de mic, în România înregistrându-se aceleași probleme ca și în restul țărilor. E nevoie de mult mai mulți oameni vaccinați zilnic pentru a se ajunge la un ritm eficient. La 20.000 de persoane vaccinate pe zi, ar fi nevoie de aproximativ un an și jumătate ca să fie imunizați măcar 10 din cei 19 milioane de locuitori ai României.

În țară sunt acum 370 de centre deschise pentru vaccinarea cadrelor medicale. Începând de luni, 90% dintre acestea vor fi deschise. Valeriu Gheorghiță a menționat: “Eu cred că vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt, cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie, mare parte din personalul medico-social. Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie, ar trebui să avem cel puţin 20.000 de persoane vaccinate pe zi“.

Medicul coordonator al campaniei speră ca, începând din 15-20 ianuarie, să poată demara a doua etapă a vaccinării, pentru personalul din centrele medico-sociale. Odată cu acel moment, și ritmul vaccinării ar trebui să crească: „Trebuie să ţinem cont, pe de-o parte, de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puţin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract“.

- Advertisement -

Mulți oameni așteaptă însă aprobarea și punerea în circulație a vaccinului AstraZeneca. Acesta se administrează tot în două doze, dar – spre deosebire de cel utilizat acum, de la BioNTech/Pfizer – este fabricat prin tehnologia tradițională, care presupune virusuri inactivate introduse în organism. Vaccinul BioNTech/Pfizer se bazează pe tehnologie nouă, care folosește fragment de cod genetic al virusului injectat în mușchi. Celulele sunt „programate” să producă o părticică din virus pe care sistemul imunitar o recunoaște ca străină și o atacă, declanșând producția de anticorpi.

Deși sunt diferite, cele două vaccinuri au același rezultat: imunizarea împotriva Covid-19.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -