duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăMainPensiile speciale pentru primari au fost amânate încă un an, după ce...

Pensiile speciale pentru primari au fost amânate încă un an, după ce PSD și PNL au explicat cât sunt de necesare. Crize la Antena 3: „Terminați cu populismele, primarii au pensii mici!”

-

Coaliția PSD-PNL a decis luni seara, fără tragere de inimă, prorograrea (amânarea) pensiilor speciale pentru primari cu încă un an. Decizia a fost luată sub presiunea îndeplinirii condițiilor din PNRR, care prevăd că pensiile nu trebuie să depășească 9,4% din PIB. Ziaristii.com a scris ieri, pe larg, cum s-a ajuns la această situație, spre marea furie a aleșilor locali și a PSD. Reacțiile la cald, după decizia din ședința coaliției, au fost vecine cu crizele de isterie. În studioul Antenei 3, moderatorii și invitații mai aveau puțin și-i înjurau în direct pe cei de la USR, inamicii pensiilor speciale.

Decizia de a amâna intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari și șefii Consiliilor Județene a fost confirmată luni seara chiar de Marcel Ciolacu. „Despre pensiile primarilor, cea mai bună soluție este prorogarea pentru un an de zile“, a declarat președintele PSD.

Este a treia prorogare a pensiilor speciale pentru primari, de către trei guverne succesive, conduse de prim-miniștri PNL:

  • decembrie 2019 – Guvernul Orban
  • decembrie 2020: Guvernul Cîțu
  • decembrie 2021: Guvernul Ciucă.

De fiecare dată, a fost evitată intrarea în plată a pensiilor speciale pentru primari de la 1 ianuarie a anului următor.

- Advertisement -

PSD, PNL și UDMR au refuzat să voteze proiectul de lege al USR privind desființarea pensiilor locale pentru aleșii locali, privilegiu instituit în decembrie 2015 de majoritatea parlamentară de atunci, PSD-ALDE-UDMR.

Conform legii care nu a fost desființată, ci doar prorogată (amânată), un primar de comună ajuns la vârsta pensionării ar urma să primească o „indemnizație” lunară de 1.650 de lei (pentru un mandat), 3.300 de lei (pentru două mandate) sau 5.000 de lei (pentru trei sau mai multe mandate).

Condiția negociată de USR cu Comisia Europeană, ca pensiile să nu depășească 9,4% din PIB, blochează pensiile speciale ale primarilor încă un an

Pe scurt, situația e următoarea: conform acordului pentru cei 29,2 miliarde de euro din PNRR, România s-a angajat față de Comisia Europeană la o reformă a sistemului de pensii (care, în esență, ar trebui să ducă la eliminarea categoriilor de pensionari „speciali”), care trebuie să fie de maximum 9,4% din PIB. Pentru 1 ianuarie 2022, PSD voia să aplice două măsuri simultan: creșterea cu 10% a tuturor pensiilor și intrarea în vigoare a acestei noi categorii de pensionari speciali – primarii și șefii de Consilii Județene. E vorba, în total, de numai câteva mii de oameni, dar care ar urma să înghită 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro) în plus pe an.

- Advertisement -

Președintele PNL, Florin Cîțu, s-a opus, știind că astfel se va depăși procentajul maxim de 9,4%. Nevoiți să renunțe la una din cele două măsuri, până la urmă guvernanții au abandonat ideea de a le da primarilor promisele pensii speciale, stârnind furia acestora.

Legea a fost votată în 2019 de Parlament, pe când la putere era tot PSD. Guvernele liberale au amânat succesiv câte un an aplicarea ei, iar PNL a promis ferm anul trecut, în campania electorală pentru alegerile parlamentare, că o va abroga. Rareș Bogdan personal s-a angajat că va avea grijă să desființeze toate pensiile speciale în maximum 30 de zile.

Acest lucru nu s-a întâmplat.

Urlete și acuzații în platoul Antenei 3. O persoană prezentă ca „jurnalistă” a țipat mai tare chiar decât primarul PSD al Galațiului!

Amânarea forțată a pensiilor speciale pentru primari (care pot ajunge până la 7.000 de lei suplimentar față de pensiile cuvenite conform principiului contributivității) este consecința negocierii pe care ministerul condus de Cristian Ghinea a avut-o cu Comisia Europeană. De aici și furia care s-a abătut asupra USR, în ultimele zile, dinspre PSD și posturile de televiziune afiliate acestui partid.

Luni seara, în studioul Antenei 3 a fost foc și pară. Primarul PSD al Galațiului, Ionuț Pucheanu, a început clasic, cu „eu sunt tânăr, n-am nevoie de pensie specială, dar…”. Apoi a continuat cu o pledoarie ridicolă: pensionarii muncesc din greu, au responsabilități și, cu toate astea, după o viață de muncă, uneori chiar și 25 de ani, beneficiază de o pensie mizerabil de mică.

Același Pucheanu a adăugat apoi, în mod uluitor, că restul populației trebuie să se dezvețe să tragă mâța de coadă, să muncească vreo câțiva ani și apoi să se plângă că are pensie mică!

Cei din regie l-au sunat pe deputatul Iulian Bulai, de la USR, care a spus: „Nu e normal să le dăm și mai mult tot la ăia care au! Ar trebui să aibă prioritate alte categorii profesionale, cum ar fi asistenții medicali, care au fost nedreptățiți la ultima Lege a Muncii“.

Au urmat scene de-a dreptul penibile. Persoanele din platoul Antenei 3 au tăbărât pe deputatul USR. Primarul Pucheanu, obraznic, a început să-i strige să renunțe la pensia specială. Bulai i-a răspuns că USR a votat pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Atunci, Pucheanu a venit cu o nouă cerere: să renunțe Bulai și la suma forfetară „pe care știm noi cum o justificați!”.

În discuție s-a amestecat și Diana Tache, prezentă în calitate de „jurnalistă” (la un site din „galaxia Antena 3”), care a început să țipe la Iulian Bulai, acuzându-l că întreabă „obsesiv-compulsiv” cu cine stă de vorbă (deputatul „îndrăznise” să răspundă la telefon fără să stea în fața unui televizor). „Milițianca în retragere” (a lucrat o vreme în MAI, dar a fost dată afară) i-a poruncit să găsească urgent un televizor și să-l deschidă pe Antena 3, apoi i-a reproșat că „ați fost un an la putere și n-ați făcut nimic” (în realitate, USR a fost în Guvern doar 8 luni, între ianuarie și august 2021). Bulai i-a răspuns sec: „Înseamnă că n-ați trăit în România în ultimul an!”, ceea ce i-a provocat „jurnalistei” o nouă criză de furie.

Concluzia celor din studioul Antenei 3 a fost: „Terminați cu populismele, primarii au pensii mici!”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Bomba cu ceas pusă de Firea sub București: de la 1 martie, PUZ-urile criminale emise de fosta primăriță vor permite blocuri de 30 de etaje pe spațiile verzi

Influent ziar elvețian despre Kovesi: „Această femeie hotărâtă a condus DNA până a fost alungată de post-comuniștii aflați la putere”

Dragnea s-a despărțit de „nepoțica” Irina, dar a rămas cu feciorelnicul Codrin. Lacheul ar fi lucrat pe partea de gelozie

* Alertă: tulpina Omicron a ajuns și în România! Au adus-o din Africa de Sud o brașoveancă și un vasluian

* Încă un caz de factură aberantă la energie electrică. Furnizorul dă vina pe o „eroare de sistem”

* Planul invaziei ruse: capturarea a două treimi din Ucraina, inclusiv capitala Kiev! Trupele lui Putin ar veni până la granița cu România

* Ministrul Romașcanu a abuzat de imunitatea parlamentară pentru a nu deschide portbagajul mașinii, la un control de rutină al Poliției

VIDEO. Satiră usturătoare a lui Oreste la adresa lui Rareș Bogdan: „S-a transformat într-un broscoi fără rușine” / „Când te urâțești la suflet, degeaba pui ruj roz” / „Prea mică satira politică pentru un prea mare mincinos!”

* Cei 5 deputați PNL care au votat-o pe avocata interlopilor la șefia Comisiei juridice din Parlament. Au mai contribuit: PSD – 7, UDMR – 2, Minorități – 1

2 COMENTARII

  1. Pensia nebazata pe contributivitate este furt din banul public. Statul este si escroc. Ala care moare mai devreme de pensionare sau o rontaie putin nu primeste nimic, sau doar cat a trait. Unde se duc banii cotizati de acesta? Ar trebui ca la pensionare sa se asigure fiecaruia suma cotizata, iar daca moare mostenitorii sa aiba parte de sume. Cine incurajeaza dezmatul in banul public sa asigure sursa de finantare si eventual sa faca donatii pentru bietii primari. Salariul acela care il primeste nu este generator de taxe si impozite? Odata aplicata mizeria asta vor iesi la pensie toti primarii, din 4 in 4 ani vom avea pensionari. Suntem o natie care incurajeaza nemunca. S-a distrus toata economia si normal ca nu sunt surse reale de servicii si bani. Dar platim smecherii sistemului, in special magistratii. Justitia este o cloaca si o gaura neagra, o tara fara justitie reala este o tara pierduta.

    PENSIA SPECIALA = mita pentru anumite categorii privilegiate.

  2. „Terminați cu populismele, primarii au pensii mici!”

    Ce sa le fac daca toata viata au fost sculeri-matriteti si la batranete s-au trezit primari? Doar nu o sa le dam bani pentru ca au pensii mici. Saracii. Pensia este calculata la contributivitate. Atat ai dat Statului, atat primesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -