Unde greşeşte românul care a construit metrul de autostradă

4
3021

Ştirea bună: un antreprenor român a devenit celebru, prin implicare civică: sătul să mai privească mut la impotenţa Guvernului în materie de infrastructură, a decis să facă prin forţe proprii… un metru de autostradă.

Ştirea proastă: acelaşi antreprenor, devenit foarte popular urmare a gestului său disperat, susţine public ideea îndepărtării oamenilor de politică. „Nu vreau să fac politică. Repet și subliniez că nu vreau să fac politică”, a declarat el în emisiunea „În faţa ta”, realizată de Claudiu Pîndaru şi Florin Negruţiu, la Digi 24.

O declaraţie care se bate cap în cap exact cu iniţiativa sa spectaculoasă de implicare civică, prin construcţia simbolică a autostrăzii de un metru.

Reacţia lui Ştefan Mandachi nu ajută România de mâine, în ciuda gestului său atât de popular astăzi. Pentru că România a ajuns în situaţia gravă de acum, cu drumuri ruinate dar şi cu ţara în pragul falimentului democratic, tocmai pentru că multă lume spune „Nu vreau să fac politică”.

Aşa au spus mulţi, la alegerile din 2016, câştigate de PSD-ALDE. „Nu vreau să fac politică” sau „Mă piş pe el de vot”. Rezultatul îl vedem atât pe autostrăzi, dar şi în situţia critică a statului de drept, care poate duce ireversibil la un regim autocrat de tip Rusia sau Turcia. Iar dacă şi România va intra în lumea asta, atunci nu vor mai fi posibile nici gesturi simbolice de tip construcţia unui metru de autostradă.

Partea bună e că încă se poate schimba ceva. Sau că mulţi antreprenori şi-au arătat solidaritatea cu ideea lui Ştefan Mandachi. Dar astfel de proiecte civice îndrăzneţe au nevoie tocmai de încurajarea implicării oamenilor în politică, nu de repudierea activismului politic direct.

Mai ales că fuga de politică a celor ca Mandachi înseamnă intrarea în politică a unor Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Dăncilă şi alte nulităţi ajunse să ne conducă vieţile. Nu există „nu fac politică”. Când ai spus asta, ai făcut deja politică! Prin cei pe care i-ai lăsat s-o facă în locul tău, să voteze în locul tău, să intre în partide în locul tău, să-ţi schimbe viaţa în locul tău.

„Nu vreau să fac politică. Repet și subliniez că nu vreau să fac politică” este exact îndemnul pe care şi-l doresc Dragnea&co.. Dacă România mai are vreo şansă pe viitor asta nu poate fi decât rezultatul a două tipuri de atitudine: implicare civică inclusiv prin acţiuni tip metrul de autostradă, la pachet cu implicare politică, directă şi indirectă. Prima fără cea de-a doua nu va aduce nimic bun. De fapt, prima nu va mai exista într-o lume în care rămân să facă politică doar cei care îşi asumă asta, indiferent cât de rău ar face-o.

CITIŢI ŞI:

Ghiţă, Dragnea, Tăriceanu – aceşti patrioţi „cu piept”, care au golit România

Guşă, o nouă odă adresată mogulului fugar Sebastian Ghiţă: „A dovedit vitejie. Candidatura sa va influenţa votul la europarlamentare”

Economia României, SABOTATĂ din interior. Reuters acuză jaful prin Fondul Suveran, Vâlcov apără lăcomia Guvernului

Scandalul Huawei. Propaganda rusă cere capul liberalului Pavel Popescu pentru că a cerut blocarea companiei chineze din motive de securitate naţională

Simonei îi place stilul thriller! E în turul 4 la Indian Wells. Mai are nevoie de o victorie ca să rămână pe locul 2

4 COMENTARII

 1. A dovedit ca se poate contrui 1m de autostrada cu 4500euro. Asta inseamna 4,5milioane de euro/km. Mult mai ieftin decit ne spun tot felul de planuri de fezabilitate. Daca nu se fura, bineinteles.

  • Domnule, l-a costat 4500 euro in situatia in care a deplasat acolo o groaza de utileje pt care a platit chirie l-a greu, nu a avut organizare de santier. Bulgarii construiesc autostrazi cu 2,2 – 3,1 milioane euro/km.

 2. Când faci astfel de gesturi, de fapt te adresezi cui? Constructorilor, buldozerelor? Sper că nu așa gândeste, că atunci degeaba se laudă cu 1000 de restaurante.
  De fapt, se adreseaza politicului. Care politic face foarte puțini km de autostradă in țară si zero in regiunea Moldovei. Atunci te iei la trântă, sau cel putin incerci, cu politicul. Dacă te mai țin si brăcinarii,e ceva normal.

  Dar să vii și să repeți ca o moară stricată „eu nu fac politica, repet, eu nu fac politică” inseamnă că omul face doar spectacol.

 3. În America politicul nu poate fi rupt ieri sau azi de realitate care la rândul ei e lege şi muncă. Legea aparține poporului. Nu numai poporului american ci acolo unde e voință de a construi. Aşa e măreția şi lupta de clasă americană. Vezi altfel lucrurile ești un european cu vederi mari defetiste. A nu face parte din politică e de spitalul cu nebuni. Logica urmărește legea care se aplică. Legea e baza societății.

  Eu nu aş face 1 km de autostradă. Aş face din propria avere liberală 1000 km în 8 ani. Dar nu sunt obligat să fiu azi Guvernul malefic politic. Puterea aparține cadrului legal în ansamblul său. Forma de putere o aleg imediat ce ajung la guvernare. Deci voi readuce Bechtel America la muncă în Ardeal. Cu sau fără voia lor imediată.

  Prin muncă ne concepem drumurile. Viața pune la dispoziție norme de ajungere a spiritului formal înspre libertarianism. A face din politic o curvie nu e stilul meu. Niels Schnecker concepe lumea reală ca pe o formă politică dură în real. Nu poți rupe drumul nației de vecinii de vorbire. Unii au construit totul în timp ce White House a rămas datoare omului dac.

  Un răspuns ar fi: la ce foloseşte politicul. Prin negare ne negăm ca valori umane. Dăm credit politicului acum. Fiindcă politicul are rol de înfrumusețare a rodului gândirii imediate spre a forma impresii.

  A vota şi a face mersul treburilor legal. De asta se ocupă ziua cuprinsă de noapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here