Azilul „Căsuța Lu’ Min” din Mureș, ultimul loc unde s-au descoperit orori de nedescris, fusese controlat de trei ori în ultimele două săptămâni, inspectorii statului mușamalizând cazurile. A fost nevoie ca tot Centrul pentru Resurse Juridice – care a descoperit și atrocitățile din căminele de la Voluntari – să facă o vizită inopinată pentru a descoperi că bătrânii cu dizabilități grave erau ținuți la subsol, pe saltele murdare de excremente și sânge, cu muște pe ei. DNA și DIICOT au declanșat anchete.
CRJ este ONG-ul pe care fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, și secretarul de stat care se ocupă cu protecția socială de la același minister, Cristian Vasilcoiu (ambii PSD), au încercat să-l elimine din circuit ridicându-i acreditarea. Cei doi s-au lăudat apoi în fața directorilor județeni de la Protecția Socială că i-au scăpat de controalele celor de la CRJ.
Inspectorii de la Protecția Socială din județul Mureș au mers la azilul respectiv în zilele de 14, 20 și 26 iulie și au completat în rapoartele lor că totul e în regulă. Pe 27 iulie, CRJ a făcut o vizită neanunțată și a descoperit atrocitățile comise împotriva bătrânilor. Au fost anunțați direct procurorii.
Noul ministru al muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că a întrebat la județ de ce funcționarii statului n-au semnalat ceea ce au văzut voluntarii de la ONG. „Au spus că au inspectat doar partea supraterană, deci partea de clădire la suprafaţă, clădirea centrului şi nu şi subsolul şi dependinţele acestei clădiri”, spune Simona Bucura-Oprescu că ar fi sunat explicația.
Între timp, s-a lămurit de ce nu au descoperit, de fapt, inspectorii statului nimic la azil: proprietarii sunt și ei angajați tot la stat! Radio Europa Liberă scrie că azilul a fost deschis în decembrie 2020, iar membri fondatori sunt Cosmin Ionuț Păpuc și Roxana Cristina Dădălău, ambii angajați la Administrația Națională a Penitenciarelor. Președintele asociației este tot din familie și tot bugetară, Carmela Păpuc, angajată la Spitalul Județean Târgu Mureș. Vicepreședinte este Theodora Păcurar, de asemenea bugetară înfiptă tocmai la Asistența Socială Mureș, adică instituția care ar fi trebuit să controleze azilul!
Ceea ce au descoperit cei de la Centrul pentru Resurse Juridice în azilul din Mureș întrece orice imaginație.
Mai jos, comunicatul ONG-ului:
„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa).
Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale.
O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor.
Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele.
La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgență ajutor la 112.
Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului.
Am colaborat cu autoritățile pe parcursul a câtorva ore.
După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria Materiale de construcții. Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai erau câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi”.