„Un act monstruos”, „o crimă”, „o ordinară răpire de persoane”. A venit decontul pentru autorii unei rușini istorice: trimiterea în temnițele lui Erdogan a 7 profesori turci din Moldova

2
1497
Protest la Chișinău

La un an de la expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul „Orizont” din Chișinău, doi oficiali moldoveni au fost puși sub acuzare, pentru exces de putere: Alexandru Baltaga, fost adjunct al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova (SIS), și Olga Poalelungi, directoarea Biroului Migrație și Azil. 

Baltaga a fost reținut pentru 72 de ore și pus sub învinuire, iar Poalelungi a fost pusă sub învinuire și s-a cerut suspendarea provizorie din funcție, anunță Agora.md.

S-a împlinit un an de la expulzarea, în condiții suspecte, a șapte profesori turci de către autoritățile Republicii Moldova. La un an distanță, procedura seamănă cu o răpire de persoane, predate ulterior regimului Erdogan, observă Deutsche Welle.

Regimul Plahotniuc, cârpa lui Erdogan

Pe 6 septembrie 2018, șapte profesori turci ai Liceului „Orizont” din Chișinău au fost luați de forțele speciale din familiile lor și trimiși în pușcărie în Turcia. „Deciziile au fost luate cu scopul asigurării securității naţionale”, se menționa într-un comunicat al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Comunicatul mai preciza că turcii expulzați ar fi fost „suspectați de legături cu o grupare islamistă despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”.

Doi demenți: Plahotniuc și Erdogan, în 2017, la Ankara

În realitate, unica „vină” a profesorilor turci era că predau la un liceu înființat de organizația clericului Fethullah Gülen, organizație despre care premierul turc, Binali Yildirim, spunea că ar fi pus la cale lovitura de stat din Turcia, din vara anului 2016.

Fethullah Gülen trăiește de mulți ani în SUA, iar repetatele cereri de extrădare adresate de regimul Erdogan au rămas fără rezultat. Gülen este „terorist” doar pentru propaganda dementă a dictatorului Erdogan.

Trei din cei șapte profesori expediați de Republica Moldova în Turcia au fost deja condamnați la închisoare: unul la 6 ani și 6 luni, altul la 9 ani, iar cel de-al treilea la 12 ani. Ceilalți patru își așteaptă sentința, în arest preventiv.

„A fost o ordinară răpire de persoane”

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre prin care a declarat că Republica Moldova a încălcat dreptul cetățenilor turci la libertate și siguranţă şi dreptul la respectarea vieții private și de familie. Curtea a dispus achitarea de către guvernul de la Chișinău a câte 25.000 de euro fiecărui reclamant, cu titlu de prejudicii morale. Potrivit Curţii, privarea de libertare a reclamanţilor în septembrie 2018 nu a fost nici legală, nici necesară.

Între timp, în iunie 2019, la Chișinău s-a schimbat puterea. Regimul Plahotniuc a căzut ca urmare a unei înțelegeri politice dintre socialiștii pro-ruși (Igor Dodon) și două partide pro-europene (Maia Sandu și Andrei Năstase). Noua guvernare a încercat să afle cine și de ce a dispus expulzarea celor șapte dascăli turci, iar concluziile sunt șocante.

„Expulzarea profesorilor turci în 2018 a fost o ordinară răpire de persoane, o acţiune penală săvârşită cu încuviințarea unor demnitari de stat şi cu participarea structurilor statului”, susține președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, Chiril Moțpan.

El a menționat că profesorii turci au fost transportați în Turcia cu un avion charter pentru care Serviciul de Informație și Securitate a plătit 340.000 de lei moldovenești.

Potrivit lui Moțpan, responsabil de expulzarea abuzivă a cetățenilor turci se face Vasile Botnari, fostul director al Serviciului de Informații şi Securitate (SIS), cunoscut la Chișinău ca „mâna dreaptă” a fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc (fugit între timp din Moldova).

Moțpan susține că dascălii au fost escortaţi spre Turcia prin Aeroportul Internaţional Chişinău, fiind însoţiţi de ofiţeri SIS la bordul aeronavei, în lipsa unui ordin de deplasare peste hotarele Republicii Moldova. În operaţiune au fost implicaţi angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil, ai Poliţiei de Frontieră, ai Inspectoratului Naţional de Patrulare, reprezentanţi ai Ambasadei Turciei şi ai companiei Avia Invest, concesionara Aeroportului din Chișinău.

„A fost ignorată procedura de înștiințare a cetăţenilor turci privind deciziile de îndepărtare de pe teritoriul Republicii Moldova. Le-a fost îngrădit dreptul la apărare şi contestare în judecată a deciziei Biroului Migraţie şi Azil în termen de 30 de zile, cum prevede legislaţia. Au fost încălcate prevederile legii privind procedura de îndepărtare a cetățenilor străini. Nu li s-a permis să-şi ia actele de identitate necesare pentru părăsirea Republicii Moldova. Nu au fost epuizate căile naţionale de recurs”, a menționat Moțpan.

El a mai precizat că, în cadrul audierilor în comisie, fostul șef al SIS, Vasile Botnari, și-ar fi asumat întreaga responsabilitate pentru acțiunile instituției pe care o conducea în acea perioadă.

„Un act monstruos! O crimă!”

La începutul lunii august 2019, Procuratura Generală a anunțat pornirea unei cauze penale în cazul expulzării celor şapte cetăţeni turci. Dosarul se referă la excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu admise de către responsabili din cadrul Biroului Migraţie şi Azil şi ai SIS.

Expulzarea celor șapte profesori turci din Republica Moldova în 2018 a fost din start condamnată de societatea civilă, au izbucnit proteste, iar instituțiile implicate din Republica Moldova își pasau responsabilitatea din prima zi.

Vineri, 6 septembrie 2019, la un an distanță de la expulzarea dascălilor, Liceul „Orizont” din Chișinău a distribuit un mesaj în care menționează că „șapte familii au fost distruse, iar 18 copii au rămas fără tată” ca urmare a deciziilor luate atunci. „Un act monstruos. Cinci dintre ei au avut statut de solicitant de azil, care conform Convenției de la Geneva din 1951 trebuia să le acorde protecția statutului. Republica Moldova nu a trecut acest examen! Solicitanții de azil, în mod arbitrar, dimineața, au fost ridicați din case sau din drumul spre serviciu și duși direct la aeroport, fără acte de identitate, fără control de frontieră, fără explicații, fără acces la justiție. (…) Nu-i vom uita pe cei care au comandat, au organizat, au direcționat și au executat această crimă”, se arată în mesajul postat de Liceul „Orizont”.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIȚI ȘI:

De ce l-au executat americanii pe Dragnea: au aflat că mafiotul a dat ordin din pușcărie să fie schimbat ministrul Justiției. În curând, corupții PSD vor trebui să lupte și cu „MCV-ul american”!

America îl lovește pe corupt la temelie: fiica lui Liviu Dragnea va fi expulzată din SUA, unde se afla la studii!

Te-am prins, țeparule! Cumpănașu a luat un apartament de lux de la Protocolul de Stat, din care și-a inundat vecinii, fără a-i despăgubi

Cumpănașu a înhățat apartamentul de la RAAPS pe mână cu directorul corupt al lui Tăriceanu. Plus: și-a luat o halcă grasă din cele 17 contracte cu statul, însumând peste 30 de milioane de euro!

Se fuge de Cumpănașu ca de ciumă! A treia organizație importantă părăsește „Coaliția” impostorului

Caracatița care-l susține pe Cumpănașu: sindicaliști, polițiști, masoni, foști șefi ai Guvernului, ai Armatei și ai SRI

Dan Tăpălagă: „Primul candidat călare pe un cadavru”. Încă un text devastator la adresa „necrofagului” Cumpănașu

„Te-ai cățărat, indecent și oportunist, pe curajul și drama Alexandrei”. Text devastator al unui fost ministru la adresa lui Cumpănașu

VIDEO. Așa arată o jigodie PSD-istă! E consilier al deputatei Laura Moagher, conduce beat, parchează pe interzis, îi înjură și amenință pe polițiști, sună la 112 ca să se dea victimă

2 COMENTARII

  1. Un psihopat, ca asta e erdogan, ca sa-si justifice crimele si abuzurile si sa manipuleze masele sa il sustina neconditionat, invoca un dusman nereal, pe care il face colectiv, sa-i afecteze pe toti. Daca nu era Gullen, scotea din palarie un alt „terorist”.

    Exact acest profil il avea dragnea! Daca nu era bagat la inchisoare (traiasca europarlamentarele, ca justitia corupta nu-l inchidea!), nu mai erau multi pasi nici la noi pana la dictatura personala si de partid! E suparator ca abia acum il interzic in State, desi se cunosteau imensele fapte de coruptie si cand s-a dus sa se pozeze pe-acolo, pe la mese… In sfarsit, e bine si-asa.

    Pacat ca s-a relaxat romanul si nu iese in strada cu sutele de mii, sa scapam odata de psd-ul asta criminal, ca imense pagube va mai face pana la alegeri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here