Ultimele trei sondaje de opinie duc spre o singură concluzie: PSD, un partid prăbușit!

1
1331
PSD, un partid care crapă odată cu țara. Conducerea lui Dragnea e contestată, dar soluțiile de a-l dărâma sunt puține
Liviu Dragnea a ieșit șifonat din CEX, dar a mai dat o lovitură statului de drept prin Ordonanța lui Toader- Foto Wikipedia

Liviu Dragnea are de ce să fie îngrijorat în aceste zile. Pe lângă faptul că șansele lui de a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, în cazul în care candidează, tind către zero, partidul său e în drum spre pierderea alegerilor europarlamentare. PSD e un partid care se prăbușește.

În această săptămână, trei instituții de sondare a opiniei publice au publicat date ce analizează opțiunile alegătorilor din perspectiva alegerilor europarlamenatare.

Scrutinul pentru Parlamentul European se va desfășura în România, cel mai probabil, în data de 26, ultima duminică a lunii mai. Reprezentanții PE au un mandat de cinci ani.

Pentru o corectă informare a publicului trebuie să anunțăm că studiul IMAS e un barometru de opinie lunar comandat de USR. Studiul INSCOP e un barometru de opinie lunar realizat în parteneriat cu cotidianul „Adevărul”, iar studiul CURS e un barometru de opinie susținut de PSD.

IMAS, ianuarie 2019
Barometrul de opinie pentru luna ianuarie realizat de IMAS pentru USR, Foto USR
INSCOP, sondaj ianuarie 2019
Barometru de opinie pentru luna ianuarie realizat de INSCOP în parteneriat cu Adevărul – Foto INSCOP
CURS, sondaj ianuarie 2019
Barometru de opinie realizat de CURS pentru luna ianuarie. Sondajul e optimist excesiv cu privire la cifrele PSD. Foto CURS

Observații:

  1. În toate aceste sondaje, tendința PSD este aceea de a pierde alegători.
  2. În barometrele de opinie pentru luna ianuarie, PNL este pe locul doi. Cu precizarea că în studiile IMAS și INSCOP, PNL s-a apropiat la 1,5 puncte de PSD, intrând în marja de eroare. În sondajul CURS, diferența dintre PSD și PNL e de 10 puncte, în opinia mea fiind una care nu are nicio legătură cu realitatea.
  3. Sondajele publicate nu au măsurat alianța dintre USR și PLUS pentru alegerile europarlamentare. Alianța s-a produs după declanșarea procesului de strângere de date.

Pe rețelele sociale au existat multe comentarii pesimiste care spuneau că, în cazul în care se adună procentele PSD, ALDE și Pro România (Victor Ponta) se constată că nu sunt mari schimbări.

În 2016, PSD a câștigat cu 45,67%, iar ALDE a avut 5,62%, Pro România nu exista. PSD și ALDE au avut împreună 51,29%.

Astăzi, PSD, ALDE și Pro România au 43,6%. Chiar și într-un astfel de raționament pesimist apare o diferență de 7,5%.

Ultimele trei sondaje de opinie duc spre o singură concluzie: PSD, un partid prăbușit. De ce?

Dar lucrurile apar într-o cu totul altă lumină în momentul în care privim cifrele partidelor de centru-dreapta. În 2016, PNL, USR și PMP au obținut împreună 34,6% din voturile alegătorilor. O diferență de 17 puncte procentuale față de PSD și ALDE. Nu au avut nicio șansă să formeze o majoritate parlamentară chiar cu sprijinul UDMR (6,18%).

Astăzi, PNL, USR și PLUS au împreună 43,7%, egalând scorul PSD, ALDE și Pro România, la jumătatea mandatului.

Mutația în opțiunile electoratului este puternică. Pe lângă faptul că PSD e în pericol să piardă locul de lider al partidelor din România, o premieră, acum există o altenativă politică la heghemonia de șapte ani a social-democraților. Aceștia au guvernat țara în diferite combinații, începând cu 2012.

Dar asta spun cifrele, pentru că analizând realitatea politică, există puține șanse să apară o alianță între Liviu Dragnea (PSD) și Victor Ponta (Pro România). Amândoi se află într-un conflict politic dur, fiecare vizând preluarea alegătorilor social-democrați.

Cu trei luni înainte de alegerile europarlamentare, Liviu Dragnea nu mai poate administra o campanie de succes pentru PSD.

E de așteptat să înceapă convulsii în interiorul formațiunii. Conform unor surse, există negocieri nesfârșite pe locurile eligibile pentru Parlamentul European. Mulți lideri social-democrați încercă astfel să-și salveze cariera politică.

CITIȚI ȘI:

„Taxa pe lăcomie” – mostră de prostie. Prin Ordonanța 114, Guvernul PSD-ALDE a încălcat regulile europene

I-auzi, Tudorele! Kovesi e susținută de PPE, cel mai mare partid din Parlamentul European

Împărțire scandaloasă a banilor: DNA – 168 de milioane, PSD – 219 milioane! Hoții primesc mai mult decât cei care trebuie să-i prindă pe hoți

 

 

1 COMENTARIU

  1. Eu pe toti care ii cunosc si care inainte au votat psd, am constatat ca nu si-au schimbat opinia, unii s-au mutat la alde, la pro nu cunosc sa se fi mutat. Dar daca Dragnea candideaza e CLAR CA VA CASTIGA DIN PRIMUL TUR. Si el cunoaste toate sondajele si in nici un caz NU CANDIDEAZA CA SA SE FACA DE RAS. S-A DECIS: CASTIGA CINE ”NUMARA VOTURILE. Pot sa faca fata cu bugetul pe care l-au alocat la jandarmerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here