marți, aprilie 23, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaUcrainenii cer Occidentului 1.000 de tunuri, 500 de tancuri, 300 de lansatoare...

Ucrainenii cer Occidentului 1.000 de tunuri, 500 de tancuri, 300 de lansatoare de rachete și 2.000 de vehicule blindate. Ei promit că înving Rusia. Un general american e sceptic

-

Ucraina are nevoie să primească din Occident 1.000 de tunuri, 500 de tancuri, 300 de sisteme MLRS (lansatoare multiple de rachete), 2.000 de vehicule blindate și 1.000 de drone pentru a câștiga războiul cu Rusia, a anunțat luni Mihailo Podoliak, unul din consilierii-cheie ai președintelui Volodimir Zelenski. Reacțiile au fost împărțite: Pentagonul a promis că va furniza tot ce e nevoie pentru a câștiga războiul, dar unii experți au arătat că aceste cereri făcute de Kiev sunt nesustenabile și imposibil de îndeplinit.

„Ca să fiu direct, pentru a încheia războiul avem nevoie de următoarele arme grele:
– 1.000 de obuziere calibrul 155 mm,
– 300 MLRS,
– 500 tancuri,
– 2.000 de vehicule blindate,
– 1.000 de drone.

Întâlnirea Grupului de Contact al Ministerului Apărării se ține în Bruxelles pe 15 iunie. Așteptăm o decizie”, a scris Podoliak.

- Advertisement -

Într-adevăr, Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, a mers împreună cu generalul Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate, să discute cu ambasadoarea americană la Kiev, Bridget Brink, despre aceste cereri. O discuție între aliați va avea loc la baza militară Ramstein, din Germania.

Secretarul de Stat al Apărării din SUA promite că Ucraina va primi tot ce are nevoie

Un prim semnal încurajator a venit de la Lloyd K. Austin, Secretarul de Stat al Apărării din SUA, care a afirmat într-o conferință de presă ținută în orașul Bangkok, din Thailanda, că „suntem gata să furnizăm orice este nevoie și să ajutăm Ucraina să învingă”, după ce i s-a spus despre cerințele Kievului.

Lucrurile sunt însă mult mai complicate. Generalul în retragere Mark Hertling, fost comandant al forțelor armate ale SUA în Europa (2011-2012) care a condus și Divizia 1 Blindate și a participat la cele două războaie din Irak, a explicat pe ocolite, dar în detaliu, de ce solicitările Ucrainei sunt pur și simplu imposibil de satisfăcut.

- Advertisement -

Armata SUA are 11 divizii active. Fiecare din acestea are cel mult 72 de obuziere. Asta înseamnă că în toată armata activă americană se găsesc, în acest moment, mai puține tunuri decât solicită Ucraina!

Acesta este doar un exemplu, pentru că generalul Hertling arată cât de complicat este sistemul logistic de menținere în stare de luptă a echipamentelor, cum fiecare divizie necesită un număr foarte mare de mecanici, personal de mentenanță și de aprovizionare specializat. Toți aceștia sunt mai greu de pregătit și instruit decât militarii care luptă propriu-zis pe front, în linia întâi. „De fapt, Ucraina dorește să înroleze o armată nouă, cu echipamente occidentale, cu procese necunoscute, în timp ce luptă într-un război“, spune la un moment dat Hertling, care subliniază că nu se pune problema ca SUA și aliații Occidentali să nu fie alături de Ucraina, ci că vrea să arate cât de dificilă e situația.

Mark Hertling despre cererile de armament greu ale Ucrainei: „Este nevoie de mai mult decât de oameni care spun «dați-le tot ce au nevoie»“

„Așa cum am mai spus în discuțiile anterioare, „noua fază” a luptei (care a început la începutul lunii aprilie) a adus schimbări.

-Rusia se concentrează pe masarea artileriei, încercări de pătrundere.

-Ucraina se concentrează pe logistică, apărare activă și menținerea voinței.

În ultimele câteva zile, New York Times, Washington Post, Wall Street Journal și alții au raportat că Ucraina cere mai multe echipamente de luptă.

Ucraina are nevoie de sprijin. Foarte mult. Este important să înțelegem amploarea „cererilor” lor, arta posibilului și cerințele logistice asociate.

Voi oferi o parte din context pentru toate acestea, din perspectiva unui soldat și a experienței de pe câmpul de luptă în calitate de comandant de divizie.

O parte din ceea ce voi spune va fi întâmpinat cu „ei știu mai multe decât tine despre ceea ce au nevoie”.

Așa că vă rog să înțelegeți că vă ofer doar perspectiva mea.

Multe rapoarte de astăzi au spus că Vestul este „în întârziere” și „indecis” în ceea ce privește furnizarea de echipamente.

Aceste rapoarte mai spun că Ucraina are nevoie ca națiunile să îi furnizeze 1.000 de obuziere, 300 de MLRS, 500 de tancuri, 2.000 de vehicule blindate.

Aș oferi un context pentru aceste solicitări.

Să vorbim despre artilerie.

Există 10 divizii active ale armatei americane. În funcție de tipul diviziei (blindate, infanterie, aeropurtate, asalt aerian, ușoare), fiecare este echipată diferit.

Fiecare are o brigadă de artilerie a diviziei – numită „DIVARTY” – care are în mod normal 3 batalioane.

În timpul luptei, fiecare batalion de artilerie din DIVARTY este atașat la cele 3 brigăzi de luptă ale diviziei.

Fiecare dintre aceste batalioane de artilerie are între 16 și 24 de obuziere (fie M109A7 autopropulsate, fie M777 tractate) și, de obicei, 9 tipuri diferite de artilerie cu rachete (MLRS sau HIMARS).

Pentru a ușura calculele matematice, să rotunjim și să spunem că fiecare divizie are 3X24 de obuziere și 3X9 sisteme de rachete.

Asta înseamnă un TOTAL de 720 de obuziere și 270 de sisteme de rachete în toate cele zece divizii active ale armatei americane (ulterior, generalul Hertling a rectificat – sunt 11 divizii active, una fiind înființată după ieșirea sa din serviciu – n. red.).

Acesta este un indicator al domeniului de aplicare al „cererilor” Ucrainei.

SUA au furnizat 108 M777 către Ucraina în urmă cu câteva săptămâni, echivalentul a aproape 5 batalioane de artilerie. Acestea au venit cu 200.000 de obuze.

De asemenea, SUA au trimis 4 HIMARS ca o dovadă de principiu. Probabil că vor mai fi și altele în următoarea tranșă.

Țările NATO trimit, de asemenea, tunuri și muniție, unele cu șasiuri diferite, sisteme de control al focului, cerințe de instruire.

Acestea nu vor egala tunurile Rusiei până la proporția de 1:1, deoarece armatele occidentale au alte metode de contracarare a amenințării artileriei rusești (este greu de explicat aici).

O parte din „cererea” care este necesară, dar care de obicei nu este discutată în cerința de sprijin pentru toate aceste echipamente: piese de schimb, mecanici, întreținere etc.

Asta vine din altă parte.

Pe lângă o „DIVARTIE”, fiecare divizie americană are și un Comandament de sprijin al diviziei, sau „DISCOM”.

DISCOM-ul este o organizație foarte mare cu mecanici, furnizori de piese de schimb, șoferi de camion, alimentatori, manipulatori de echipamente și toate celelalte lucruri care fac parte din operațiunile lanțului de aprovizionare.

Acel DISCOM „sprijină susținătorii” care există în interiorul fiecărui batalion/brigadă.

Ceea ce fac acești soldați este să se asigure că fiecare piesă de echipament de înaltă tehnologie continuă să funcționeze, este aprovizionată cu muniție/combustibil/piese de schimb/electronică.

Atunci când se livrează tunuri… există cerințe pentru a livra toate „lucrurile”.

Într-o divizie americană sunt mai mulți susținători decât trăgători.

Este relativ ușor să antrenezi soldații să opereze tunurile. Dar este nevoie, de asemenea, de o pregătire EXTENSIVĂ a mecanicilor, furnizorilor și a altor susținători.

Și… trebuie să te asiguri că lanțul de aprovizionare (inclusiv traseul pentru ca toate acestea să aibă loc) funcționează fără probleme.

Se estimează că sunt aproximativ 640 de kilometri de la granița de vest a Ucrainei până la Kiev… alți peste 320 de kilometri de la Kiev până la liniile de front.

Armata numește asta „linie de comunicații” sau LOC. Menținerea LOC-urilor sigure și deschise în timpul luptei este o muncă grea, dar este necesară.

Adăugați la aceasta că diferitele tipuri de echipamente pe care le solicită Ucraina provin de la o varietate de națiuni NATO și non-NATO.

Nu toate sunt la fel. Acest lucru exacerbează cerințele de piese și întreținere. Acest lucru agravează provocările legate de lanțul de aprovizionare și LOC.

În acest fir, am vorbit doar despre artilerie.

Acum, înmulțiți problemele legate de tunuri cu cele legate de punerea în teren a tancurilor noi și avansate din punct de vedere tehnologic, a vehiculelor de infanterie, a aviației etc.

De fapt, Ucraina dorește să înroleze o armată nouă, cu echipamente occidentale, cu procese necunoscute, în timp ce luptă într-un război.

În calitate de comandant de divizie în luptă, am desfășurat mai multe sisteme de armament – unele complicate, altele nu – în timpul unei acțiuni de 15 luni.

Partea ușoară de amplasare în teren a durat săptămâni… cele dificile au durat mai mult. Unitățile sunt scoase din linie și antrenate. Mecanicii își învață meseria. Rezervele sunt reaprovizionate.

Și am avut avantajul unui DISCOM excelent, al unor procese exersate, al unor linii de aprovizionare securizate, al unor soldați care știau ce primesc, al abilității de a scoate oamenii de pe linia de comandă și de a-i înlocui cu alții în timp ce echipamentul era pus în teren.

Ucraina nu are nimic din toate acestea.

Să nu facem o greșeală, Ucraina are nevoie de sprijin din partea SUA și NATO.

Curajul și tenacitatea de care a dat dovadă Ucraina sunt exemplare și ei luptă pentru noi toți.

Ucraina va câștiga, dar va fi o luptă grea.

Și… suporterii ar trebui să înțeleagă dinamica cu care se confruntă.

Îmi pare rău dacă acest subiect a enervat pe cineva, dar acestea sunt provocările asociate cu transformarea și modernizarea unei armate… și este nevoie de mai mult decât de oameni care spun «dați-le tot ce au nevoie».“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Știi ce am mâncat azi? Un câine!” / „Oh, mi se face rău!”

* În sudul Ucrainei, principala grijă a invadatorilor ruși e să cucerească noi teritorii, pentru a le jefui! Au ajuns să se lupte între ei pentru bunurile furate din casele localnicilor

* „Îi urăsc! Cât timp voi fi în viață, voi face orice ca ucrainenii să dispară!” – Afirmații demente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care anunță „inevitabila” folosire a armelor nucleare și „decapitarea în Piața Roșie” a ucrainenilor

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* În fruntea CCR a fost instalat încă un PSD-ist al lui Ion Iliescu, dar Klaus Iohannis e „convins” că își va duce treaba „cu succes la bun sfârşit”

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Podul prăbușit în Neamț, pe moșia baronului Arsene, a fost „reabilitat” acum 6 luni, cu bani PNDL, de firma unui fost consilier PSD

* „România e singura țară în care planul KGB a reușit. Revoluția a fost furată, lustrația nu s-a făcut deloc, iar corupția este enormă” – Thierry Wolton, scriitor și istoric francez

* Dezvăluirile lui Câcău (șef de filială județeană AUR, demisionar): „George Simion a organizat petreceri la care s-au săvârșit acte de preacurvie” / „Dictator”, „fariseism grotesc”, „limbaj vulgar”, „comportament violent”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -