marți, februarie 27, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaUcraina a lansat o ofensivă în zona Herson, iar “Armata 58 rusă...

Ucraina a lansat o ofensivă în zona Herson, iar “Armata 58 rusă cedează rapid. Militarii săi sunt pe front de 95 de zile și nu există un al doilea eșalon în spatele lor”

-

Armata ucraineană a lansat o ofensivă în regiunea Herson, anunță Statul Major General de la Kiev. În primele 12 ore, ucrainenii au înaintat 9 kilometri, iar unele rapoarte menționează că linia defensivă a rușilor a cedat rapid, iar aceștia s-au retras pe un aliniament intermediar, încercând să reziste acolo. Regiunea sudică Herson, cu tot cu oraș, au fost cucerite de ruși în luna martie, la începutul invaziei lansate asupra Ucrainei.

Ofensiva este una „limitată”, după cum e descrisă de specialiști, dar Armata 58 rusă – ai cărei militari sunt împrăștiați pe un front de 180 de kilometri și obosiți după 95 de zile petrecute non-stop pe front – a început să cedeze. „Nu există un eșalon secund, cu rezerve care să intervină unde au loc străpungerile, și nici unități blindate în zonă“, pentru că Rusia a aruncat zilele acestea toate resursele disponibile asupra zonei Severodonețk, din Donbass, pe care încearcă s-o cucerească.

Atacul ucrainenilor are ca scop principal, după cum a spus Arestovici, tăierea legăturii între forțele rusești din regiunea Herson și cele din Zaporojie, în sudul țării.

Unul din efecte va fi, foarte probabil, silirea comandamentului rus să ia unele unități aflate azi în Donbass pentru a fi trimise rapid, ca întăriri, în zona Herson.

- Advertisement -
Harta frontului din Herson în 29 mai. Zonele colorate cu albastru reprezintă avansul armatei ucrainene în urma contraatacurilor

În acest moment, frontul din zona Herson e oprit pe aliniamentul Andriivka – Lozove – Bilogirka.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a publicat duminică seara următoarea analiză: „Noile rapoarte au confirmat că forțele ucrainene au efectuat cu succes un contraatac limitat în apropierea graniței dintre Herson și regiunea Mikolaiv, pe 28 mai, forțând forțele rusești să treacă în defensivă. Acest contraatac ucrainean este probabil menit să perturbe eforturile Rusiei de a stabili poziții defensive puternice de-a lungul axei sudice. În timp ce contraatacul ucrainean nu pare a avea șanse de a recuceri teritorii substanțiale pe termen scurt, acesta va perturba probabil operațiunile rusești și va forța potențial Rusia să desfășoare întăriri în regiunea Herson, care este deținută predominant de unități mai slab pregătite. Contraatacurile ucrainene ar putea, în plus, să încetinească eforturile Rusiei de a consolida controlul administrativ al sudului Ucrainei ocupate.

Forțele rusești au continuat să atace Severodonețk la 29 mai, dar nu au făcut niciun progres confirmat; progresul rusesc în luptele urbane intense va fi probabil lent. Campania rusă din estul Ucrainei – care anterior urmărea capturarea întregii regiuni Lugansk și a regiunii Donețk – se concentrează acum aproape în întregime pe Severodonețk. Este puțin probabil ca trupele rusești să fie capabile să desfășoare mai multe operațiuni simultane și, probabil, în zilele următoare, vor deprioritiza și mai mult avansul la sud-est de Izium și la vest de Liman în favoarea concentrării forțelor disponibile asupra Severodonetsk“.

- Advertisement -

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* România a contribuit la operațiunea specială prin care a fost salvat un american capturat de ruși în Ucraina

* Putin și ai lui, acuzați că și-au înecat intenționat marinarii de pe crucișătorul Moscova! „Au fost abandonați în bucătărie. Ofițerii au scăpat primii, ca șobolanii”

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* VIDEO. Șocant: Rusia folosește devastatoarele TOS-1, cu bombe termobarice. Ucraina cere Americii 200 de astfel de arme și garantează că-i aruncă pe ruși afară din țară

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Cum a fost posibilă a doua excludere din magistratură pentru Cristi Danileț în epoca Iohannis-PSD. „Asistăm la o anesteziere a Justiției pentru o epocă de concordie politică”

* Guvernul PSD-PNL, marele câștigător al inflației: a încasat, în doar 4 luni, cu 23 de miliarde de lei mai mult de pe urma exploziei prețurilor

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -