Deși rușii au înaintat în ultimele săptămâni pe front, Ucraina are încă șanse să-și elibereze teritoriile cucerite de Kremlin și să revină la granițele din 1991.
În opinia expertului militar ucrainean Iuri Butusov, găzduită de site-ul Obozrevatel.com, recuperarea teritoriilor ar fi posibilă numai dacă țara sa va avea suficiente mijloace militare de distrugere și un avantaj față de agresori în privința armelor de înaltă precizie.
De asemenea, luptătorii lui Zelenski trebuie neapărat să dețină supremația la capitolul drone de recunoaștere, drone-kamikaze, sisteme anti-drone și unități de asalt.
Toate acestea ar fi practic imposibil de realizat fără sprijinul Occidentului.
Pe de altă parte, remarcă Butusov, nici ocupanții nu stau bine cu aprovizionarea de personal și armament, fiind extrem de vulnerabili la tehnologia modernă.
El le transmite ucrainenilor să se obișnuiască de-acum încolo cu starea de război, fiindcă, dacă regimul criminal al lui Putin nu se va prăbuși în curând, amenințarea la adresa țării lor și conflictele militare ar putea dura și zeci de ani, așa cum se întâmplă în situația Israelului și a Coreei de Sud.
„Însăși existența Ucrainei este cea mai mare înfrângere a lui Putin”, a adăugat Butusov.
Ziaristii.com vă prezintă răspunsurile oferite de expertul militar Iuri Butusov la cele mai frecvente întrebări care i-au fost adresate de compatrioții săi.
„Atât timp cât regimul lui Putin este la putere în Rusia, războiul activ sau rece nu se va opri”
– Cât va dura războiul?
– Până când Ucraina va opri ofensiva rusă. Inamicul nu înțelege că este imposibil să distrugă Ucraina prin mijloace militare și că va fi obligat să meargă la negocieri.
– Ce înseamnă victoria pentru Ucraina?
– Să oprească ofensiva rusă și să rămână ca stat independent cu suprafață maximă și acces la Marea Neagră. Însăși existența Ucrainei este cea mai mare înfrângere a lui Putin.
– Când se vor sfârși toate acestea și va fi pace?
– Atât timp cât regimul lui Putin este la putere în Federația Rusă, războiul activ sau rece nu se va opri, amenințarea la adresa Ucrainei din partea Federației Ruse va dura zeci de ani. Trebuie să ne obișnuim să trăim într-o stare de război – așa trăiesc Israelul și Coreea de Sud.
– Poate Ucraina să elibereze prin forță toate teritoriile ocupate și să ajungă la granițele anului 1991?
– Da, poate. Dacă va concentra forțe care vor avea un avantaj în mijloace de distrugere, arme de înaltă precizie, drone și sisteme anti-drone, un număr suficient de unități de asalt. Dar dacă nu există un astfel de avantaj, atunci miracolele nu se vor întâmpla de la sine.
„Nu trebuie să devenim la fel de numeroși ca rușii, trebuie să fim numeroși și puternici într-un anumit loc și la un anumit moment”
– Ce format de suspendare a ostilităților pare real în acest moment?
– Încetarea ostilităților pe linia frontului, care va fi greu de rupt de ambele părți, este ca paralela 38 dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.
– Este posibil să oprim Rusia pe front?
– Există multe exemple în care trupele noastre opresc în mod fiabil inamicul și provoacă pierderi grele rușilor. De asemenea, rușii duc lipsă de personal, ei încearcă să împingă frontul cu mase de infanterie. Infanteria este vulnerabilă la toate armele. Prezența armelor de înaltă precizie sub formă de drone face posibilă zdrobirea oricărui număr de trupe rusești. Dar armele de înaltă tehnologie necesită schimbări de tactică și dislocarea trupelor. De asemenea, avem nevoie de eforturi sistematice pentru a ne proteja infanteria – fortificații, sisteme anti-drone, acoperire prin mijloace de incendiu.
– Va avea Ucraina destulă putere?
– Ucraina are forțe și resurse, principalele probleme sunt însă concentrarea și organizarea lor. Nu trebuie să devenim la fel de numeroși ca Rusia, trebuie să fim numeroși și puternici într-un anumit loc și la un anumit moment. Problema creării superiorității în război nu este o problemă a soldaților, este o problemă de management, una de organizare și aplicare de către conducerea militară și politică de top.