Dan Turturică, la despărțirea de Digi24.ro: „A fi neutru azi înseamnă să ajuți trădătorii și agresorii acestei țări. Nu am de gând nici să tac, nici să mă prefac”

7
8725
Dan Turturică

Ziaristul Dan Cristian Turturică explică, pe contul său de Facebook, cum s-a ajuns la despărțirea de site-ul televiziunii Digi 24.

Turturică dă de înțeles că managementul companiei i-a cerut imperativ „echilibru”, „neutralitate”, „obiectivitate” – concepte frumoase, dar care în anumite conjuncturi sunt de-a dreptul aberante și justifică diverse forme de cenzură. Între criminal și victimă nu poți fi niciodată neutru! Iar un ziarist respectabil nu se poate limita la a relata situații de o gravitate extremă, cum este cea prin care trece România în prezent.

Dan Turturică chiar se numără printre ziariștii echilibrați și obiectivi. Se pare însă că termenii aceștia sunt percepuți tot mai deformat de conducerea trustului de presă al RCS&RDS.

Întreaga conducere a site-ului digi24.ro, formată din Dan Turturică (redactor-șef), Laurențiu Mihu (redactor-șef adjunct) și alți doi editori, a fost concediată. Forma de despărțire: celor patru manageri editoriali nu li s-au mai prelungit contractele, care la trustul Digi sunt pe termen limitat.

Postarea lui Dan Turturică

„Colaborarea mea cu Digi24 se apropie de final.

Cea mai importantă realizare a echipei digi24.ro, în ultimii trei ani: site-ul a devenit o voce curajoasă, cu personalitate, cu conștiință, care nu s-a mulțumit doar să reflecte realitatea, ci și să o pună sub semnul întrebării. Prin investigații, interviuri și analize.

O voce care a fost și critică. Tonul opiniilor noastre s-a sincronizat cu starea de alertă din societate. A crescut ca intensitate în tandem cu pericolul ca România să piardă tot ce a câștigat în ultimii 15 ani.

Așa cum temerile a din ce în ce mai mai mulți români că actuala putere împinge țara spre dezastru se bazează pe fapte, pe faptele ei, tot pe aceste fapte s-au bazat și opiniile noastre.

A le ignora și a adopta un ton de pace când în jurul nostru e război, un război pe care nu noi l-am pornit, ar fi însemnat să ne trădăm conștiințele și să ne abandonăm cititorii.

Nu am făcut-o nici la mineriada din iunie ’90, nici în timpul regimului Iliescu, nici la mineriada din ’99, nici în timpul guvernării Năstase, nici la suspendarea lui Băsescu din 2007, nici la lovitura de stradă din ianuarie 2012, nici la lovitura parlamentară din august 2012, nici în timpul guvernării USL, nici la încercarea de fraudare a alegerilor prezidențiale din 2014. Cum nu am făcut-o nici față de oceanul de fapte de corupție din toate guvernările!

De ce am fi făcut-o începând cu decembrie 2016, când Dragnea și Tăriceanu au pornit cel mai dur atac împotriva acestei țări din ultimii 30 de ani?

Cum am fi putut să ne facem că nu vedem că pericolul real este ca actuala putere să ne întoarcă în timp nu în 2004, ci în 1989, adică să ne readucă în sfera de influență a Moscovei?!

Anul acesta vom împlini 30 de ani de la dărâmarea regimului Ceaușescu. Cam cum ar fi trebuit să fie tonul unui articol despre riscul ca aniversarea de 30 de ani a Revoluției să arate ca o zi de doliu pentru toate speranțele de suveranitate și prosperitate omorâte cu cinism?

Putea fi unul «echilibrat», «neutru»? În niciun caz. Și nici fals «obiectiv», câtă vreme faptele sunt clare și urlă a intenții rele.

Nicăieri în această lume, jurnaliștii profesioniști nu îndulcesc tonul și nu se fandosesc cu eufemisme în fața unor asemenea riscuri. Aici nu este vorba de lupte politice de rutină, de hârjoneli între PSD-ALDE vs PNL—USR. Aici nu e vorba de stânga sau dreapta sau de nuanțe fine. Este vorba de destinul României, de soarta unei țări, de viețile a milioane de oameni. Cu asta nu te joci!

În toate momentele enumerate mai sus, testul de conștiință a fost imperativ exact pentru că alegerea unui drum sau a altuia a avut sau ar fi avut implicații imense.

S-a văzut câți ani irosiți ne-a costat încremenirea lui Iliescu în himera neo-comunistă din perioada ’90. Noi am făcut-o posibilă prin pasivitatea noastră! Vocile critice au fost prea puține și prea slabe.

Astăzi, riscul este și mai mare. Averile acumulate de cei care își doresc, precum Putin, să rămână veșnic la putere și deasupra legii (și pentru care Dragnea și Tăriceanu reprezintă doar cozi de topor) sunt atât de mari, încât dacă elimină și ultimele insule de rezistență ale societății și ale statului de drept, nu îi va mai urni nimeni de la putere, pe ei și pe urmașii lor, zeci de ani de acum înainte. Rusia, dar și alte țări vecine, de abia așteaptă!

Dacă nici acum vocile celor care înțeleg pericolul nu vor suna alarma cu claritate și cu forță, lupta este ca și pierdută. Eu, unul, nu am de gând nici să tac, nici să mă prefac.

Nu am făcut-o în cei 30 de ani de când sunt jurnalist, nu am s-o fac nici de acum încolo. Mai mult ca oricând, a fi neutru azi înseamnă să ajuți trădătorii și agresorii acestei țări. Înseamnă să pui banii și confortul deasupra demnității.

Sper să ne revedem cât mai curând, într-un nou proiect editorial. Până atunci, ne întâlnim aici, pe Facebook.”

CITIȚI ȘI:

7 COMENTARII

 1. Din NENOROCIRE incep sa cred tot mai mult ca s-a sfarsit si ca va fi dictatura. O dictatura a mafiei foste comuniste si care acum a pus laba pe tara. Ea vrea o presa complezenta si o populatie care NU MAI GANDESTE decat pana-n varful nasului!!!!
  Mai avem de luptat, atat cat se mai poate. Sa nu spunem ca nu am mai incercat!!!

 2. Cad televiziunile, rand pe rand. Probabil, asupra lor se exercita presiuni din partea puterii, iar patronii cedeaza. Aceste presiuni, ca si cedarea patronilor, adaugate la celelalte abuzuri prin care se confisca toate domeniile importante, sunt semne sigure de dictatura.
  Dar dictatorilor nu le-ar reusi fara contributia LICHELELOR. Lichele din presa, din justitie, din politica.
  Dar exista si oameni adevarati, ei nu fac compromisuri, Felicitari, Dan Turturica!

 3. ȘI TOTUȘI !!!(de mirare și mare-i răbdarea /iubirea /mila /înțelepciunea CREATORULUI vs. infatuarea omului !)..încă ..E BINE !! (încă,momentan dar relativ în același timp =totul -ABSOLUT -totul are un PREȚ și o consecință / și-i DREPT AȘA /că vă convine sau NU =zero în fața legilor celeste imuabile /nu tu, omule-micuț sau închipuit decizi ASTA /degeaba te ILUZIONEZI ,infatuezi !..) CĂCI: Deșii de două mii de ani (cît reținem noi ,momentan !)omenirea face eforturi serioase , cu multă trudă și suferințe (personale sau de nație ,popoare ,generații întregi chiar ..) uneori de neînțeles sensul și PREȚUL imens de dureros în ansamblul său ptr. a deveni mai BUNĂ și mai aproape de CREATOR (ale cărui căi sunt atît de greu de înțeles chiar și pentru GENIILE lumii )e incredibilă infatuarea MEDIOCRILOR și profitorilor oportuniști în încăpățînarea cu care își reclamă titlul de demiurgi ,fiind capabili de a distruge o lume- și așa destul de INSTABILĂ și IMATURĂ- și a o-mpinge în dezastru în numele ”BINELUI ”-lor și al adepților LOR ,fără nici o tresărire de ”CONȘTINȚĂ ”-și aici stă MONSTRUOZITATEA lor ,ce trebuie urgent OPRITĂ ,cît încă se mai poate !ALTFEL?-DEZASTRUL și consecințele vor fi pe ”măsura ” inconștienței sau ȘI mai grave !-/vezi -NAZISMUL,COMUNISMUL și variante ale lor !..consecințele ?.Le știți !Sau ,nu?..Întrebați-i pe cei CE știu ,atunci !..APEL : la istorie ,la rațiune ,la memorie ,la cultură=NU VĂ JUCAȚI cu forțe și legități pe care nu le ÎNȚELEGEȚI !-căci pot face BUUUM ,praf și scrum din și cu ”FRAGILA ”-VIAȚĂ !ATENȚIE mare la NEATENȚIE !… S.O.S -EUROPA /S.O.S ROMÂNE !s.o.s către tine omule-OM demn și liber prin truda ,suferința și conștința TA -dăruită de demiurg ,deci dator a o PĂZI /nu o datorezi CELORLALȚI ci respect-o cu EI ,de vrei a nu pierde LIBERTATEA-chiar și aceea de a greși ,dar uman nu cointeresat meschin ! -oriunde te-ai AFLA !-E TIMPUL! singurul care certifică un ADEVĂR -și timpul nu stă în loc și ISTORIA NU IARTĂ și nu UITĂ !-orice v-ar VINDE manipulatorii abili în falsuri .Degeaba te vei lamenta ulterior -TREZIREA -căci deja LIMITELE răbdării stau să CRAPE !. ȘI ,totuși !Unii (se știu EI bine care și cum și încet ,încet îi DEVOALEAZĂ și faptele lor chiar dacă REALITATEA a avut răbdarea și curiozitatea
  să-i lase să-și dea măsura completă a (IN)COMPETENȚELOR lor atît de ILUSTRE ,dar doar în mintea lor de IMPOSTORI susținuți de ignoranți și escroci abili în manipulare sau naivii inculți
  !..TEMPORAR -și relativ orice ABERAȚIE se poate infatua /în lipsa REPERELOR ,sau prin vicierea ,modificarea lor /după INTERESE .DAR ,dar doar RELATIV ,căci vine JUDECATA ..a CE,CUM și pentru CE ?..și începe DANSUL -aha !..sau credea-ți că suneți IMUNZI și IMUNI?-Ă?Aoleoo!..)PĂI ?..Credea-ți ..NAIVILOR că nu vine și PLATA ?..RĂSPLATA ?..AOLEOO! sau v-au imbecilizat pe toți?..OARE?
  Penibilul/Grotescul/Ridicolul= nu vă ”deranjează ”..doar se pare că a devenit un modus vivendii ,pentru alde voi-și aici este (se află INPARDONABILA și cauza NEIERTĂRII /nu vă putem UITA și nici ierta /deoarece vreți să instaurați ANORMALITATEA +AMORALITATEA ca fiind normale /și de SUCCES-iar tineretul care este în formare deja a fost viciat/afectat și otrăvit de ”ÎNȚELEPCIUNEA ” voastră izvorîtă din MOCIRLA MEDIOCRITĂȚII ce se autoimpune prin FORȚĂ -încăpățînare specifică PARANOICULUI ajuns la PUTERE =urmează ..CONSECINȚELE !..OARE?..Uite că cineva -undeva va spune ..GAME OVER !-IMBECILILOR !)
  (ALDE voi+gașca complicilor cu care vă AUTO-intitulați/gratulați =MARII ALEȘI /..mari conducători de?..PROȘTI naivi și ignoranți=turmă inconștientă și ignorantă?..MARE ,chestie ..un fel de CHIORI în țara orbilor !.:.puah!) !..ce dreacu !..ai dreacu ei ,de telectuali ..că nu vă înțeleg IDIOSINCROZIILE și INEPȚIILE voastre atît de ILUSTRE /bazate doar pe AROGANȚA și IMPERTINENȚA ignorantului /incultului mediocru și imberb /imatur ce se joacă cu FORȚE și LEGITĂȚI /fără să înțelegă /ba chiar refuză CONSECINȚELE ( în 99% din cazuri =DEZASTRUOASE /de ce?..ÎNTREABĂ-TE ..de ai OPEN MIND FREE!..NU?.înțelegi?nu prea?..Întreabă ..și ascultă pe cei ce POT !)….așa că ?Statuați-le ,băi ..ca” LEGI ”..că tot vă închipuiți voi că ”PUTEȚI” -că sunteți mulți și ALEȘI =FAC TOTUM (penibil..dar nu realizați=imbecili semifuncționali!) !..Confortable ,numb!…PS…În lipsa REPERELOR (în matemetică=constante! )..ORICE ,dar-absolut ORICE !..poate fi INTERPRETAT ALEATORIU și folosit în funcție de INTERESE !..mai ales (dar și la nivel -personal este la fel =de la simplu ,la complex în tot acest UNIVERS /e așa greu de înțeles ?..ptr .unii -îngrijorător de MULȚI /se pare că -da ! /de aici -vulnerabilitatea DEMOCRAȚIEI -ce se bazează pe MULȚIME/cantitate în detrimentul CALITĂȚII /deșii și-o propune ca SCOP !-de aceea DICTATURILE -sunt mai eficiente în primă fază /pe termen scurt ..etc.) de către PUTEREA -impotentă intrinsec ce fabrică o REALITATE PARALELĂ (vezi ex.:STATUL PARALEL -o recunoaștere /inconștientă /a duplicității ce se vrea recunoscută prin ORICE MIJLOC =nu are scrupule ,nu cunoaște mila =pericol major !)..spre a-și servii INTERESELE -individuale,de grup/partid-o altă formă perversă/religie..etc..etc..Iar dacă asta se REUȘEȘTE/prin manipulare/dezinformare/neglijarea EDUCAȚIEI copiilor sau și mai grav ..prin educare ȚINTITĂ și ÎNDOCTRINARE ..etc ..așa .CĂ?..Că nu înțelegeți toți FILOZOFIA sau ”meandrele concretului ”-sîc !..nu ar fi o tragedie !..dar faptul că NU aveți BUNUL SIMȚ să-i RESPECTAȚI pe cei care ÎNȚELEG -și își asumă /un curaj deja-din păcate !-și rolul de a vi-l devoala –ASTA ..este deja o TRAGEDIE !..pe care tot voi ”deștepții”-fără respect,..o veți plătii !..AU EI ,GRIJĂ !..care ,EI?..E ,deja ..aceasta-i ÎNTREBAREA! (una din..)..șamd …șamd ..Bieții ,de voi ..niște vite amăgite/niște oase obosite !..Sclavi vor face din voi(unii deja sunteți ,vînduți cu viitor și cu copii cu tot /dar voi ADULAȚII cu veselie scălîmbă și masochistă înainte !-pe cei ce vă relevă un pic de ADEVĂR ?..scuipații /huiduiții/defăimații/murdăriții /aruncați zoaie în capul lor..alegeți-l pe BARABA ;răstigniți-l și pe CRISTOS /căci?..NU vă minte frumos !..nu?..găsiți voi și o ”filozofie ”-justificativă /mai ales cînd vi se spune că se POATE-orice?..OARE ?..Eheei,..bieți pui de ?..LEI ,sau prăpădiți ..mielușei ?..EȘTI liber ,să ALEGI !..Rezultatele?pe măsură !..Asta ați ALES ?..ASTA AVEȚI !..Semnat :..un (biet !)..OM …supus vremii ,dar nu UMIL !..Așa să ne ajute (ierte !)..DUMNEZEU !..trezește-i TU ,la timp căci ”NU AU HABAR ce se întîmplă ”..Tulai ,DOAMNE !..ptiu ,drace !..S.O.S -omule ,de vrei să meriți recunoașterea de -OM ! -BE FREE !..de meriți ,de NU ?..vei pierde TOT !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here