Am trăit s-o vedem şi pe asta: primul submarin cu droguri, capturat pe coastele Europei!

0
4971

Dacă la malul Mării Negre drogurile au ajuns să plutească pe apă, scăpate sau aruncate din vase de transport, pe alte coaste ale Europei narcotraficanţii au ales soluţii revoluţionare pentru a-şi plasa marfa pe continent. O anchetă anti-drog internaţională, dirijată din Lisabona (Portugalia), a dus la capturarea primului submarin plin cu droguri care a încercat să acosteze la Atlantic.

Columbia ar fi ţara de origine, Cangas do Morrazo – destinația improvizată (în Galiţia, nord-vestul Spaniei, pe coasta Atlanticului, la 94 de kilometri sud de Santiago de Compostela şi la 169 de kilometri nord de Porto (Portugalia).

7.690 de kilometri în linie dreaptă, echivalentul a 4.778 mile nautice, este distanţa pe care trei membri ai echipajului au parcurs-o pe sub apă, la bordul primului narcosubmarin transoceanic interceptat în Europa, construit special pentru a naviga la mică adâncime pe sub apă.

Peste 3 tone de cocaină la bord!

Era „căptuşit” cu nu mai puţin de 3.000 de kilograme de cocaină valorând peste 100 de milioane de euro, în pachete bine izolate care s-au scufundat până în faţa plajelor Foso și Punta Couso, din Hío, Cangas.

Doi cetățeni ecuadorieni și un alt spaniol au traversat Atlanticul la bordul artefactului, au ajuns în Capul Verde și au urcat apoi spre nord în Portugalia. Au fost localizaţi în dreptul Lisabonei şi lăsaţi să navigheze paralel cu coasta Spaniei.

Poliția judiciară portugheză avea informaţia şi s-a confirmat. I-a urmărit de la distanţă. În paralel, la Pontevedra (la doar 35 de kilometri nord de locul unde urmau să acosteze), autorităţile au primit o alertă crucială: nava se afla deja în apele Galiţiei.

Un pescar din Asturia le-a dat „ţeapă”

Era „pontul” necesar pentru a finaliza investigațiile grupului ECO al Guardia Civil (Poliţia de elită spaniolă). De asemenea, poliţiştii ştiau că submarinul avea rezervele de combustibil pe terminate, că există defecțiuni la un motor ca urmare a unei furtuni ce zguduise puternic nava.

În cele din urmă, submarinul a ajuns chiar pe Costa da Morte menținând comunicațiile pentru a coordona descărcarea. Se crede că au contactat un pescar din Asturias (mult mai departe de Cangas, la peste 400 de km nord), care ar fi acceptat comanda, dar ceva nu a mers și vasul a revenit la Rías Baixas, în Cangas.

Duminică, la ora trei dimineața, binoclul infraroșu al Poliţiei antidrog a localizat arcul semi-submersibilului care se plimba la doar 80 de metri de coastă. Cei trei membri ai echipajului din interior au deschis capacul submarinului şi au ieşit, lăsându-l scufundat la 6 metri sub apă.

Unul a scăpat, doi sunt în arest

Au sărit în apă îmbrăcați în costume de scafandru. Au înotat, ducând bagaje, spre țărm. Aici însă, îi aşteptau poliţiştii din Guardia Civil. Spaniolul a reușit să scape și este în continuare căutat, relatează „La Voz de Galicia” („Vocea Galiţiei).

Operațiunea ratată iniţial, joi, de Poliția din Portugalia, dar finalizată cu bine în Spania graţie coordonării internaţionale, a fost coordonată de Centrul de Analiză și Operațiuni Maritime pentru Traficul de Droguri (Maoc-N), cu sediul la Lisabona.

Au fost folosite, de asemenea, informații capturate de mijloacele aeriene ale agenției americane antidrog (DEA). Dar nimeni nu a ştiut că destinaţia finală va fi Galiţia, regiunea din nord-estul Spania cu ieşire la Oceanul Atlantic. La acest moment, drogurile au fost capturate, doi membri ai echipajului sunt în arest, iar al treilea este căutat intens pe tărâm spaniol.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Va alunga diaspora PSD-ul şi din Oltenia? Cazul Doljului smuls din braţele cuplului Olguţa-Manda arată că, în „20-20”, chiar se poate!

* Puci în PSD! Mai mulți lideri, cu Ciolacu în frunte, s-au dus acasă la Dăncilă, s-o „pensioneze” forțat. E posibilă demisia chiar azi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here