sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăMainTraian Băsescu, bântuit de păcatele tinereții. În studenție a fost informatorul "Petrov"...

Traian Băsescu, bântuit de păcatele tinereții. În studenție a fost informatorul „Petrov” al Securității, confirmă instanța

-

La 13 ani de când condamna în Parlament comunismul și instrumentele sale (Securitatea, Miliția, Partidul, Procuratura Militară etc.), Traian Băsescu este dovedit ca fost colaborator al Securității. Decizia instanței o confirmă pe cea a CNSAS, dar nu este definitivă.

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu.

Traian Băsescu, acum europarlamentar, poate face recurs în 15 zile de la comunicare. El a anunțat deja că va ataca decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție.

- Advertisement -

Anunțul oficial al Curții de Apel București: ”Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B.-S a-VIII-a C.A.F. Pronunţarea se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedură civilă”.

CNSAS a dat verdict de colaborare cu Securitatea în cazul fostului președinte după ce la dosarul său au apărut noi probe, potrivit cărora Băsescu și-a turnat colegii de facultate, semnând note informative cu numele conspirativ „Petrov”. Potrivit CNSAS, Băsescu dădea informații la Securitate despre comportamentul, atitudinea și poziția colegilor săi față de regimul comunist.

În urma uneia dintre notele informative semnate de „Petrov”, unui student i-a fost interzisă navigarea în afara granițelor României.

- Advertisement -

Două note informative

Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”. „Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ”.

Un alt argument cu care s-a apărat (fără succes) Băsescu: „Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”.

Precizare: în comunism, o turnătorie era la fel de periculoasă indiferent de instituția către care era făcută – Securitate, Armată, Miliție, Partid etc. Persoana denunțată putea avea de suferit în oricare dintre aceste situații.

Traian Băsescu a mai spus că nu putea refuza să dea informații CI-stului (ofițerului de contrainformații). „Mă obliga legea să-i răspund. (…) În ceea ce priveşte sancţiunile, când eşti elev militar poţi fi exmatriculat”.

Fostul președinte a menţionat că a dat două note informative colonelului de contrainformaţii Tudor.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării, susține CNSAS.

Complicații penale

Traian Băsescu e pus într-o situație dificlă și din punct de vedere juridic. De fiecare dată când a candidat la funcții publice (președinte, primar, deputat, senator, europarlamentar), el a semnat câte o declarație de necolaborare cu Securitatea ca poliție politică.

Dacă decizia Curții de Apel București va fi confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție, ar fi stabilită definitiv colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea ca poliție politică.

În acest caz, declarațiile de necolaborare s-ar încadra la fals în documente publice și uz de fals, care sunt pedepsite de Codul Penal cu închisoare de la 1 la 3 ani.

În 2006 condamna comunismul și Securitatea

„Securitatea a fost o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim și criminal. Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea”, spunea fostul președinte Traian Băsescu în anul 2006, în Parlament, în discursul de condamnare a regimului comunist, ținut după finalizarea raportului realizat de Comisia Tismăneanu.

„Partidul a fost creierul sistemului represiv, iar Securitatea instrumentul care a pus în practică deciziile politice. Ofiţerii de Securitate și din alte unităţi ale Ministerului de Interne erau cei care acţionau direct pentru supravegherea și intimidarea populaţiei”, afirma atunci Băsescu în Parlament, în ședința la care au participat, ca invitați, Lech Walesa, Jelio Jelev și Regele Mihai I.

„Securitatea, Miliţia, procuraturile militare, grănicerii erau subordonate la rândul lor secţiilor specializate ale CC al PCR. Miniștrii de Interne și șefii Securităţii au fost cu toţii soldaţi fideli ai Partidului. Cei mai mulţi au fost ei înșiși activiști de partid, înainte de a lucra în Securitate”, mai spunea șeful statului.

„Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea”, a spus tranșant Traian Băsescu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Cazul Kovesi. CTP, atac furibund la Tăriceanu: „Acest porc mistreţ solemn al politicii, Motocicleanu, Răzgândeanu…”

Potop de felicitări pe pagina de Facebook a Vioricăi Dăncilă… pentru Kovesi! E festival!

Victorieeeee! Codruța Kovesi va fi primul procuror-șef al Europei. A câștigat clar și în Consiliul UE: 17-5. Dăncilă a picat iar de proastă!

Răzbunarea proastei. Dăncilă i-a dat mandat ambasadoarei la UE să voteze joi împotriva Codruței Kovesi

Alice Iacobescu a plecat de la Digi 24 pentru că nu a vrut să fie „mai înțelegătoare” cu oamenii Puterii

Șantajistul lui Voiculescu a stat în pușcărie doar 44% din pedeapsă. Beneficiar al legilor PSD-ALDE, el s-a întors la conducerea Antenelor

Cum putem scăpa de PSD în 3 pași și 15 luni, plecând de la dorința lui Moise Guran: „Să scăpăm odată de acest blestem!”

Mama beizadelei ucigașe a publicat un mesaj ciudat, apoi l-a ascuns. Sună a blestem: „Când veți avea probleme cu copiii voștri, să nu uitați acest caz, pentru că totul se întoarce într-un fel sau altul!”

VIDEO. Cumpănașu, furios că nu e păzită de jandarmi și mama sa, când strânge semnături! Se simte spionat, zice că renunță la protecția Jandarmeriei. Urlă că e datoria noastră să-i asigurăm paza, pentru că el luptă pentru popor!

VIDEO. Cumpănașu a mințit: n-a făcut niciun preinfarct, ci a simulat la RTV! Jandarmul care-l păzește a sunat la 112 și tot el l-a dus la spital

- Advertisement -

12 COMENTARII

 1. Ce TUPEU-PORCESC, și pe acest „CIACÂRU’ „: vezi-Doanbeee…, NU știa, bietu’ de el…, ca „C.I.”-știi din M.Ap.N. sunt tot… SECURIȘTI-ÎMPUȚIȚI, și ei…, deși tătâne-său era… OFIȚER-de-ARMATĂ !!!!!

  Hai măăă’… „Petrov” (!), mai lasă-ne, Zău așaaa…, cu „VRĂJELILE” astea STUPUD-PENIBILE, DAAAAAAAAAAAAAAAAAA ?!!!

  În plus…, chiar dacă am admite… CARAGHIOASA (!) ta scuză-„de-doi-bani”, RĂMÂNE întrebarea: DE CE TREBUIA SĂ-ȚI PÂRĂȘTI COLEGII, MĂI RAHATULEEEEEEEEE ?!!!

 2. Numai redușii mintal sau cine n’a vrut să constate că acest ‘personagiu’ hidos _ Petrov a fost în toată existența lui un malefic, o subspecie care pentru binele lui a călcat și calcă în continuare pe cadavre, un trădător împuțit care nu s’a dat în lături de la nimic, un criminal jegos !

 3. Atentie! Pentru prietenii mai tineri de pe acest site.
  De multe ori v-am invitat la calm,fara patima si cu multa judecata.Numai asa putem sa reusim.
  Din start spun ca pentru mine Basescu este un jeg uman,numai pentru el si familia lui.
  L-am cunoscut si pe vremea cand era la Anvers.
  Nimic deosebit,numai probleme comeriale acolo.
  Dar ce se intampla acum este un linsaj mediatic jegos.
  Basescu are dreptate cand spune ca nu stia care este treaba cu Securitatea si CI Armatei.
  Pai ce eu stiam?Te chemau ,semnai ce-ti dictau ei si gata.
  Eu am scapat de problemele astea in scoala dar m-am lovit de ele mult mai tarziu cand eram deja ofiter senior in Flota.
  Te agatau pentru orice.Glumeai,facei comentarii pe un banc politic, imediat erai invitat pentru un „interviu”
  La primele intalniri erau declaratii,la urmatoarele erau note de informare despre activitatea ta in ultimele saptamani,la urmatoarele erau intrebari despre persoanele pe care le mentionai in primele note si tot asa.
  Plecam de acolo si nu mai puteam sa dorm noaptea „Doamne,cum o putea asta sa-mi rastalmaceasca vorbelele idiotul asta?”
  Nu puteai sa minti prea mult.Venea din prima si te intreba:Ce ai discutat la o bere cu colegul Cutarescu?
  Asta ca stii ca esti urmarit.
  O clipa de neatentie,o pierdere de cumpat si iti bagai in rahat prietenii si colegii.
  Ceea ce scapau din vedere aceste jeguri, ca ei se considerau buricul pamantului,este ca educatia noastra era mult deasupra educatiei lor.
  Ei erau educati sa maltrateze romani,noi eram educati ca ofiteri ai Armatei Romane care urmam sa iesim in exterior.
  Dupa noua ani in care esti indopat cu logica si psihologie,materii strict tehnice,nu prea puteai sa capotezi in fata unor novici.
  Ca unii, cativa,ii numeri pe degete au capotat este problema lor.
  De aceea va invit prieteni sa gandim logic,sa lasam patima de o parte,sa fim patrioti.
  Pentru mine patriotismul inseamna sa accept sa-mi fie rau daca stiu ca este bine pentru tara mea.

 4. Dom’le „Alan”, NU NE MAI DATI LECTII… PENIBILE (!!!), caci… NU SUNTETI SINGURUL CARE A „PLUTIT” inainte de 1990, daaaaaaaaaa ?!!!!!

  Si noi am navigat destul, Slava – Domnului, pe vremea lui Ceausescu, pe toate marile lumii, si… ASEMENEA A… 99% (!) dintre cei din marina COMERCIALA româneasca de atunci, NU am dat NICIUN FEL de astfel de declaratii PARACIOASE (cum… sunt cele ale lui „Petrov”, daca le-ati citit !), NIMANUI si NICIODATA, indiferent de situatie !

  Daca dumneavoastra ati… CEDAT (DUPAAA… CUM REIESE din cele ce scrieti !), atunci… RUSINE SA VA FIE (iar daca nu ati „COLABORAT”… FOARTE BINE, inseamna ati avut un comportament pur si simplu… NORMAL !), asa incat NU mai faceti pe desteptu’, NU-I MAI MINTITI (!) pe cei mai tineri sau pe oamenii care nu au avut treaba, vreodata, cu marina-comerciala, caaa… iata ca mai citim si noi, marinarii batrani !!!!!
  Apropo: noi ne dam numele REAL, NU ca dumneavoastra…, care observam ca preferati, CA PE VREMURI (Sic !)…, pseudonimele… „de cod” (Sic !) !

  • A spune ca… TOTI am fi cedat in fata IMPUTITILOR de SECURISTI este o… IMENSA JIGNIRE (!!!!!), la adresa celor… 99% (!) dintre navigatorii din marina COMERCIALA a Tarii, de dinainte de 1990, care AM REZISTAT (NU… ca dumneavoastra, intelegem din ceea ce ati scris !) la ORICARE incercare de a fi transformati in TURNATORI, la Securitate si chiar… „doar” (Sic !) la Militie !

   • METODA (!) asta PERVERSA (!!!), deee… GENERALIZARE/DEZ…INDIVIDUALIZARE (!!!) a… PACATULUI, a fost folosita, INCA… DE LA INCEPUT (!), adica din decembrie 1989 (Ion „Ilici” Iliescu: „Nu putem blama trei milioane de membri P.C.R. !”…) de catre… VINOVATII si PROFITORII COMUNISMULUI („activistii”-de-Partid, potentatii epocii, securistii si militienii…): „TOTI – ! – suntem… LA FEL !”, „TOTI am GRESIT…” s.a.m.d. !!!

    SCOPUL PERFID este, bineinteles,… ANEANTIZAREA acestor VINOVATII !!!!!!!

    SCARBOASA politica…, care, DIN PACATE, a… reusit, in mare masura !!!

 5. D-le Parvu nu stiu de unde ati dedus dvs.ca eu am cedat.
  Am vrut sa va spun ceea ce am patit eu,si care erau vremurile.
  Prima data ca eu nu am putut sa sustin examenul de comandant decat imediat dupa revolutie pentru ca nu am fost niciodata membru PCR.
  In ce perioada ati obtinut Brevetul D-le Parvu?
  Sa nu-mi spuneti ca sunteti unul dintre super-comandantii de la Navlomar ca chiar m-ati dat gata.
  Am cunoscut pe cineva care inainte era secretar de partid intr-un Institut de Cercetari si pe urma era mare monarhist,cu Alianta Civica.
  Sper sa nu fiti unul din acestia.
  Departe de mine gandul de a va jigni.
  Ideea era sa vedem traiectoriile profesionale ale acelora turnati de Basescu, am inteles ca unul era director pe la Galati.
  Pai eu sau dvs de ce nu am avut aceste pozitii?
  Ati avut tangente cu Crescentul lui Voiculescu in aceea perioada, cu transportul de siderurgice de la Galati?
  Daca dvs ati plutit, eu mai plutesc si astazi si mai am putin pana la 67 de ani sa-mi pot lua pensia de la Statul German.
  In rest numai bine colega.
  PS: Astept scuze va rog pentru m-am simtit profund jignit de comentariul dvs.

 6. Si sa va mai spun ceva D-le Paul.
  Eu nu vorbesc din carti sau din filme. Vorbesc despre viata mea.
  Nu stiu cati ani ati „plutit” dvs,dar eu am peste 40 .
  Se pare ca nu ati”plutit” cam mult pentru ca nu vad acel calm,aceea logica si liniste specifica noua.
  Veniti pe aici cu lozinci si alte tampenii.
  Chiar ma intreb daca ati plutit vreodata.
  Ca sa va dau un exemplu: Eram de multi ani Comandant la o firma germana.Am avut un schimb de echipaj in Hamburg si ma trezesc cu un timonier care era acelasi locotenent de Securitate care ma terorizase aproape 9 luni in 85-86.
  El nu m-a recunoscut,eu ii visam fata si noaptea din cand in cand.
  A fost cel mai bun sef de echipaj pe care l-am avut dupa ’90.
  Aici intram sa invatam generatia tanara ce trebuie sa faca, cum sa se comporte,cum pot sa castige ceea ce vor. Si atat.
  Cu lozinci de doi bani nu se poate castiga nimic.

 7. Uite care-i treaba, dom’le „ALAN”, noi credem ca sunteti un mare… MINCINOS !!!

  Credem ca sunteti unul dintre cei care… AU MULTE DE ASCUNS (!), din perioada comunista !

  Ceea ce v-am reproșat este ca MINTITI, atunci cand afirmati ca Basescu nu avea posibilitatea SA NU-SI PARASCA COLEGII (indiferent daca era vorba de „tragatori-de-limba” de la Securitate, Armata/C.I. sau Militie) si ca mai aveti si TUPEUL de a incerca sa dati lectii !!! E plina România de „DINOZAURI” d’astia, ca dumneavoastra, care cred ca pot sa le bage in cap celor tineri ceea ce le convine (dinozaurilor) despre vremurile de dinainte de 1990 !

 8. Paulica Tata,eu sunt unul din cei putini care s-au luat de piept cu el.
  Eram in birou la el si i-am promis ca o sa se tunda singur,ca o sa-i stramb si ochiul celalalt sa vada de jur
  i mprejur.
  Era pe acolo sef pe la Departamentul Transporturi

  • Cunoastem si ce-a facut Basescu-„Ciacâru'” si prietenul sau „J.J.” (Ion „Jean” Jercan) pe cand erau (asa i-a prins „revolutia”…) sefi la D.T.N. (Departamentul de Transporturi Navale), in Port !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -