Premierul Florin Cîțu a publicat, vineri, execuția bugetară pe ministere, în primele 6 luni. Guvernul a cheltuit 84% din fondurile programate din bugetul de stat în prima jumătate a anului 2021.
„Campionii” execuției bugetare sunt Stelian Ion (Ministerul Justiției) și Raluca Turcan (Ministerul Muncii), cu 96%, iar pe ultimul loc se află Virgil Popescu (Ministerul Energiei), cu 28%.
Totalul execuției bugetului de stat în prima jumătate a anului este de 84%.
Execuția bugetară pe ministere
1-2. Raluca Turcan (Ministerul Muncii și Protecției Sociale) – 96% – PNL
1-2. Stelian Ion (Ministerul Justiției) – 96% – USR-PLUS
3-4. Sorin Cîmpeanu (Ministerul Educației) – 95% – PNL
3-4. Daniel Nazare (Ministerul Finanțelor) – 95% – PNL
5. Lucian Bode (Ministerul Afacerilor Interne) – 94% – PNL
6. Eduard Novak (Ministerul Tineretului și Sportului) – 91% – UDMR
7. Bogdan Gheorghiu (Ministerul Culturii) – 90% – PNL
8. Bogdan Aurescu (Ministerul Afacerilor Externe )– 88% – apolitic
9. Attila Cseke (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) – 83% – UDMR
10. Vlad Voiculescu / Ioana Mihăilă (Ministerul Sănătății) – 80% – USR-PLUS
11-13. Adrian Oros (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – 79% – PNL
11-13. Cristian Ghinea (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 79% – USR-PLUS
11-13. Nicolae Ciucă (Ministerul Apărării Naționale) – 79% – PNL
14. Cătălin Drulă (Ministerul Transporturilor și Infrastructurii) – 73% – USR-PLUS
15. Tanczos Barna (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor) – 67% – UDMR
16. Ciprian Teleman (Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării) – 64% – USR-PLUS
17. Claudiu Năsui (Ministerul Economiei, Antreprenoriat și Turismului) – 46% – USR-PLUS
18. Virgil Popescu (Ministerul Energiei) – 28% – PNL
https://www.facebook.com/florinVcitu/photos/a.1499204687040852/2645702382391071/?type=3
Totodată, din bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni Generale a fost cheltuit un procent de 82%. Acest buget cuprinde fondul de rezervă al premierului, contribuțiile României la UE sau dobânzile pe care le plătește Guvernul.
Sincer…, NU nivelul-„execuției-bugetare” este criteriul-de-PERFORMANȚĂ IMPORTANT (!!!) pentru un ministru/Minister!!!
Uiteee… de ce-i arde lu’ Cîțu, în aceste zile deee… PLIN-SCANDAL (care-l privește… DIRECT!!!): „FOCU’-PE-EL”, daaa’ (ÎNCĂ!) premierul CONTINUĂ cearta cu ministrul Cătălin Drulă (U.S.R.P.L.U.S.), care i-a cerut un buget mai mare pentru INFRASTRUCTURA-de-TRANSPORT, explicându-i domnuluiii… ECONOMIST-FINANȚIST (!!!) că banii care apar ca „necheltuiți” la acest minister sunt, DE FAPT,… „ANGAJAȚI” DEJA (!!!), în proiecte la care sunt în curs procedurile-LEGALE de licitație și, succesiv, de semnare-a-contractelor pentru lucr[rile-PROGRAMATE!!!
Altfelll…, este NORMAL/LOGIC ca la ministerele care au puține INVESTIȚII (inclusiv… „premiantele” în materie de execuție-bugetară nominalizate acum: Muncă și Justiție!) și prin natura lor cheltuiesc banii în-mod-curent, lunar, în primul rând pe RETRIBUȚII și pe ÎNTREȚINERE-și-CONSUMABILE, să nu rămână sume în conturi!
Altele, precum Agricultura de exemplu, cheltuiesc majoritatea banilor numaidecât, în cazul Agriculturii: pe SUBVENȚII-și-AJUTOARE (deși n-ar strica DELOOOOC să mai realizeze și niște… INVESTIȚII!!!).
Dimpotrivă, ministerele cu… MULTE INVESTIȚII (prin-natura-lor!), cum ar fi Transporturile, Economia sau Energia, apar în mod LOGIC, TOT-TIMPUL, cu sume disponibile în cont, pentru că banii sunt cheltuiți-EFECTIV abia la semnarea contractelor de achiziții-și-lucrări, funcție de rapiditatea parcurgerii procedurilor de licitație, întotdeauna trebuind a fi surmontată șiii… DUREROASA problemă aaa… NESFÂRȘITELOR întârzieri datorateee… CELEBRELOR CONTESTAȚII, care ajung mai toate să se judece în Instanțele… SUPRA-AGLOMERATE!!!
Așadar…, ‘GEABA încearcă acest domn, Florin Cîțu, să[[… DEVIEZE (!!!) atenția OPINIEI-PUBLICE în altă direcție: NU stadiul execuției-bugetare îi preocupă cel mai intens pe români în aceste zile-FIERBINȚI (și la propriu…, dar mai ales la figurat!), ciii… SOARTA GUVERNĂRIIIII (sub aspect… POLITIC!), daaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!
SCUZE, corectăm (în ante-ante-penultimul rând): „(…) săĂĂ… devieze (…)”!