În timp ce pretind că ofensiva ucraineană e un dezastru, rușii fortifică masiv Aeroportul Herson. „Unitățile de aici vor juca un rol-cheie în lupta pentru oraș”

0
2145
Harta zonei unde se află Aeroportul Herson. Ucrainenii s-au apropiat la 16 kilometri de obiectiv, iar rușii au început să sape tranșee

Armata 42 Combinată a rușilor a început să fortifice masiv Aeroportul Herson, un punct-cheie în sistemul de apărare a orașului, relevă Chuck Pfarrer, un fost luptător decorat în trupele speciale SEAL acum corespondent de război și analist pentru zonele de conflict. Transformarea aeroportului într-un bastion contrazice discursul oficial al oficialităților și presei ruse, care pretind că ofensiva ucraineană este un eșec total.

Aeroportul Herson este, în acest moment, un obiectiv strategic de cea mai mare importanță. Este poziționat lângă Autostrada M-14, care trece prin Herson și merge spre vest, și a fost transformat, încă de la începutul ocupației rusești, într-un centru de operațiuni, comandă și logistică al forțelor invadatoare.

Rușii încearcă să-l transforme acum într-o fortăreață care să blocheze avansul ucrainenilor. Imagini din satelit au arătat că s-au săpat diguri de protecție în jurul depozitelor de carburant, iar tranșee de infanterie și poziții antitanc au fost amenajate în zonele de nord și de est ale perimetrului.

Surse rusești confirmă că trupele ucrainene au ajuns până la satul Tomnia Balka, localitate aflată la 16 kilometri în linie dreaptă până la aeroport sau la 20 de kilometri dacă e folosită șoseaua.

„E de așteptat ca aceste unități să joace un rol decisiv în încercarea Rusiei de a păstra orașul”, estimează veteranul Chuck Pfarrer.

Contraofensiva ucraineană care vizează recucerirea Hersonului și lichidarea prezenței rusești pe malul drept al Niprului a fost declanșată pe 30 august și folosește o strategie inedită. Fără să aibă superioritate aeriană, în artilerie și blindate, ucrainenii speculează posibilitatea de a lansa atacuri de mare precizie pentru a sugruma lanțul logistic al rușilor. În timp ce pe linia celor 160 de kilometri de front se duc bătălii de uzură, în tranșee, rachetele HIMARS distrug trecerile peste Nipru, convoaiele de aprovizionare și punctele de comandă ale rușilor. Scopul este ca aceștia să rămână, la un moment dat, fără provizii și muniție. Primele efecte se văd deja, pentru că numeroși bloggeri militari pro-ruși reclamă lipsa de reacție a artileriei – până acum regina armatei lui Putin și principala armă folosită împotriva ucrainenilor.

Herson este singurul mare oraș pe care rușii au reușit să-l captureze în Ucraina de la începutul invaziei, în 24 februarie – iar acest lucru s-a întâmplat din cauza unei trădări. Orașul-port are o importanță strategică pentru ambele tabere, fiind comentatori care afirmă că eventuala înfrângere a Rusiei la Herson ar putea periclita grav poziția lui Putin la Kremlin.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Colonelul Turcescu reacționează printr-o diversiune după ce Societatea Timișoara i-a retras premiul acordat în 2005

„Cârtițele” AUR din presă: Ciutacu, Turcescu, Dan Diaconescu. Cei trei au participat la paranghelia propagandistică a lui George Simion, susținută grețos de RTV

* GRIGORE CARTIANU: Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

„Săgețile” Rusiei s-au întâlnit la Măciuca: extremistul Simion a fost cununat religios de anarhistul Teodosie, „tămâiați” de propagandistul Ciutacu

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* În 10 luni de guvernare PSD-PNL, pensiile speciale au crescut în medie cu 438 de lei, iar cele obișnuite cu 3 lei, anunță Cătălin Drulă (USR)

* „Dinastia Piedone”: PSD ar susține beizadeaua primarului pușcăriaș să-i ia locul acestuia în fruntea Sectorului 5! Tatăl și fiul sunt, de fapt, pionii oligarhului Dan Voiculescu

* Istoricul Armand Goșu: „Politic și administrativ, suntem undeva în fundul Evului Mediu. Vin occidentalii la noi cu sacii de bani și ne bat la ușă, «Hai, modernizați-vă!», și senzația e că elita politică românească nu e acasă“

* Un senator putinist și-a persecutat fiica de 25 de ani pentru că s-a opus invaziei din Ucraina. Fata a fugit din Rusia în Georgia

* Șoc în Caucaz: Kadîrov anunță că va fi debarcat de la conducerea Ceceniei! „Timpul meu a venit, până nu mă vor izgoni. Sunt deja bătrân”

* Translatorul lui Gorbaciov: „A murit șocat și năucit, devastat emoțional și psihologic” de războiul pornit de Putin în Ucraina

* „A căzut” de la fereastră și directorul LukOil, oligarhul Maganov, care criticase deschis invadarea Ucrainei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here