Tăriceanu și UDMR n-au votat „DNA-ul pădurilor”, dar legea a trecut totuși de Parlament și merge la promulgare

1
1149

Legea pentru înființarea unui parchet special care să ancheteze infracțiunile de mediu și mai ales defrișările ilegale, elaborată și propusă de USR, a fost adoptată de Parlament după ce, marți, a trecut și de Senat, ca for decizional.

N-au existat voturi împotrivă, dar Călin Popescu Tăriceanu, alături de un alt senator ALDE și de 11 senatori UDMR, s-au abținut.

“DNA-ul” pădurilor a trecut de Parlament și merge la președintele Iohannis, pentru promulgare. În Senat, Tăriceanu și UDMR-iștii n-au votat legea

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM) – așa-zisul DNA al pădurilor – va funcționa în cadrul Parchetului General și se va ocupa de defrișările ilegale și celelalte ilegalități care privesc legislația de mediu în România. Cadrul legii prevede că structura va fi condusă de un procuror-șef și poate angaja între 10 și 295 de procurori, sprijiniți de 25-290 de ofițeri și agenți de poliția judiciară, 5-40 de specialiști și 25-270 de alți angajați de specialitate.

Șeful “DNA-ului pădurilor” va fi numit prin decret de către președintele României, la propunerea ministrului justiției și cu avizul Secției pentru Procurori din CSM.

USR: grupurile reprezentante de UDMR “au încercat să vâneze pădurile statului și au profitat de pe urma defrișărilor

Faptul că UDMR n-a votat legea și s-a lansat în critici la adresa proiectului a generat reacția USR. Potrivit G4Media.ro, parlamentarii Uniunii Salvați România au amintit că grupurile de interese reprezentate de maghiarii de la UDMR “au încercat să vâneze pădurile statului și au profitat, de-a lungul timpului, de pe urma defrișărilor”.

Senatorul Mihai Goțiu, de la USR, a menționat că „miza sunt sute de milioane, chiar peste un miliard de euro în fiecare an, bani care ajung în buzunarele infractorilor, care nu au niciun scrupul să profite după urma distrugerii mediului, a distrugerii sănătăţii oamenilor, recurgând chiar la crimă împotriva celor care îşi fac datoria şi apără pădurile, apele şi aerul României”.

De-a lungul timpului, apetitul parlamentarilor UDMR pentru afaceri cu lemn a devenit celebru în România. Cel mai cunoscut personaj, în această privință, a fost răposatul Verstoy Attila, supranumit și “drujba lui Dumnezeu”.

UDMR n-a votat legea, PNL a făcut-o, dar ținându-se de nas

Din partea UDMR, senatorul Tanczos Barna a explicat de ce parlamentarii maghiari refuză să voteze legea: „A decide în Parlament, sub presiunea populismului, împotriva recomandărilor formulate de CSM, cred că ar fi o greşeală. Grupul UDMR din Senat se va abţine, aşa cum s-a abţinut şi grupul UDMR din Camera Deputaţilor. Considerăm că problema poate fi rezolvată prin eficientizarea activităţii Parchetelor, acele specializări ale procurorilor în domeniul protecţiei mediului în lupta împotriva criminalităţii”.

În mod absolut surprinzător, PSD a fost de acord și a votat pentru adoptarea legii. Același lucru l-a făcut și PNL, dar liderul liberalilor, senatorul Daniel Fenechiu a criticat legea: “Nu arată cum trebuie, se suprapune pe competență cu DNA, cu DIICOT, are diverse probleme de interpretare, dar este un pas înainte față de ceea ce a fost în Camera Deputaților”.

Între 2014 și 2018, cantitatea de lemn tăiată ilegal din pădurile românești s-a dublat. Anual, din România se taie 20 de milioane de metri cubi de lemn. Cu toate acestea, după venirea PSD la guvernare, în decembrie 2016, numărul dosarelor penale pe infracțiuni legate de tăieri ilegale de lemne s-a redus cu 50%!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Afară cu șantajistul din PNL! Să candideze pentru PSD!

 * Un mesaj care dinamitează frontul anti-PSD. Năsui și Voiculescu (USR-PLUS): „De liste comune nici nu poate fi vorba!”

1 COMENTARIU

  1. Ii dau dreptate 100% liberalului Fenechiu: o lege populista care nu face decat sa mai scoata din buzunarele noastre o gramada de bani pentru salarii si pensii speciale,caci DNAul are ca obiect al muncii TOATE INFRACTIUNILE FACUTE DIN BANUL PUBLIC,ne-am nascut ieri chiar toti,stimati jurnalisti?Nu e surprinzator ca pesedistii au votat legea userista,sigur primesc ceva la schimb ,caci vin alegerile si trebuie un nou guvern,”de uniune nationala”,facut pe modelul guvernului Ciolos,sa mai ridice putin procentele hotilor scazute ca moralul lor dupa pandemie…🤨😡😬

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here