Ministrul Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă (53 de ani), a fost numit prim-ministru interimar (de către președintele Klaus Iohannis), pentru câteva săptămâni, după demisia lui Ludovic Orban. Fostul șef al Statului Major General al Armatei Române nu va fi desemnat însă să formeze viitorul Guvern, rezultat în urma alegerilor din 6 decembrie.
Discuții de culise au conturat favoriții pentru funcțiile-cheie în statul român – este vorba despre demnitarii care ocupă numărul 2, 3 și 4 în ierarhia puterii statale. Adică: președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților și prim-ministrul Guvernului.
Aceste discuții, de care președintele Klaus Iohannis nu e străin, au fost accelerate de demisia lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului.
Prim-ministru: Siegfried Mureșan
Europarlamentar PNL (care anterior a obținut un mandat de europarlamentar și pe lista PMP), Siegfried Mureșan (39 de ani) este favorit pentru a conduce viitorul Guvern de coaliție dintre PNL, USR-PLUS și UDMR (la PMP e celar dacă va trece pragul electoral de 5%).
Siegfried Mureșan are 7 avantaje majore:
- are relații excepționale și este foarte bine cotat în instituțiile europene, mai ales în Parlamentul European (nu întâmplător a fost numit purtător de cuvânt al Partidului Popular European, cel mai mare grup politic din legislativul de la Bruxelles);
- are relații privilegiate cu Germania (inclusiv cu cancelarul Angela Merkel), dar și cu Franța;
- este specializat în finanțe și bugete (un mare atu când avem de accesat sume uriașe din fondurile europene);
- chiar în acest an a fost desemnat raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European, în valoare de 1.000 de miliarde de euro;
- este o punte a Parlamentului European către Republica Moldova;
- beneficiază de o puternică susținere în PNL;
- are relații foarte bune și cu delegația europarlamentară a USR-PLUS, partid esențial în viitoarea coaliție de guvernare de la București.
În noaptea de duminică spre luni, după ora 4.00, Siegfried Mureșan a scris pe Facebook:
„Dragi prieteni,
Înainte de alegeri am spus că ne propunem să dăm țării un guvern proeuropean, serios, responsabil sub conducerea Partidului Național Liberal, un guvern care să dezvolte și să modernizeze România în următorii patru ani.
Asta am spus înainte de alegeri, exact asta vom face după alegeri.”
Acest „vom face” sună mai asumat decât dacă ar veni de la un membru PNL fără gânduri de implicare personală în guvernare.
Seara, după anunțul oficial privind demisia premierului, Siegfried Mureșan a punctat:
„Mulțumim pentru tot, Ludovic Orban!”.
Președintele Camerei Deputaților: Ludovic Orban
Ludovic Orban (57 de ani) a plecat din fruntea Guvernului în urma unei discuții de 8 minute cu președintele Klaus Iohannis.
Orban nu dispare din prim-planul politicii, dimpotrivă. El va rămâne președintele PNL, va fi susținut pentru a deveni președintele Camerei Deputaților, iar pentru viitor rămâne o soluție de prim-ministru.
În acest moment, Orban este considerat uzat după un an de guvernare grea, pe timp de pandemie. El a făcut și o eroare majoră săptămâna trecută, când a declarat că, după alegeri, președintele României ar trebui să desemneze prim-ministru pe un reprezentant al al partidului clasat pe primul loc (deși așa ceva nu e scris în Constituție), dând muniție PSD-ului în dezbaterile de după alegeri.
Este o certitudine că Ludovic Orban va fi viitorul președinte al Camerei Deputaților.
Președintele Senatului: un reprezentant al USR-PLUS
În structura de putere a statului român, USR-PLUS va primi funcția de președinte al Senatului, pentru a securiza viitoarea majoritate parlamentară. Cel puțin, aceata este agreement-ul în acest moment.
Cei de la USR-PLUS nu au hotărât deocamdată pe cine vor desemna la șefia Senatului, amânând decizia până când va ști exact componența grupului său parlamentar de la Senat, după repartizarea mandatelor.
Ca urmare a înțelegerii dintre cele două partide de dreapta, PNL va deține funcțiile cu numărul 1, 3 și 4 în stat, iar USR-PLUS pe cea cu numărul 2.
Toate bune si frumoase in varianta S Muresan , excelent as spune, apoi L Orban la senat iar e bine , cat si senatul la usr+. Dar un nu hotarat pentru Barna si gasca. Intresanta strategia presedintelui si astfel pana la final, tot raul va fi indus spre … bine!!!
Mari sperante avem si le dorim viitorilor politicieni din coalitie realizari majore si grabnice in slujba cetatenilor.
Da, o solutie foarte buna toate trei viitoarele numiri, persoane cat se poate de potrivite pentru pozitiile in cauza, iar Ludovic Orban chiar e obosit de acest an de zile aflat in permanenta sub tir incrucisat, din partea psd, cat si usr si pmp, in ultima vreme, iar din martie, cu pandemia, a fost pe branci, si el, si guvernul, iar treaba nu s-a incheiat deloc. Probabil ca Bucurestiul ar trebui sa intre in carantina. Magarul si javra de ciolacu, de un an de zile tot ii cere demisia lui Orban, si cand si-a dat-o, iese si-l acuza public de inconstienta.
Adevarul este ca 2020 a fost un an extrem de greu.
– covid cu morti, ATI, economia blocata
– cheltuieli in disperare in conditiile in care rezervele medicale lasate de psd au fost zero
– inundatii cu drumuri distruse si poduri rupte
– seceta care a compromis aproape complet productia agricole, cu despagubiri imense pentru fermieri
– pesta porcina
– psd care a facut toate eforturile pt a starni revolte, interdictii aiurea (Cercel, Rafila, Arafat, magaria veterinarilor cei cu interdictia cresterii porcilor in gospodariile taranesti), provocari ordinare (solutia cretina a lui Lazea)
La ce probleme au fost sigur si erori. Plecarea pe fenta dupa golania Rafila-Cercel in cazul ministrului Costache de exemplu.
Una peste alta Ludovic Orban a mentinut lucrurile pe linia de plutire prevenind in dezastru national – adica unde impingea pesedeul tara cu toata puterea.
Tot respectul pentru Ludovic Orban
S.Muresan nu are ce cauta premier, Iohannis nu a inteles nimic! Romanii au nevoie de o mana de fier nu de un firav ca Muresan, care sa nu se lase intimidat, sa comunice pe intelesul tuturor de la betivul din sat la intelectualuol din turn, sa depolitizeze ministerele si institutiile statului si sa pazeaza ajutorul marinimos in bani primit de la UE!
Asta e punctul tau de vedere, permite-mi sa ti-l citez pe Caragiale, insa : ”Opiniile sunt libere, dar nu si obligatorii”. Asadar, daca taceai, filozof ramaneai!