Etapa a 9-a a SuperLigii la fotbal este marcată de adevărate jafuri de arbitraj, care au ca beneficiari primele două clasate: FCSB și CFR Cluj. La o zi după ce echipa lui Gigi Becali a învins Farul Constanța în deplasare (1-0) printr-un penalty inventat, CFR Cluj a câștigat cu același scor-limită, acasă, în fața Petrolului Ploiești, dar oaspeților le-a fost refuzată o lovitură de la 11 metri care se vedea și de pe Marte!
Jaful e pe față, grosolan, fără perdea. Când nu exista arbitraj video, puteai să-i crezi pe arbitri: „eroare umană”, „n-au văzut”, „au fost mascați”, „numai cine nu muncește nu greșește” etc. Dar când ai la dispoziție sistemul VAR, un ajutor valoros și decisiv, dar îl ignori, refuzând să-l folosești, nu mai poae fi vorba de greșeală, ci de jaf organizat.
Acesl blestemat 1-0 blindat… de greșeli grave de arbitraj
Duminică: Farul Constanța – FCSB 0-1, gol marcat de Olaru din penalty, în minutul 58. Un penalty inventat de arbitrul Sebastian Colțescu la duelul absolut regulamentar dintre Tudor Băluță și Adrian Șut. În camera VAR a dormit Marcel Bârsan, care, deși ajutat de imaginile video, n-a simțit nevoia să-i transmită lui Colțescu că a greșit grav și, în consecință, să anuleze lovitura de la 11 metri înainte de a fi executată.
Luni: CFR Cluj – Petrolul Ploiești 1-0, prin golul marcat de congolezul Avounou în minutul 12. Dar în minutul 48, arbitrul Istvan Kovacs le-a refuzat oaspeților un penalty clar, la duelul dintre fundașul albanez Ajeti și fundașul Pedro Justiniano din Guinea-Bissau (ultimul, aflat în atac, la un corner al oaspeților). Intervenția lui Ajeti a fost extrem de dură, cu talpa, ceea ce impunea nu doar acordarea loviturii de la 11 metri, ci și un cartonaș – galben sau chiar roșu – pentru fundașul gazdelor. Dar din camera VAR n-a venit niciun semnal, arbitrul video Horia Mladinovici a amorțit inexplicabil, iar pe teren, Istvan Kovacs n-a simțit nevoia să meargă la marginea terenului și să revadă faza.
De ce nu e „eroare de arbitraj”, ci „jaf de arbitraj”
Aceste decizii ale arbitrilor le numim „jafuri de arbitraj” și nu „erori de arbitraj” pentru că ele sunt luate cu o rea-credință evidentă.
În ambele situații, arbitrii din camera video (Bîrsan și Mladinovici) n-au intervenit deși reluarea fazelor arăta clar că arbitrii din teren greșiseră grav.
În ambele situații, arbitrii din teren (Colțescu și Kovacs) n-au vrut să revadă fazele, din proprie inițitivă, deși erau cel puțin neclare, iar decizia în cazul lor influența major și decisiv rezultatul.
Refuzul arbitrilor din camera video (Bîrsan și Mladinovici) este foarte grav, având toate elementele unui furt cu premeditare.
Refuzul arbitrilor din teren (Colțescu și Kovacs) de a apela la video-arbitraj este deosebit de grav, având, de asemenea, toate elementele unui furt cu premeditare.
Tocmai de aceea a fost introdus sistemul VAR: ca să-i ajute pe arnitrii din teren să-și corecteze eventualele erori, să ia în final decizia corectă.
Refuzul de a recurge la sistemul VAR, la faze care chiar impun acest lucru, este furt cu premeditare.
Iar „orbirea” arbitrilor din camera VAR, în cazul unor erori pe care chiar și un orb poate să le vadă, este, de asemenea, furt cu premeditare.
În etapa a 9-a a SuperLigii la fotbal, au fost două jafuri organizate: la Ovidiu și la Cluj-Napoca. Autorii lor: arbitrii din teren (Colțescu, Kovacs) și cei din camera VAR (Bîrsan, Mladinovici). Beneficiarii lor: primele două clasate, FCSB și CFR Cluj.
Clasamentul SuperLigii
„Nu ai voie să nu-l chemi la VAR! Am vrea ca domnul Kovacs să nu ne mai arbitreze”
La Digi Sport, comentatorul partidei, Dan Ștefănescu, a fost ferm în timpul transmisiei, după ce a văzut reluarea: ”E penalty clar, aici nu mai e loc pentru discuții! Istvan Kovacs a făcut semn că jocul poate continua, dar ce se întâmplă în camera VAR este important, acolo unde se află Horia Mladinovici și Ovidiu Robu. Nu se întâmplă nimic, ceea ce e șocant, nu pot să cred. Ajeti s-a dus cu piciorul în față și l-a faultat în mod evident pe Pedro Justiniano”.
Președintele clubului Petrolul Ploiești, Claudiu Tudor (38 de ani), a răbufnit după meci: ”O înfrângere după cinci meciuri. Suntem supărați. Ce ne doare cel mai tare este că suntem, practic, furați. De când am văzut cine arbitrează, am știut că se întâmplă așa ceva. Băieții erau siguri. Nu ai voie să faci așa ceva. Este clar: Ajeti vine cu talpa pe glezna lui Justiniano, care este plin de sânge. Nu se dă nimic, e incredibil! Nu degeaba (Istvan Kovacs – n. red.) este înjurat mereu la Ploiești. Nu ai voie să nu-l chemi la VAR! Am vrea ca domnul Kovacs să nu ne mai arbitreze. CFR nu avea nevoie de așa ceva. Nu ai voie să nu vezi penalty la Justiniano, care era de galben sau chiar roșu. E o bătaie de joc la adresa unui oraș întreg. Astea clare, așa ceva… unde suntem? E talpa pe glezna lui. Așa ceva… nu ai voie să nu vezi. Te faci că nu vezi. Bătaie de joc. Să ne spună să venim în ziua meciului, că scorul este același”.
Eu sint multumit ca fotbalul NU ma pasioneaza dar cred ca in campionatul romanesc se tolereaza mult prea multe. Se tolereaza simularile, se acorda prea usor penalti, se tolereaza certurile si injuraturile, se permite (nejustificat) discutii in contradictoriu intre jucatori si arbitri, pe scurt, se practica anti-sport. Fotbalul degradeaza ideea de sport, spre deosebire de rugby. Un stadion de rugby este un templu al fairplay-ului.
Eu as face citeva modificari ca la rugby: cartonasul galben sa duca la eliminarea temporara pe 10 minute, pe margine antrenorii sa nu aiba dreptul de a sta pe banca, jucatorul sa vorbeasca cu arbitrul numai prin intermediul capitanului de echipa.
… numai ca UEFA nu se ocupa de sport, ei se ocupa de afaceri si de politica.