Crește tensiunea între SUA și China comunistă, ale cărei provocări la adresa Taiwanului s-au înmulțit îngrijorător în ultimele luni: Joe Biden a avertizat că America va interveni militar dacă Beijingul se lansează într-o invazie a insulei, relatează BBC. Declarațiile au fost făcute la Tokyo, într-o vizită de stat pe care președintele american o face în Japonia – alt aliat al SUA pe care China îl provoacă în ultima perioadă, revendicând diverse insule.
Biden a spus în conferința de presă că statul chinez deja „flirtează cu pericolul” în legătură cu Taiwanul, anunțând că va interveni militar dacă se produce un atac. Biden a făcut o paralelă între situația Taiwanului și invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a dus imediat la o replică furioasă din partea Beijingului.
Avertismentele lui Biden arată că americanii au informații despre planurile Chinei
China consideră Taiwanul ca fiind o provincie separatistă care trebuie să fie readusă sub controlul Beijingului. Situația e însă mult mai complicată. La sfârșitul anilor 1940, Guvernul legal al Chinei s-a retras în Taiwan după ce comuniștii au câștigat războiul civil. Insula a reprezentat oficial China la ONU și în Consiliul de Securitate până când Beijingul, pe cale diplomatică, a reușit să-i “fure” aceste poziții.
În ultimii 70 de ani, China comunistă și Taiwanul capitalist s-au dezvoltat independent și paralel. Insula este astăzi lider mondial pe piața microcipurilor, de producția de aici depinzând nenumărate industrii de vârf, de la cea auto la cea de armament și la cea a telefoanelor mobile și tehnologiei spațiale.
China urmărește să pună mâna pe această bogăție pretinzând că insula i-ar aparține. În ultimele luni s-a speculat intens asupra unei înțelegeri între Vladimir Putin și Xi Jinping, liderii celor două dictaturi. Unul din scenarii era acela că, după ce Rusia cucerea Ucraina, China urma să atace Taiwanul. Numai că înfrângerea Rusiei și reacția foarte dură a comunității internaționale l-au descumpănit pe Xi Jinping, care s-a văzut nevoit să-și pondereze ambițiile.
Biden a comparat ambițiile Beijingului față de Taiwan cu atacul Rusiei asupra Ucrainei
Avertismenul de luni al președintelui american Joe Biden vine să transmită un mesaj dur Chinei. Biden răspundea unor întrebări la Tokyo, în timpul unei conferințe de presă cu premierul japonez Fumio Kishida, când un jurnalist i-a întrebat pe cei doi despre apărarea Taiwanului. Președintele american a început prin a face o legătură directă între situația China-Taiwan și invazia Rusiei în Ucraina, afirmând că Vladimir Putin încearcă să „elimine identitatea Ucrainei”. Dacă în cele din urmă ar exista o apropiere între Ucraina și Rusia, iar sancțiunile nu ar fi menținute, „atunci ce semnal transmite acest lucru Chinei cu privire la costul încercării de a cuceri Taiwanul prin forță?„, a întrebat retoric președintele american. Acesta a continuat: „Ei (chinezii – n. red.) cochetează deja cu pericolul în acest moment prin faptul că zboară atât de aproape de insulă și prin toate manevrele pe care le întreprind”.
Descurajarea Chinei ține de reacția pe care comunitatea internațională o poate induce, a explicat Biden: deși „așteptările mele sunt că (o invazie chineză – n. red.) nu se va întâmpla, nu va fi încercată„, depinde de „cât de mult va arăta lumea că acest tip de acțiune va duce la o dezaprobare pe termen lung”.
Întrebat direct dacă SUA ar apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii din partea Chinei, Biden a răspuns clar: „Da… Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat. Ideea că poate fi luată cu forța (insula Taiwan – n. red.)… nu este potrivită. Va disloca întreaga regiune și va fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.
SUA nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar îi vinde arme în cadrul Legii privind relațiile cu Taiwanul, care prevede că SUA trebuie să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra singură.
China a reacționat imediat. Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a afirmat că „Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei” și că nu există loc de compromis. „Chestiunea Taiwanului și problema Ucrainei sunt fundamental diferite. Să le compari pe cele două este absurd. Îndemnăm încă o dată SUA să respecte principiul «O singură Chină»”.