Statele Unite își avertizează cetățenii să părăsească degrabă Ucraina sau să se pună la adăpost deoarece e de așteptat ca miercuri, 24 august, Rusia să execute atacuri masive asupra infrastructurii civile din țara pe care încearcă s-o cucerească. Această dată marchează deopotrivă 31 de ani de la câștigarea independenței Ucrainei față de Moscova și exact 6 luni de la începutul invaziei rusești.
În timp ce, la Kiev, se pregătește o paradă a tehnicii de război rusești distrusă sau capturată de forțele ucrainene, Moscova plănuiește bombardarea blocurilor de locuințe, a spitalelor și a unor obiective civile de importanță pentru condițiile de trai ale ucrainenilor.
🇺🇦 Damaged Russian military equipment has been put on display in the centre of Kyiv ahead of Ukraine’s Independence Day, footage released by the Ministry of Defence shows.
Independence Day will take place on 24 August, which also marks six months of war. #UkraineRussia pic.twitter.com/KugXmSvIeR
— euronews (@euronews) August 22, 2022
24 august 1991 este data la care Ucraina și-a proclamat independența față de Imperiul sovietic. Momentul este unul de sărbătoare pentru ucraineni și de mare doliu pentru ruși, care și azi consideră că au pierdut un teritoriu care li se cuvenea. Asasinarea Dariei Dughina, petrecută cu 4 zile înaintea sărbătorii ucrainene, s-a nimerit, din acest punct de vedere, cum nu se poate mai bine pentru Putin, a cărui propagandă a instrumentalizat rapid crima, punând-o pe seama ucrainenilor și cerând răzbunare cât mai rapidă și mai feroce.
Avertismentele privind pericolul pentru 24 august au fost luate foarte în serios. Guvernul de la Kiev le-a cerut lucrătorilor să încerce să lucreze de acasă până pe 26 august, conform publicației Pravda.
Marșurile și mitingurile prin care se pregătea sărbătoarea au fost anulate în toată Ucraina, de teama atacurilor rusești.
Președintele ucrainean Zelenski a avertizat că Rusia „pregătește ceva urât” de ziua națională a țării sale, fără a specifica însă și ce anume, scrie Daily Mail.
Cum nimeni nu știe cu precizie ce anume pregătesc rușii pentru a „aniversa” și ei 31 de ani de la “pierderea” Ucrainei și 6 luni de la începutul „războiului de 3 zile” lansat de Putin, mai există și temerea, exprimată de foarte multă lume, că miercuri va începe la Mariupol procesul-spectacol regizat militarilor ucraineni care au supraviețuit la Azovstal. Aceștia sunt, după toate tratatele internaționale, prizonieri de război. Însă Rusia nu a respectat nici în trecut aceste tratate pe care le-a semnat, fiind numeroase mărturii că militarii capturați la Mariupol au fost deja torturați și supuși unor tratamente inumane. Circa 50 dintre aceștia au fost spulberați acum câteva săptămâni într-o închisoare aflată în zona Donbass, Rusia acuzând Ucraina că ar fi bombardat clădirea cu rachete HIMARS. Rușii au refuzat însă accesul unei comisii internaționale de anchetă care să lămurească împrejurările producerii acestei crime de război.