Ca europarlamentar liberal, Rareş Bogdan nu poate fi decât îngrozit de cazul revoltei rasiste din comuna harghiteană Ditrău, unde localnicii majoritar maghiari au cerut alungarea din zonă a doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi la brutăria locală. „Au pielea neagră şi lucrează cu pâinea noastră”, s-au plâns unii dintre cei care se opun prezenţei celor doi asiatici în zona lor.
Invitat, duminică, la emisiunea ”Dosar de politician”, fostul realizator TV a făcut însă şi o dezvăluire din viaţa personală legat de acest caz strigător la cer pentru secolul XXI.
”Pe mine mă și sperie declarațiile unora de acolo, legate de culoarea pielii, țin de altă epocă. Pentru mine este dureros să văd că în țara noastră există o astfel de atitudine. Am să vă dau o fotografie de la mine din casă, făcută azi, la ora 9.30. Eu în casă am două doamne în afară de soția mea și fiica mea. Sunt două doamne, una din Republica Moldova, din Bălți, și o doamnă din Sri Lanka, care lucrează la noi de doi ani, cu o piele extrem de neagră și care are grijă de fetița mea de șapte luni și de băiețelul meu de opt ani, care sunt foarte fericiți”, a spus Rareş Bogdan.
El a dat exemplul toleranţei din Ardeal sau din Dobrogea, care nu a fost însă adoptată şi în Secuime, unde influenţa rasismului propagat de la Budapesta s-a decontat asupra a doi oameni nevinovaţi, pe care localnicii i-au acuzat că „au pielea neagră”.
„Mi s-a părut că nu asta e România. Noi suntem o țară care, în Dobrogea, am trăit într-un melanj etnic și religios extraordinar. Transilvania tocmai prin asta este unică, prin multitudinea de religii, prin multitudinea de etnii. Eu nu am crezut că în România anului 2020 vom vorbi despre culoarea pielii sau despre intoleranță. Cetățenii de acolo (din Ditrău – n.r.) nu trebuie acuzați, ei trebuie informați. Din păcate, mulți dintre ei nu se uită nici la dumneavoastră, nici la alte posturi de știri, nu citesc nici presa centrală de la București. Ei se informează din presa de la Budapesta”, a mai spus Rareș Bogdan.
Prezenţa străinilor a stârnit însă revolta unei părţi a comunităţii din Ditrău. Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată, aşa că ambii muncitori din Sri Lanka au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru.
Potrivit paginii oficiale a Primăriei, componenţa etnică a comunei Ditrău este: 99,79% maghiari, 0,21% români (55 sunt de naţionalitate română) şi 3 de naţionalitate germană.
Mai Rareș credeam că ai ceva in plus față de care nu mai prdidesc cu iubirea de oameni…. mâine, poimâine vi și spui că ai un câine din Africa ecuatoriala…..sau un ara din Amazon… e destul ,gata . înțeleg mesajul și sunt de acord cu el,dar să vi cu exemple mi se pare prea mult și nu se cade la o adică… crezi că ești singurul care apelează la serviciile astea???…dar și bunul simț de a rămâne undeva in umbră …astea sunt probleme familiale și nu accept să faci uz de ele în scop electoral….