De ce un „blat” PNL-PSD ar fi bun pentru România

1
963

Nici nu s-a uscat bine „cerneala” online pe articolul din Adevărul, că istericii de serviciu au sărit: „Ahaa, iată: se reface USL! Orban a făcut blat cu Ciolacu pe alegeri anticipate şi primari într-un singur tur”.

E doar una dintre postările „la cald” apărute pe reţele după ce jurnaliştii de la cotidianul amintit au scris că liderii PNL şi PSD ar fi pus la cale un compromis.

„Premierul Ludovic Orban a bătut palma cu liderul PSD Marcel Ciolacu: social-democraţii se vor mobiliza pentru a trece moţiunea de cenzură, iar alegerile anticipate vor avea loc în data de 21 iunie, concomitent cu alegerile locale. În schimb, PNL va renunţa la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Guvernul Orban va rămâne interimar până în iunie.  PNL ar spulbera PSD în cazul anticipatelor”, scriu cei de la Adevărul, în articolul cu pricina.

La scurt timp însă, premierul Orban i-a lăsat fără muniţie pe obsedaţii de serviciu ai fantasmelor trecutului, respingând categoric informaţia.

„E o minciună ordinară”, a spus Orban.

Minciună sau nu, informaţia din ştirea de mai sus ar merita tratată serios, dacă n-am trăi în România. Dar hai s-o facem măcar din perspectiva unei alte Românii – una normală la cap, aşezată, pe argumente şi cu gândul la soluţii, nu la dat cu barda pe model neaoş scandalagiu.

Într-o astfel de Românie, o posibilă înţelegere ar fi una absolut normală. Spania a făcut aşa ceva în 2011, în plină criză economică. Stânga (aflată atunci la putere, cu premierul socialist Zapatero) a acceptat să plece acasă cu o jumătate de an mai devreme, la cererea Dreptei (aflate în Opoziţie).

Ţara avea nevoie de un guvern solid, cu spate puternic parlamentar, capabil să ia măsuri dure, de criză, pentru a scoate economia la liman. Şi, din interes naţional, adversarii au bătut palma fără să fie acuzaţi că au făcut „blat”. Poporul avea nevoie de aşa ceva.

România este exact în situaţia Spaniei de atunci. Ţara este în criză şi blocaj politic, din care nu se poate ieşi decât printr-un COMPROMIS raţional, în avantajul naţiunii, fără nicio legătură cu imbecilităţi gen „e blat marca USL”.

Nu e niciun blat! Deşi ar fi unul absolut necesar. Cu cât trec lunile, cu atât România se îngroapă, fără nicio legătură cu USL. Se îngroapă economic. E ca-n filmul „boală lungă, moarte sigură”. Dacă partidele mari aflate pe baricade opuse nu găsesc o cale de înţelegere pentru curmarea rapidă a acestui coşmar, se-alege praful de toţi mai devreme sau mai târziu.

Şi de idioţii care molfăie prosteşte silabe USL-iste, şi de PNL, şi de PSD, şi de toţi românii în general. Pentru că nu poţi să tratezi o criză cu „lasă că merge şi-aşa”. E ca o urgenţă medicală: intervii rapid, amputezi dacă e nevoie, dar dai şansă la viaţă organismului.

La fel şi cu ţările: orice amânare costă. De aceea s-au creat democraţia, politica, negocierile, compromisul, dialogul. Ca inclusiv duşmanii de moarte să-şi dea o şansă la viaţă.

PNL ar avea motive să facă o înţelegere cu PSD, dacă n-ar fi sigur că merge la câştig şi fără acest compromis (eu cred că Orban are dreptate, nu există o înţelegere cu PSD pentru că planul liberal merge uns şi fără asta). Iar înţelegerea trebuie să fie înainte de toate ANTICIPATELE!

Cu cât mai repede vom avea un viitor Parlament ne-PSD (iar sondajele arată că PNL, USR-PLUS şi PMP ar face acum o majoritate foarte confortabilă, fără UDMR şi alte combinaţii nocive cum e acum cu ALDE, Pro România şi rătăciţi pe interes), cu atât mai bine pentru toată lumea: România, PSD, PNL, alţii, oamenii de rând.

Pentru că nu poţi îndrepta barca în derivă dacă nu stai pe majoritate solidă. Azi, avem Guvern PNL, iar majoritatea în Parlament e PSD, adică ostilă. Deci, Guvernul nu poate schimba nimic fără PSD, iar PSD nu vrea să schimbe pentru că pierde. Şi tot aşa, până la moarte…

La rândul său, PNL nu poate obţine acordul PSD pentru scurtarea vieţii Parlamentului actual cu jumătate de an dacă nu dă ceva la schimb. Şi ce poate da? Renunţarea la alegerea primarilor în două tururi, care dă o lovitură de moarte PSD.

Prin urmare, PNL câştigă prin alegeri anticipate, PSD prin alegerile primarilor într-un tur.

Rezultatul ar fi simplu: PNL va avea viitorul Guvern cu majoritate mare în Parlament (ultimul sondaj IMAS dă liberalilor aproape 50%!), iar PSD va rămâne cu mai mulţi primari şi nu-şi va distruge baza partidului.

Aşa sună un plan normal, un compromis firesc, logic şi raţional, în interesul plătitorilor de taxe şi impozite, al pensionarilor şi al tuturor românilor. Asta n-are nimic de-a face cu USL şi cu „blatul”, ci cu înţelepciunea şi profesionalismul politic.

Sigur, nu ne aflăm în ţara în care aşa ceva poate fi considerat ceva normal. Şi nici nu se va întâmpla, după cum a dezminţit categoric Ludovic Orban. Mai ales dacă el, Iohannis şi aliaţii lor ştiu mai bine că-şi pot atinge scopul fără să fie nevoie de târguri cu PSD.

Căci tot ei ştiu la fel de bine că o astfel de înţelegere, într-o astfel de Românie plină de obsedaţi ai partizanatului demn de paranoia, le-ar dăuna politic. De aia nici n-au făcut-o.

Iar dacă au făcut-o, n-o vor recunoaşte niciodată. Nu poţi face aşa ceva până când România nu scapă de istericii care văd în politică doar război pe viaţă şi pe moarte, fără cap şi fără coadă, cu gândul la sânge pe pereţi nimic altceva.

1 COMENTARIU

  1. Rationamentul este profund gresit. Daca vrem sa scapam definitiv de PSD trebuie distrusa baza partidului, alegerile primarilor in doua tururi sunt mai importante decat alegerile anticipate. Daca isi conserva jumatate din primari, PSD-ul revine pe cai mari in 2024, cu sansa sa dea si presedintele, iar poporul”normal” s-a saturat de ei. Ne-am saturat sa „progresam” ca racii, un pas inainte si dupa aceea doi pasi inapoi. PNL sa guveneze prin OUG, daca are Parlament potrivnic. Webber nu va indrazni sa le atace pe toate, plus ca OUG-urile isi fac imediat efectul si procesul de contestare la CCR dureaza. Dancila a dat intr-o zi 17 OUG-uri si nu s-a intamplat nimic, avea mai mult curaj Dancila decat Orban?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here