Asaltul femeilor din Donețk asupra Comandamentului pro-rus: „Nemernicilor, unde i-ați dus pe copiii noștri?!”. Soldat rus: „În fiecare zi moare cineva. Din primul lot de 60, au rămas 7”

0
2388
Cimitirele din Rusia s-au umplut de militari căzuți în invazia declanșată împotriva Ucrainei

Mărturiile despre prăbușirea din interior a armatei ruse de invazie se îndesesc, părând să confirme un raport confidențial al serviciilor britanice, care estimau că s-ar putea ajunge la un colaps. Convorbiri între militari ruși, interceptate de serviciile ucrainene de comunicații, zugrăvesc un peisaj teribil: pierderi uriașe, oameni cu moralul la pământ, conștienți că sunt disprețuiți de comandanții lor, și revolte ale rudelor celor trimiși să moară pe frontul din Donbass.

Una din convorbirile publicate de serviciul de informații ucrainean surprinde discuția dintre doi militari ruși. Unul dintre ei îi relatează celuilalt că prietenele și mamele unui regiment de tineri mobilizați din regiunea separatistă Donețk au luat cu asalt Comandamentul militar pro-rus, făcându-i albie de porci pe ofițeri. Militarul povestește că rezerviștii mobilizați au fost încadrați ca „voluntari” și trimiși în prima linie, deși n-aveau nici pregătirea, nici determinarea necesare să lupte pentru Putin.

Într-o altă convorbire, purtată de un militar rus cu iubita sa, Iulia, care-l așteaptă acasă, acesta povestește masacrul și pierderile uriașe („din primul lot mai sunt 7 din 60 de oameni”). Bărbatul râde amar de decorația care i-a fost promisă și îi povestește soției cum atât Guvernul de la Moscova, cât și comandanții fură la bani trupele prin tot felul de artificii contabile.

Soldatul îi spune iubitei că li s-au promis câte 125 de dolari la fiecare atac, dar deși unitatea sa a atacat zi de zi timp de o lună, comandanții au trecut în rapoartele oficiale doar 3 asalturi! Mai mult decât atât, Guvernul le-a promis plata în dolari pentru că menține rubla la un curs artificial, fără legătură cu realitatea, astfel că militarii ruși sunt înșelați la cursul de schimb.

Ambele convorbiri, publicate de serviciul ucrainean de informații, au fost traduse de un leton stabilit la Londra și care, de la începutul războiului, transcrie în engleză diverse informații relevante apărute în spațiul ex-sovietic.

Convorbire între doi militari ruși: „Ne iau de proști, rușii de la aeroport spun și ei că sunt o grămadă de autosesizări și că nimeni nu vrea să vină aici…”

(R1 – primul militar rus; R2 – al doilea militar rus)

R1: Pe internet se face tam-tam despre soții, femei din Donețk care blochează vreo unitate militară. E o mizerie de rahat.

R2: Am avut asta astăzi! Am avut asta astăzi!

R1: Ați avut?

R2: Este vorba de Regimentul 115 din Harkov, nu știu dacă discuția a fost despre asta, dar am avut ceva astăzi. Este vorba de 115-lea, care are studenți… A ieșit ordinul lui Pușilin ca studenții să fie lăsați să plece. A început să dea drumul studenților, mamele și prietenele lor au venit și au început să protesteze – «Nemernicilor, mobilizarea este ilegală! V-ați pierdut mințile? Unde i-ați dus pe copiii noștri?!». Așa că a fost ceva agitație astăzi, Comandamentul lor a vorbit despre asta. Adjunctul comandantului lor de batalion vine aici din când în când pentru a înlocui stațiile radio, așa că își pierd vremea la poziția noastră. El a fost cel care a vorbit despre asta… Nu știu dacă despre asta au scris pe internet, dar știu că au avut ceva rahaturi acolo. E o mizerie totală, vezi? (…) La fel ca atunci când am fost la Mariupol și ni s-a spus… când ne-au aruncat chiar pe front, iar băieții au început să se revolte – «de ce dracu’ noi, rezerviștii, mergem pe front, și mai ales în prima linie?». Și ei ne-au spus – «voi nu sunteți rezerviști, sunteți voluntari. Toți cei care au venit aici au venit ca voluntari».

R1: Ne iau de proști, rușii de la aeroport spun și ei că sunt o grămadă de autosesizări și că nimeni nu vrea să vină aici…

Soldat rus către iubita sa: „De la cei care au venit cu mine, primul lot, au mai rămas 7 persoane din 60. În fiecare zi moare cineva, în fiecare zi cineva este rănit. Să te duci într-un atac este un coșmar nenorocit”

Iubita soldatului rus: Cum merge treaba acolo?

Soldat rus: Avansăm…

Iubita soldatului rus: Liman?

Soldat rus: Liman e deja ocupat.

Iubita soldatului rus: Da, am citit.

Soldat rus: Ei, practic, au luat Liman, au început să avanseze mai departe, dar mai departe este „verdeața”, la fel ca la noi – câmpuri, păduri. Au fost prinși… Le-a fost mai ușor în oraș, artileria nu funcționează la fel, însă aici artileria plesnește atât de tare încât nu-ți mai poți scoate nasul în față, așa că au fost prinși în mare parte. Direcția noastră, în general, este cea mai f…ă. (…) Mi-au promis o medalie.

Iubita soldatului rus: Sfinte Sisoe!

Soldat rus: Nah… e doar în măsura în care… principalul e să mă întorc acasă, Iulia, și ca băieții să rămână în viață. De la cei care au venit cu mine, primul lot, au mai rămas șapte persoane din șaizeci. (…) În fiecare zi avem răniți, în fiecare zi răniți, în fiecare zi morți, înțelegi? În fiecare zi moare cineva, în fiecare zi cineva este rănit. Oamenii sunt scoși de aici în masă, vedeți? Să te duci într-un atac este un coșmar nenorocit, imaginează-ți – ei (ucrainenii – n. red.) stau în tranșee, au întărituri, au totul turnat cu beton. Au tranșee, stau acolo și ne așteaptă și pur și simplu ne împușcă. Ei (Comandamentul rus – n. red.) ne-a spus că vor plăti 8.000 de ruble (125 de dolari) la fiecare atac. Și noi atacăm în fiecare zi… Dar vedeți cum funcționează – este un atac convenit cu Statul Major General, nu? Așa că ei vor spune la Moscova – „această brigadă ar trebui să atace”… dar în tot acest timp, cât am fost aici, am atacat oficial doar 3 zile, nu? În timp ce, în realitate, atacăm de o lună de zile! Vă spun eu, sunt niște c…i, nu pot să-i numesc altfel, așa este… Măcar să le dea oamenilor… de ce ați stabilit plata în dolari? Ar trebui să plătiți oamenii în ruble!

Iubita soldatului rus: Nu înțeleg, de ce dolari?

Soldat rus: Pentru că e profitabil pentru ei, înțelegi?! Ei știu că prețul dolarului este în scădere. Se va ajunge ca dolarul să fie 30 de ruble, iar ei să ne plătească 53 de dolari!

Iubita soldatului rus: Nu pot să se debaraseze de militari așa!

Soldat rus: Cum așa – „nu pot”? Am crezut că îi tratează pe militari ca pe niște gunoaie cât timp am fost acolo (acasă – n. red.), dar când am venit aici, mi-am dat seama cine sunt militarii, înțelegi? Mai ales infanteria – eu sunt infanterist, noi suntem simple consumabile, nu? Aici nu-i pasă nimănui, aici sunt răniți care zac de săptămâni întregi, care trebuie evacuați urgent…

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Putin și ai lui, acuzați că și-au înecat intenționat marinarii de pe crucișătorul Moscova! „Au fost abandonați în bucătărie. Ofițerii au scăpat primii, ca șobolanii”

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Cum a fost posibilă a doua excludere din magistratură pentru Cristi Danileț în epoca Iohannis-PSD. „Asistăm la o anesteziere a Justiției pentru o epocă de concordie politică”

* Guvernul PSD-PNL, marele câștigător al inflației: a încasat, în doar 4 luni, cu 23 de miliarde de lei mai mult de pe urma exploziei prețurilor

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here