Șoc: Grigore Cartianu la Antena 3! Filmul său despre Ceaușescu, difuzat integral. Gâdea: „O mărturie cu valoare istorică. Merită să vedeți fiecare secundă din acest film”

2
4819

Mulți români, telespectatori fideli ai Antenei 3 sau picați accidental pe acest post, au fost surprinși să vadă luni seară filmul documentar regizat de Radu Gabrea pe scenariul lui Grigore Cartianu, știind adversitatea jurnalistului față de televiziunea de propagandă a lui Dan Voiculescu. Ziaristii.com vă prezintă povestea din spatele acestei întâmplări.

Grigore Cartianu: „Luni seara, pe la 21.30, m-a sunat un prieten să-mi spună că filmul meu, «Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun», e difuzat pe Antena 3. Mă aflam la o întâlnire cu câțiva politicieni și mai mulți ziariști. Surpriza a fost totală, un adevărat șoc. Ce l-o fi găsit pe Gâdea? Și cum a ajuns filmul la el? M-am interesat rapid și am aflat că Gâdea cumpărase drepturile de difuzare de la casa de producție a doamnei Victoria Cociaș, actrița care joacă dificilul rol al Elenei Ceaușescu în această docu-drama. Casa de producție a doamnei Cociaș este proprietara filmului, deci are dreptul să-l difuzeze unde crede de cuviință. Eu am scris scenariul la solicitarea regretatului regizor Radu Gabrea, cel ce a fost soțul Victoriei Cociaș. Nu am o problemă cu difuzarea acestui film la Antena 3, atâta vreme cât el nu a fost prezentat tendențios; ba, mai mult, a fost considerat un reper de reconstituire a adevărului pentru decembrie 1989. Dincolo de incompatibilitățile mele cu Antena 3 și cu Mihai Gâdea, important este ca adevărul să ajungă la cât mai mulți români”.

VIDEO: „Trei zile până la Crăciun” (filmul integral, 89 de minute)

Gâdea laudă filmul, dar îl cenzurează pe Cartianu

Pe site-ul Antenei 3, filmul a fost promovat încă din după-amiaza zilei de luni. „Ultimele trei zile ale soților Ceaușescu, în imagini și mărturii, plus cea mai fidelă reconstituire făcută în 30 de ani. Trei zile despre care România nu știe nimic. Avem caseta! Ultimele trei zile ale Ceaușeștilor. Rup tăcerea, în premieră națională, cei care i-au ascuns, i-au hrănit și le-au ascultat ultimele dorințe”.

Editorul știrii de pe Antenei3.ro a redactat-o corect, necenzurând informația despre regizorul (Radu Gabrea) și scenaristul filmului (Grigore Cartianu).

„Filmul românesc «Trei zile până la Crăciun» prezintă ultimele trei zile din viața cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu. Filmul documentar din 2011 este regizat de Radu Gabrea. Scenariul este scris de Grigore Cartianu după propriul roman, intitulat «Sfârșitul Ceaușeștilor». În rolurile principale joacă actorii Victoria Cociaș (ca Elena Ceaușescu) și Constantin Cojocaru (ca Nicolae Ceaușescu)”, scrie site-ul televiziunii lui Voiculescu.

În schimb, în timpul emisiunii, Mihai Gâdea a cenzurat numele scenaristului, pronunțându-l doar pe cel al regizorului.

Despre film, însă, Gâdea a avut numai vorbe bune: „E o mărturie cu valoare istorică. Merită să vedeți fiecare secundă din acest film. L-am văzut de câteva ori și am să-l urmăresc din nou. E acel gen de documentar care merită urmărit cu sufletul la gură”.

Gâdea a livrat o informație falsă: s-a lăudat că Antena 3 difuzează în premieră acest film. În realitate, în ultimii 8 ani, documentarul a fost difuzat și de TVR, și de alte câteva televiziuni de nișă (filme) sau locale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

*„Patrioata” Firea a măsluit licitația pentru 100 de tramvaie ca să câștige turcii, nu Astra Arad! „Calculul punctajului a fost viciat!”

Șpăgar PSD: „Eu scot 10.000 de euro din buzunar, mă duc la Antena 3, îi dau lui Gâdea și vorbesc trei zile”

2 COMENTARII

    • Iar ai scos o perla,marca de minte imbarligata! Cand nu ai mintea limpede ,nici comentariul nu e limpede.Eu zic sa nu te mai chinui,nu intotdeauna poti cuprinde ceva inteligibil intr-o propozitie cu virgula!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here