Situația din Herson: de ce se prăbușește frontul rusesc și ce se va întâmpla în zilele următoare

0
2538
Harta frontului din Herson: cercurile galbene marchează raza de acțiune a tunurilor M777 ucrainene, săgețile albastre arată direcția atacurilor lansate de ucraineni, săgețile roșii indică direcțiile de retragere ale rușilor. Linia șerpuită de culoare albastru închis arată cursul râului Inhuleț, pe care se pot retrage rușii pentru a reface frontul. Cele două puncte încercuite cu roz indică podurile pe unde s-ar putea retrage rușii peste Nipru

Situația trupelor rusești din Herson începe să devină disperată, iar obsesia lui Putin de a păstra cu orice preț teritoriile pe care tocmai le-a anexat înseamnă, de fapt, condamnarea a cel puțin 15.000 de militari – dintre care mulți de elită – aflați la dreapta Niprului. În ultimele ore, ucrainenii au înaintat cu viteză în zona de nord a frontului din regiunea Herson, în timp ce rușii se retrag abandonând totul în urmă, pentru a nu fi încercuiți.

Evenimentele din Herson se succed cu repeziciune, iar Thomas C. Theiner, expert NATO în Războiul Rece și strategii de apărare NATO, a descris marți ce fac cele două tabere și ce opțiuni au.

Conform acestuia, singura variantă rațională pe care o mai au rușii acum este abandonarea echipamentului greu și retragerea trupelor pe malul stâng al Niprului. Acest lucru ar însemna însă abandonarea unui teritoriu destul de mare, inclusiv a singurului oraș important pe care au reușit să-l cucerească până acum – Herson. Dar Putin exclude din start această soluție, ceea ce va duce la retragerea trupelor rusești într-un cap de pod mult mai mic, pe râul Inhuleț, unde ucrainenii își vor putea bombarda în voie inamicii.

Este, de fapt, o condamnare fie la moarte, fie la prizonierat pentru 15.000 de militari ruși – între aceștia aflându-se și unități de elită precum cele ale parașutiștilor. În schimbul acestui sacrificiu, Putin va obține prelungirea cu o anumită perioadă de timp – poate câteva zile, poate câteva săptămâni – a controlului asupra orașului Herson.

Mai jos, situația din Herson explicată pe înțelesul tuturor de către Thomas C. Theiner.

„Acesta este un exemplu de manual despre cum o armată inteligentă și motivată poate folosi terenul, incompetența inamicului și arta operațională pentru a învinge o armată condusă de un cretin“

„Cum lucrurile se mișcă rapid pe frontul din Herson, am întocmit câteva hărți pentru a explica situația. Un fir scurt.

În Herson, rușii dețin un cap de pod considerabil pe malul drept al râului Nipru (marcat cu roșu pe harta alăturată), care ar putea fi aprovizionat prin doar două poduri, unul puțin mai la nord de Herson și celălalt peste barajul de la Nova Kahovka (ambele marcate cu mov).

De la sosirea sistemelor HIMARS, ambele treceri au fost puternic lovite de forțele ucrainene.

Din luna august, podul Antonovski, de lângă Herson, este impracticabil pentru vehicule (foto), în timp ce pe la barajul de la Nova Kahovka încă pot trece camioane, dar nu și vehicule grele.

Podul de la Antonovski este rupt

În ultima lună, Ucraina a epuizat forțele rusești din Herson prin focuri de artilerie, atacuri de sondare constante, atacuri cu drone și prin distrugerea muniției și a proviziilor.

Rusia a adus pontoane pentru a-și aproviziona forțele din sud, în apropiere de Herson, dar, datorită HIMARS, Ucraina a lovit și scufundat aceste pontoane.

Acum, Ucraina a trecut la ofensivă în nordul acestui front și a depășit rapid forțele rusești înfometate și demoralizate de acolo.

Văzând această hartă sunt mai ușor de înțeles atacurile inițiale ale Ucrainei (săgețile albastre):

– Un atac a străpuns linia rusă în apropierea Niprului, folosind râul de 5 km lățime pentru a-și acoperi flancul estic. În același timp, trupele ucrainene au atacat din capul de pod de la Inhuleț – fixând astfel pe loc forțele rusești de acolo.

– Întâmpinând puțină rezistență, forțele ucrainene au înaintat spre sud până la Dudceani. Acest lucru a însemnat că trupele rusești care încă mai țineau frontul în nord riscă acum să fie încercuite.

Ultimele știri indică faptul că acești ruși fug deja de acolo (săgețile roșii).

Herson este o stepă, adică un peisaj plat, cu câteva perdele subțiri de copaci ca unică acoperire. Nu există bariere naturale, ceea ce face imposibilă instalarea unei linii defensive improvizate de către ruși.

Rușii nu se pot opri din retragere până la următoarea barieră naturală: fie râul Nipru, fie râul Inhuleț.

Retragerea peste Nipru, pe la Nova Kahovka, ar avea mai mult sens pentru ruși, deoarece aici camioanele și vehiculele lor ușoare mai pot traversa. Odată ajunși pe malul stâng, rușii ar putea înființa o linie defensivă pentru a asigura spatele forțelor lor care luptă în Zaporojie.

Cealaltă opțiune este să se retragă spre sud până la râul Inhuleț (linia albastră).

Retragerea spre Inhuleț ar fi ceea ce ar face un cretin complet… așa că rușii o vor face.

Să ne uităm din nou la harta cu cea de-a doua fază a operațiunii din Herson: rușii se retrag fie peste barajul Nova Kahovka, fie peste râul Inhuleț:

– dacă se retrag peste baraj, vor trebui să-și lase în urmă toate vehiculele grele,

– dacă se retrag peste Inhuleț, vor trebui să abandoneze majoritatea vehiculelor din lipsă de combustibil.

Iar dacă rușii se retrag peste Inhuleț, ucrainenii pot traversa Niprul și pot stabili un cap de pod pe malul stâng, de unde pot ataca spre Crimeea și Melitopol. La Kahovka pot, de asemenea, să taie alimentarea cu apă înspre Crimeea.

Pe scurt, rușii nu au decât opțiuni proaste (Putin, „geniul strategic”, din nou în acțiune).

Unii ruși vor fugi peste barajul de la Nova Kahovka, dar cei mai mulți se vor retrage peste Inhuleț… și după cum am spus, aceasta este cea mai cretină opțiune, pentru că atunci rușii de acolo vor fi înghesuiți de trupele ucrainene din trei părți, cu obuziere M777 capabile să lovească în aproape orice loc, iar AHS Krab, PzH 2000, Zuzana 2 și CAESAR capabile să lovească peste tot. Iar singura linie de aprovizionare va fi reprezentată de pontoane, ale căror puncte de debarcare pe ambele maluri ale Niprului se află în raza de acțiune a artileriei ucrainene.

A te retrage peste Inhuleț înseamnă a te retrage într-o capcană mortală. Odată ce M777 ucrainene pot lovi pontoanele, nici muniție, nici combustibil, nici mâncare – nimic nu va ajunge la cei 15.000 de ruși blocați acolo. Pentru ei alternativele sunt să moară de foame, să înghețe de frig sau să se predea.

Și nu pot fugi pe podul Antonovski, deoarece spionii ucraineni îi vor vedea și artileria îi va toca.

Iar toamna/iarna nu pot traversa înot râul Nipru, cu o lățime de 1 km și cu apa înghețată, pentru că asta ar însemna moarte prin hipotermie.

Putin tocmai a anexat Hersonul, deci refuză să renunțe la el… ceea ce înseamnă că a condamnat la moarte toate trupele rusești de acolo.

Acesta este un exemplu de manual despre cum o armată inteligentă, capabilă, flexibilă și motivată poate folosi terenul, incompetența inamicului și arta operațională pentru a învinge o armată condusă de un cretin.

Vom vedea mai multe astfel de lucruri, pentru că Putin este un cretin, iar generalul Zalujnîi este un geniu.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD vrea să adopte legile justiției înainte să vină observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția! Europa e sfidată pe față

* Președintele Serbiei insinuează teorii ale conspirației după ce DIICOT a descoperit că date clasificate despre zăcămintele românești ajungeau la sucursala Gazprom din Belgrad

* Jocul dubios al României în criza gazelor din Moldova. Drulă: „Putin strânge Moldova într-o menghină, iar președintele Iohannis și premierul Ciucă lasă Chișinăul să fie ostaticul unui regim fascist“

* VIDEO. „Marele protest” din Piața Victoriei a fost ruinat de răfuiala dintre Șoșoacă și Simion / „George, trădătorule! Simioane, Iuda! Rușine, Iudelor!”

* VIDEO. Cum se face gura lu’ Șoșoacă pâlnie rusească atunci când cere agresiv „RoExit!”

* ÎPS Teodosie apare în dosarul deputatului PSD gay! „Șoferul lui Teodosie a avut o relație cu deputatul. S-o f…t pe la mănăstire. Bulangiul ăsta a aflat, Teodosie. Și a pus să-l execute pe deputat”

* Din „motive de securitate”, MAE le-a refuzat viza de intrare în România celor 14 „jurnaliști” de la Russia Today ascunși în delegația oficială! Moscova are o veche tradiție în a „deghiza” agenți KGB sau GRU în ziariști

* Încă un trofeu pentru „vânătoarea de plagiatori”, Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. S-a ales praful de „România Educată” a lui Klaus Iohannis!

* VIDEO. „Declarația de război” a lui Putin la adresa Lumii Libere. Discursul de anexare a 4 regiuni din Ucraina, bazat pe amenințări cu atacuri nucleare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here