Sistemul medical a cedat: România cere ajutorul UE în criza Covid. A fost activat Mecanismul de Protecție Civilă

1
745
România cere ajutorul UE în valul 4 al pandemiei

Sistemul medical din România a cedat sub presiunea valului 4 al pandemiei de Covid, în care un număr uriaș de oameni – în proporție covârșitoare nevaccinați – au umplut spitalele. Guvernul activează marți Mecanismul de Protecție Civilă al UE și cere ajutor de la celelalte state membre. Asta nu numai pentru că locurile din spitale s-au ocupat, dar și deoarece stocurile de medicamente s-au împuținat.

România caută să achiziționeze, de la statele membre care și-au vaccinat populația și acum gestionează mai lejer valul 4 al pandemiei, medicamentele antivirale necesare pentru ceea ce urmează. Se caută Tocilizumab, folosit în tratarea cazurilor de Covid și pentru care România mai are stocuri doar pentru 2-3 săptămâni, în condițiile în care încă nu se întrevede momentul când numărul cazurilor va începe să scadă.

Specialiștii se așteaptă la 15-20.000 de cazuri de Covid pe zi în următoarele două săptămâni, în condițiile în care acum, când sunt „doar“ 8-12.000 pe zi, spitalele au fost deja supraaglomerate, iar ceilalți bolnavi au fost dați deoparte pentru a fi primiți cei infectați.

Medicul Raed Arafat, șeful DSU, a explicat luni: „Problema activării Mecanismului de Protecţie Civilă – ştiu că au fost discuţii pe această temă. Mâine urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare. Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi. Ministerul Sănătăţii, mâine, urmează să ne spună care este cantitatea necesară, pe care o s-o anunţăm“.

Tot prin Mecanismul de Protecție Civilă se intenționează solicitarea de echipamente medicale, în special oxigenatoare individuale. RaedArafat: „Să suplimentăm ce avem şi ce achiziţionăm pentru a facilita creşterea numărului paturilor cu oxigen în spitalele care au paturi libere, dar care nu sunt conectate la oxigen“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Pe Boc l-a luat gura pe dinainte în direct: „Sunt convins că putem face cu PS… USR reformele pe care ni le-am propus“

* Orban amenință că-și face partid! „Iohannis a rămas repetent. Parcă a fost înlocuit cu o sosie”

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* CTP: „Ești președintele țării de 7 ani și spui că «statul a eșuat»? În loc să spui: «Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat»”

* Cîțu l-a demis pe șeful USR-ist din Sănătate pentru că n-a făcut ceea ce însuși Cîțu i-a interzis prin OUG!

* Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Furioasă că a pierdut președinția USR-PLUS, „tabăra Barna” a impus radierea „PLUS”: partidul se va numi USR!

* Tragedie la Milano: cel mai bogat român a murit împreună cu soția sa și fiul lor, în avionul prăbușit peste o casă! Aeronava era pilotată de fiul miliardarului rezident la Monte Carlo

* În avionul prăbușit la Milano se afla și bebelușul de câteva luni pe care tocmai îl botezase miliardarul Dan Petrescu

* 6 mari surprize în fotbalul european. Ce au pățit Real Madrid, Bayern, PSG, Ajax, Benfica și Zenit – toate, echipe de Liga Campionilor

1 COMENTARIU

  1. Cerem ajutorul și statul român nu a făcut nimic…nu a luat nicio măsură buna, a acționat cu frica, populist, sa nu cumva sa-i deranjeze pe bieții oameni. Și acum circula o ideea că ar renunța la măsuri acolo unde incidenta este peste 6 la mie, sa se testeze la nunti, etc. Pai cum ai tupeul sa ceri ajutorul când tu nu i fvaut nimic, cum?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here