Tulpina Omicron, noua variantă de coronavirus care se răspândește cu iuțeală și tinde să devină dominantă, pare să fie mai contagioasă, dar și mai puțin periculoasă decât tulpina Delta, care a făcut ravagii în valul 4 al pandemiei, a anunțat miercuri Tedros Adhanom Ghebreyes, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Vestea, răspândită de AFP și preluată de Agerpres, poate fi, în final, una bună. O astfel de variantă a Covid, mai puțin agresivă, ar conferi imunitate naturală oamenilor fără să mai provoace atât de multe victime, ceea ce ar putea-o transforma, în final, într-o gripă ca multe altele.
Aceasta ar fi vestea mult-așteptată de toți oamenii de știință. Până la confirmarea acestei ipoteze trebuie să mai așteptăm însă. Ghebreyes a organizat o conferință de presă la Geneva, pentru a anunța ultimele noutăți: „Date preliminare din Africa de Sud indică un risc mai mare de reinfectare cu Omicron” pentru persoanele vindecate de Covid sau vaccinate, ”dar sunt necesare mai multe date pentru a trage concluzii mai ferme. Există, de asemenea, unele dovezi că Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta, dar din nou este prea devreme pentru a avea o certitudine“.
OMS cere acum un efort din partea tuturor țărilor membre, să livreze către organizație toate datele pe care le dețin despre noua variantă a Covid. Vaccinarea și măsurile de prevedere pentru limitarea răspândirii virusului rămân, deocamdată, armele de luptă cu pandemia. Partea proastă este că, potrivit primelor studii, Omicron pare să ocolească în bună măsură răspunsul imunitar al organismului, reducând eficiența anticorpilor obținuți prin trecerea prin boala cu tulpina Delta sau prin vaccinare.
Doctor Soumya Swaminathan, directoarea științifică a OMS a vorbit despre această nouă problemă, discutând despre studiile preliminare care indică o eficiență mai scăzută a vaccinului Pfizer/BioNTech față de tulpina Omicron: „Există o mare variaţie în reducerea eficacităţii anticorpilor, care merge de la 4 la 5 ori mai puţin la 40 de ori mai puţin în aceste studii diferite“. Însă studiile se referă strict la răspunsul anticorpilor, „când știm că sistemul imunitar este mult mai complex. Este prematur să se concluzioneze că reducerea activității de neutralizare a anticorpilor trebuie să aibă ca rezultat o scădere semnificativă a eficacității vaccinurilor”.