Burduja, ministrul Digitalizării, a băgat România într-o combinație cu o firmă chinezească de criptomonede acuzată oficial în SUA de spălare de bani!

3
1071
Sebastian Burduja (stânga), anul trecut, zâmbitor alături de Changpeng Zhao, patronul companiei chinezești Binance, căutat de americani pentru spălare de bani

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, a semnat în numele României o colaborare cu compania chineză Binance, pusă oficial sub acuzare în SUA pentru mai multe acuzații, printre care și cea de spălare de bani, relatează G4Media.ro. La ora când Burduja făcea pozele cu chinezii, după semnarea acordului cu compania de criptomonede, se știa deja că americanii îi investighează pentru multiple infracțiuni. Totuși, ministrul liberal a mers mai departe cu acest parteneriat dubios. Din 27 martie, SUA a pus oficial sub acuzare Binance și pe patronul acesteia, Changpeng Zhao.

Acum, Sebastian Burduja spune că întâlnirea și pozele făcute în septembrie 2022 cu chinezii ar face parte din politica Guvernului „de a accepta solicitările de întrevedere din partea companiilor de anvergură la nivel mondial“.

Totuși, pe 20 septembrie 2022, declarațiile ministrului liberal erau fără echivoc: „Am stabilit că vom colabora pentru programe de competențe digitale de bază pentru români, respectiv pe programe de formare profesională în tehnologii avansate pentru capitalul uman românesc din acest domeniu. Ne bucurăm că apreciază stabilitatea politică și semnalele date de Guvern către comunitatea globală de investitori, dar și pregătirea resursei umane în domenii cheie pentru noua economie“.

Este remarcabil apetitul politicienilor români pentru contractele și înțelegerile cu chinezii, mai ales cu companiile suspectate că sunt implicate în afaceri dubioase ori spionaj pentru Guvernul de la Beijing. Merită amintit că actualul ministru de Finanțe, PSD-istul Adrian Câciu, a făcut reclamă pe bani pentru Huawei, compania pusă de SUA și alte țări occidentale sub sancțiuni deoarece ar fi practicat spionajul militar pentru armata chineză.

Revenind la Sebastian Burduja – fiul fostului vicepreședinte al Bancorex, banca Securității comuniste care înainte de 1989 se numea Banca Română de Comerț Exterior –, acesta a anunțat colaborarea cu Binance la 20 de zile după ce presa mondială anunța că procurorii federali americani au cerut companiei chineze documente interne, suspectând spălare de bani. Concret, Binance – cea mai mare bursă de criptomonede din lume – era investigată pentru că ar fi încălcat Legea privind secretul bancar. Dar informația despre investigarea Binance era și mai veche, deoarece Bloomberg scrisese încă din 13 mai 2021 despre ancheta Departamentului de Justiție al SUA și a Fiscului american, care suspicionau spălare de bani și alte infracțiuni fiscale.

Pe 20 septembrie 2022, șeful Binance, Changpeng Zhao, părea încântat de afacerea făcută cu românii: „Salutăm eforturile guvernului român de a dezvolta infrastructura de investiții în țară. Datorită acestor eforturi, România este deja un tezaur de profesioniști IT și un hub pentru mulți giganți ai tehnologiei. Credem că, în deplină cooperare cu autoritățile locale, Binance poate aduce o contribuție deosebită la dezvoltarea comunității locale de tehnologie și cripto, precum și a ecosistemului blockchain în ansamblu“.

Anul trecut, în luna august, think-tank-ul american CEPA a emis un raport care avertiza asupra ofensivei Chinei în rândurile elitelor politice din România, unde asiaticii caută să-și extindă și consolideze puterea. China se concentrează, sesizau americanii, asupra „segmentelor prietenoase ale elitei“, în special din PSD, ca să-și mărească și să-și consolideze „influența malignă“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Coaliția PSD-PNL readuce în forță Ordonanța 13 a lui Dragnea, cu prag și mai ridicat, de 250.000 de lei, pentru iertarea abuzului în serviciu

* Liberalii în Senat: „Ciucă are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare…”. În realitate, premierul are 3.600 de euro, de 10 ori mai mult decât pensia medie în România. Și s-a pensionat la 52 de ani!

* VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

* Liberală din preajma lui Rareș Bogdan, atacuri violente la UE și propagandă rusească delirantă. „De ce nu mai sunt bani de pensii? Că se fac politici de diminuare a populației? Că se aruncă banii în farma și armament?”

* George Simion s-a întâlnit cu un șef al FSB la Cernăuți, dezvăluie fostul ministru al Apărării din Moldova. „Asta explică de ce AUR face politică pro-rusă în România“

* Șoșoacă, scelerată: „Am devenit ținta numărul 1 a criminalilor ucraineni. Vor să mă elimine fizic”. Putinista a fost declarată „amenințare la adresa securității naționale” a Ucrainei și supusă unui regim de sancțiuni

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.