Se înăsprește conflictul Barna-Goțiu în USR. Șeful partidului convoacă referendum

5
1730
Dan Barna, Mihai Gotiu, USR
Dan Barna vrea referendum, Mihai Goțiu contestă inițiativa președintelui USR

După scandalul excluderii Olimpiei Ardelean, Dan Barna a pornit schimbările în partid. Tensiunile sunt tot mai mari, alți patru membri ai USR, urmând să fie dați afară din partid.

Pentru că USR a ajuns într-un punct de răscruce, Dan Barna a decis că trebuie organizat un referendum în ce privește doctrina formațiunii. Nu e exclus ca după această consultare internă să fie schimbat și statutul formaiunii.

„Trebuie făcut un pas mai departe. A fost perioada romantică a partidului şi acum trebuie să venim cu ceva mai consistent, cu un partid care se profilează, se profesionalizează, în logica asta mergem mai departe şi acest lucru o să facem exact cum am mai făcut prin referendum intern. Să avem o poziţie clară unde se vede partidul şi unde îşi doresc membrii să fie şi eu cred că această poziţionare este aşteptată cumva fix de partea de electorat care vrea să vadă o alternativă politică ca şi definită”, a afirmat liderul USR, citat de Agerpres.ro.

Dan Barna a anunțat că discuțiile despre doctrina USR au început în urmă cu un an și jumătate. 

Pe de altă parte, principalul contestatar al lui Dan Barna, e vorba de senatorul Mihai Goțiu, a declarat că acest referendum e o acțiune de distragere a atenției de la criza declanșată de excluderile abuzive din partid.

„Din punctul meu de vedere e o încercare de distragere a atenției de la problemele legate de excluderile abuzive, dar și o confirmare că epurările începute au și substrat ideologic. Eu am intrat într-un partid deschis, care a candidat la alegerile din 2016 cu un program umbrelă. Printre altele, un partid care își asuma și problematica de mediu, pe care, ulterior, am văzut-o, însă, minimalizată la anumite niveluri ale conducerii. O să lupt în continuare pentru a impune această prioritate (alături de altele) printre cele asumate expres și fără dubiu de către USR. Iar protecția mediului și lupta cu schimbările climatice e transideologică, din punctul meu de vedere”, a afirmat Mihai Goțiu, pentru Mediafax.

În USR se conturează tot mai mult o confruntare între reprezentanții formațiunii cu vederi de stânga și cei cu poziții mai conservatoare, de centru-dreapta.
Dan Barna a venit la conducerea formațiunii în urma unei consultări interne din USR în care s-au confruntat două moțiuni, una conservatoare, susținută de Nicușor Dan, liderul USR la acea vreme, care cerea ca partidul să susțină referendumul pentru familie și una progresistă, condusă de Dan Barna care cerea ca USR să boicoteze referendumul.
A câștigat cea de a doua, iar Nicușor Dan a demisionat. Acum, USR se îndreaptă spre o nouă confruntare între două curente de opinie din partid. Să vedem cine va câștiga.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O nouă șobolăneală de-a lui Meleșcanu: lansarea Bancii Chinei în România

* Firea, vânătă de frig în primărie! Caloriferul electric, ultima ei salvare

* Domnul Goe din Focșani, deranjat că-i controlat la bani. Oprișan atacă PNL că verfică PNDL

* Un păduche ce se hrănește cu sângele revoluției. Gelu Voican Voiculescu, 200.000 de euro datorii la stat

* Gelu Voican Voiculescu, groparul Ceaușeștilor, zice că dă pomelnice cu „Elena și Nicolae, morți fără lumânare”!

* Arestări spectaculoase pentru trafic de droguri de mare risc: fostul șef al „Doi și-un sfert” și frumoasa șpăgară din dosarul Microsoft

* PSD, alba-neagra cu Gușă. Firea i-a dat binecuvântarea să revină în partid. Până când?

* Cumpănașu, turbat: „Mă, fir-ați ai dracu’ de nemernici! De procurori nenorociți!” / „Handicapatule care ești!”

5 COMENTARII

 1. Este foarte bine sa se aseze intr-o zona a esichierului politic, aiureala aia cu umbrela mi se pare anacronica, daca faci politica, atunci defineste-te in raport de optiunile stanga-dreapta, ce e aia ”umbrela”?

 2. Adica nu iei o masura buna de centru-stinga pentru ca, vezi Doamne, tu esti de centru-dreapta. Politicianism ieftin. Faci orice e bun pentru tara. Restul sunt baliverne. Auzi la ei dilema politica, si-au dat seama unde aveau probleme.

  • Ai dreptate, nu titulatura conteaza, ci ceeace faci.
   Cred ca mai intai trebuie definite principiile, obiectivele partidului, cai, metode etc si ele imprima nuanta, daca esti de stanga sau de dreapta.
   Recent, au elaborat Carta valorilor USR, care pare cam „subtire”. Poate ca intrebarea mai potrivita ar fi daca adera la aceasta. Si, daca aceasta Carta e de centru-dreapta, atunci si partidul va fi definit la fel.
   Dar, asa suntem unii dintre noi, cautam mereu cusururi. E bine ca vor sa se defineasca si ca vor spre dreapte. Dreapta ii fereste de unele capcane spre care sunt foarte predispusi sa cada.

 3. Cei doi, Barna si Gotiu, fiecare cu plusurile si minusurile lui. ar trebui sa fie atenti la perioada in care suntem. Ca nu cumva, din prostie sau fiind manipulat, USR sa se faca responsabil, alaturi de PSD, de caderea unui guvern care a inceput bine..
  Dan Barna nu prea simte politica, el este ca premiantul tocilar, usor naiv si nauc. Ca sa conduci un partid in formare, trebuie sa fii animal politic, iar el nu este.
  Gotiu, desi e mai pragmatic, am niste suspiciuni legate de el.Acum cativa, Gotiu, ani scria pe un site al RealitateaTv, parca se numea Voxpublica. Articolele erau bune, dar aveau si niste aspecte parsive si, daca le semnalai, el iti cenzura comentariul. Un om pentru un partid care se vrea atat de liber nu ar face asta.
  Fiecare are viclenia lui: Barna are o viclenie de naiv, dar la Gotiu se simte una cuun puternic iz de Alina Mungiu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here