joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsȘase vapoare venite din Italia sunt sau vor fi băgate în carantină,...

Șase vapoare venite din Italia sunt sau vor fi băgate în carantină, în porturile Constanța, Midia, Mangalia și Tulcea

-

În porturile românești se află două nave comerciale venite din Italia. Ambele au fost băgate în carantină. Alte patru vapoare vor veni în următoarea săptămână, urmând să intre și ele în carantină.

În acest moment, în porturile maritime românești se află în regim de carantină, ca măsură de protecție împotriva răspândirii noului coronavirus,  două nave comerciale de cursă lungă.

Astfel, din data de 11 martie este carantinată, în rada Portului Constanța, nava Navin Hawk (pavilion Insulele Marshall), cu 14 membri ai echipajului. A plecat din Barletta (Italia) pe 6 martie.

Sâmbătă, în Portul Midia a sosit – și a intrat imediat în carantină – Blue Save Star (pavilion Federația Rusă), cu 11 marinari la bord. Vine din Italia.

- Advertisement -

Vin încă 4 nave din Italia

Luni, 16 martie, vor mai sosi în porturile de la Marea Neagră ale României alte două nave, care vor fi băgate, și ele, în carantină.

Anatoliy Nicolaev (pavilion Rusia), cu echipaj de 9 membri, vine la Constanța de la Montfalcone (Italia), de unde a plecat pe 10 martie.

În Portul comercial Mangalia va sosi, tot mâine, vasul Daytona (pavilion Malta), cu 28 de oameni la bord. Nava a plecat, pe 2 martie, din portul Millazo (Italia).

- Advertisement -

Alte două nave și-au anunțat sosirea în cursul săptămânii viitoare, în porturile românești. Vor intra imediat în regim de carantinare.

Miercuri, 18 martie, va acosta la Constanța vaporul Marmed (pavilion Italia), cu echipaj de 13 membri, care vine din portul italian Ravenna, de unde a plecat pe 13 martie.

Joi, 19 martie, va pleca din Peninsulă, tot din Ravenna, vasul Pegasus (pavilion Antigua & Barbuda), cu 11 navigatori la bord. Portul de destinație este Tulcea.

Regulament special pentru Căpităniile porturilor din România

Autoritatea Navală Română (ANR) a emis, încă de vineri, un regulament special de activitate, pentru sediile sale și Căpităniile porturilor românești, în vederea combaterii noii epidemii virale.

„Ca urmare a creșterii riscului de extindere a epidemiei COVID-19, Autoritatea Navală Română (ANR) a dispus următoarele măsuri de reducere a riscurilor de îmbolnăvire, prin limitarea la maxim a contactelor cu potențial de infectare, precum și măsuri de evitare a aglomerației la ghișee,  după cum urmează:

1. În ceea ce privește navele și echipajele navelor ce sosesc în porturile maritime românești

– Toate navelor care vin din zonele de risc roșii sau galbene vor fi considerate în carantină,  în rada portului, până la împlinirea celor 14 zile de la părăsirea teritoriilor sus menționate sau de la îmbarcarea unor membri de echipaj care vin din zonele de risc;

– Se vor limita la maxim posibil contactele cu potențial de infectare dintre echipaje și autoritățile portuare, piloți, agenți, operatori portuari, etc;

– Pe perioada carantinării se va efectua termometrizarea la navă a întregului echipaj, de două ori pe zi, iar rezultatele și orice modificare a stării de sănătate vor fi comunicate prin intermediul agentului către Cabinetul Medico -Sanitar de Frontieră (CMFS);

– Dacă pe perioada carantinării vor apărea cazuri de îmbolnăvire, persoana/persoanele  suspecte vor fi debarcate la radă, în vederea aplicării metodologiei în ceea ce privește cazurile suspecte; 

– După expirarea perioadei de carantină, odată cu acostarea navei la dană, se va face o evaluare finală a stării de sănatate, inclusiv termometrizare, de către personalul CMSF și se va acorda Libera Practică;

– Pentru identificarea îmbarcărilor de echipaj realizate într-o posibilă zonă de risc, în secțiunea Health din sistemul MSW, s-a creat posibilitatea de a se adăuga de către agenții de nave data și locul efectuării schimburilor de echipaj în forma agreată de către ANR. Acestă procedură este făcută publică prin portalul SEP al APM Constanța.

Măsura carantinării în radă a fost dispusă deoarece capacitatea de acostare la dane ar putea fi depășită în scurt timp din cauza numărului mare de nave care sosesc din zone de risc și a perioadelor relativ îndelungate de izolare.

Listele cu zonele de risc roșii și galbene pot fi verificate de către pesoanele interesate pe site-ul CNSCBT (Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile) -Lista regiunilor și localităților din zona roșie și galbenă cu transmitere COVID-19”.

2. În ceea ce privește navele și echipajele navelor ce sosesc în porturile fluviale românești 

– Nu se permite accesul la bordul navelor până la acordarea Liberei Practici Sanitare. Direcțiile de Sănătate Publică Județene organizează inspecțiile sanitare la sosirea navelor.

3. În ceea ce privește operațiunile efectuate de ANR pentru personalul navigant român și  solicitanții de certificate de conducător de ambarcațiune de agrement

– Se vor efectua, în regim de urgență, numai următoarele operațiuni privind documentele personalului navigant român, cu prezentarea dovezilor care să justifice urgența: 

– prelungirea valabilității documentelor (carnet de marinar, brevet/certificat, atestat, document de atestare) și 

– emiterea adeverințelor de confirmare a autenticității;

– Pe perioada aplicării măsurilor de restricție, accesul în incinta ANR este permis numai solicitanților;

– Agențiile de crewing au fost instrucționate să transmită către ANR toate informațiile în legătură cu navigatorii români care urmează să fie debarcați în zone de risc epidemiologic și urmează să sosească în țară, în vederea informării autorităților de sănătate publică;

– Se suspendă sesiunile de evaluare în vederea obținerii brevetelor, certificatelor de capacitate, a certificatelor internaționale de conducător de ambarcațiune de agrement, a documentelor de atestare, a atestatelor ADN cât și a certificatelor pentru transport pasageri, utilizator radar și consilieri de siguranță, până la o dată ce va fi comunicată ulterior;

– Înscrierile pentru participarea la sesiunile de evaluare în vederea obținerii brevetelor/certificatelor de capacitate maritime se vor face exclusiv online, prin transmiterea documentelor necesare la adresa examinare@rna.ro. Instrucțiunile sunt publicate pe portalul ANR portal.rna.ro, secțiunea Personal Navigant – Înscriere online la evaluare.

4. Alte măsuri de prevenire și combatere a extinderii epidemiei 

– În zonele de acces în clădirea ANR au fost afișate informații privind elemente comportamentale ce trebuie urmate pentru a se evita contractarea virusului;

– Au fost instalate în zonele destinate publicului și pe căile de acces dozatoare cu gel dezinfectant,  au fost distribuite substanțe cu acțiune dezinfectantă pentru birouri, grupuri sanitare, autoturisme, etc;

– A fost distribuit echipament de protecție personalului care desfășoară activități de lucru cu publicul si activități de inspecții la nave.

Autoritatea Navală Română conlucrează permanent cu toate autoritățile abilitate prin lege pentru limitarea și stoparea efectelor epidemiei și, în funcție de evoluția situației, vom comunica în timp util orice modificare survenită și măsură necesar a fi impusă.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Senatorul Chițac a umplut PNL de coronavirus și a aruncat România în scenariul 3, cu 102 cazuri! Încă 3 liberali infectați: un deputat + primarul și administratorul public ai orașului Deva

11 COMENTARII

  1. Întrebați-l pe Băsescu cum e cu carantina… asta se face in mod curent ,nu numai în cazul de față… așa că nu mai speriați lumea…orice port din lume poate lua decizia de catantinare in orice zi din an ,… asta decide căpitănia portului nu guvernul…sunt alte reguli pe mare… d-aia zic, întrebați-l pe Băsescu….și nu mai panicați lumea .. întrebați-l cât a stat el când era căpitan de vas…și nu era nici o pandemie sau alt căcat de gripă… treaba asta de face in mod curent în lume , astea sunt regulile…

    • NU este nevoie sa-l intrebam pe Basescu…, noi, personal, AM NAVIGAT (DESTUL !) si am avut alti destui navigatori in familie si printre cunostinte, practic am crescut printre marinari de cursa lunga si portuari !

      Stim foarte bine cand si cum se carantineaza nave si echipaje, nu am facut decat sa INFORMAM populatia despre DECIZIA Autoritatii Navale nationale, singura COMPETENTA in materie !

      Este clar ca sunteti NECUNOSCATOR, NU VA PRICEPETI la navigatie si porturi: carantina este o masura EXCEPTIONALA (!), dictata de situatii EXCEPTIONALE (!!!), NICIDECUM una… „curenta” !

    • Si de unde ai vrea sa stie Basescu?
      Cam cat crezi ca a navigat Basescu? 7-8 ani.
      Marinari din astia de birou, suntem satui noi astia care am stat pe mare o viata de om.
      Traba asta nu se face curent in lume.
      O nava intra in carantina numai daca la sosire are la bord unul sau mai multi membrii de echipaj contaminati cu o boala contagioasa severa (ciuma,Holera, Ebola,difterie…),nicidecum gripa sau alte boli usoare care se pot trata la bord.
      Eu in 44 de ani nu am fost niciodata in carantina.
      Basescu trei zile de la Tartous la Constanta era el contaminat dar de la anumite lichide.
      Fiind o situatie speciala este foarte bine ca aceste nave sant tinute in carantina.

        • EXACT, Domnule Alan, si noi am „prins” o singura (scurta) carantina, in Costa Rica, prin 1987 parca…, dar nu pentru ca ar fi fost bolnav-contagios cineva de la bord (asa cum cunoasteti, marinarii români aveau, intotdeauna, vaccinurile „de-Sud” facute la timp si trecute/consemnate pe Carnetele-de-Marinar), ci pentru ca veneam dintr-un port brazilian situat intr-o zona in care, dupa plecarea noastra, se daduse alarma(re)/atentionare de (posibila) malarie, daca ne amintim bine…

          Si mai intrau automat in carantina, in porturile de la Antipozi, in anii ’80 cel putin…, vapoarele românesti care aduceau oi din… Australia si Noua-Zeelanda (a vrut, atunci, Ceaușescu sa adapteze rasele lor, de lana-superioara, la noi, dar NU a reusit incercarea !). Australienilor le era foarte frica sa nu le infectam pretioasele lor oi !!! De fapt, vorbim despre cargoul-vrachier de „marfuri-generale” „Sinaia”, care fusese transformat la japonezi, prin 1978, în „oier”, după ce esuase in Vietnam, cu un an inainte…

          • Domnule Alan, este foarte bine ca evocati si celebra „isprava” a lui Traian Băsescu, care, in 1981 sau 1982, când era proaspat comandant, pe „Argeș”, a reusit „performanta” (Sic !) de a da foc vaporului sau si, prin scurgerea de motorina-aprinsa,… altor 37 (treizeci-si-sapte !) de nave, care se aflau pe un canal-portuar de la gurile Senei, în Franta, la Rouen !!! Maaaareee comandant…, ce sa zicem… !

  2. In Costa Rica unde ati fost, La Atalntic in Puerto Limon sau La Pacific in Puntarenas?
    Cinci ani am batut toata zona cu un feeder, de la Manaua pe Amazon pana la Los Angeles.
    Eram nava de serviciu la Maersk,pentru pentru evacuat containere goale, plecam din (Panama-Atlantic) Manzanillo sau Balboa (Pacific) cu 250-300 containere pline si ne intorceam cu 500-700 de containere goale, dupa 6-7 porturi.
    Tocmai asta ma doare cand il vad pe idiotul asta ca isi da cu parerea despre tot. El nici macar meseria lui nu si-o cunoaste.
    Toata viata lui a fost un oportunist, o jigodie.
    In comunism a fost bine cu Securitatea, acum e bine cu SRI.
    O javra de om.

      • Aveti dreptate, zici c-au… ” inventat” (Sic !) „plutitul”, el si cu desteptu’ de frate-sau !

        Atata s-a dat mare (din GURA…), ca cei care nu s-au urcat nici intr-o barca, la viata lor, au ramas cu impresia ca Base asta e „Rechinu’-Marilor”, nu alta…

        • Paul pana nu cernem pleava nu facem nimic.
          Oportunistii de atunci,cu tupeu mare, vin sa ne explice astazi despre cine suntem noi.
          Sau cine stie, puterea prosteste.
          De exemplu Nicu Bacalbasa.
          L-am avut medic de bord. Era un tip OK.La Bombay Nicu nu avea nici o treaba cu cafeaua sau alte articole, el era cu fotografiile, mergeam in bazar sa-si cumpere carti, la sosire toti ii declaram la vama cate un sac de carti
          Nu stiu cum acest om a putut sa se schimbe in asa fel.
          Era un om deosebit.
          La Puerto Limon ai dreptate , erau 2-3 dane pentru traficul comercial si restul pentru pasagere imense.
          Cand vad astazi ca mii de medici isi iau concediu medical, vezi Doamne ca ei trebuie sa se protejeze, ma apuca dracii.
          Eu am ajuns acasa dupa cinci luni in Caraibe pe 27 noiembrie,dupa 16 hurricane luate in bot si am plecat in urgenta pe 5 decembrie in Atalanticul de nord Rejkjawik-New Founland-Boston-Norfolk-Halifax-New Founland -Rejkjawik.Desi datorita crizei imi fusese redus salariul cu 30%.
          Eram pe acolo numai eu pinguinii si focile.Trebuie sa invatam ca munca este o responsabilitate.
          Din pacate bugetarii nostrii considera munca ceva optional.
          Ma uit la liderii acestia de sindicat. Bani, bani, bani ,de unde, nu-i intereseaza,
          ei vor bani.
          Pentru asta sunt de acord cu privatizarea cat mai mult a sistemului sanitar.
          Sa-i vedem daca mai arunca cu banii in vant. Daca isi mai permit firme de familie.

          • – Pe Bacalbasa, despre care am auzit aceleasi lucruri pozitive si de la alti marinari batrani, care au „plutit” cu el, politica (de tip P.S.D.) l-a stricat !

            – Liderii de sindicat (cu NUMAI CATEVA EXCEPTII, cum ar fi, de exemplu, nea Petrică Costel, de la Federatia Portuarilor, F.N.S.P.R. – acum la pensie – sau Adi Mihălcioiu, de la Sindicatul Navigatorilor S.L.N.) sunt, de 30 de ani, niste jigodii: C.N.S.L.R.-„Frăția” (adica Victor Ciorbea, Miron Mitrea si urmasii), B.N.S. (care s-a pesedizat dupa 1996, desi incepuse bine imediat dupa decembrie ’89…, cu Matei Bratianu si Dumitru Costin care au facut un scarbos stanga-mprejur politic !), chiar si Bogdan Hossu de la „Alfa”, ca sa nu mai vorbim de javrele astea mici, gen milițianu’-sef-de-post-comunal Coarnă ori rahatu’ de Hader de la „preuniversitari”, au contribuit consistent la nenorocirea acestei Tari !!!

            – Cu cat vor fi mai multe structuri private (SI !) in sistemul medical din România, cu atat va fi mai bine: se va crea concurenta, pagubosul monopol al statului nu va mai frana orice dezvoltare si modernizare in domeniu ! Doamne-ajuta !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -