S-au trezit și francezii! Macron: „Rusia are un proiect de jefuire în Africa. Mulți influenceri sunt plătiți de ruși. Îi cunoaștem”

1
2077
Politicieni și militari locali din Africa fac înțelegeri cu Rusia, aducând mercenarii Wagner să-i mențină la putere. În schimb, le plătesc taxe de protecție și cotă-parte din profitul minelor de metale prețioase și al vămilor. Jafurile și crimele comise de mercenarii ruși sunt la ordinea zilei

Emmanuel Macron, președintele Franței, a acuzat Rusia că „are un proiect de jaf în Africa” în timp ce desfășoară „un proiect politic” antifrancez pe Continentul Negru. Este pentru prima oară când șeful statului francez recunoaște public că Rusia sprijină juntele militare din Africa și, în același timp, plătește influenceri pentru a alimenta propaganda antieuropeană și antifranceză cu fake news-uri.

În bună măsură, strategia Rusiei în Africa seamănă cu cea folosită în țările Europene, doar că e adaptată problemelor specifice de acolo. Moscova finanțează „influenceri” și mașinării de troli pentru a propaga dezinformări, ură și neîncredere în Occident, pentru a promova dezbinarea și învrăjbirea în interiorul națiunilor africane. În paralel, sprijină politicienii corupți.

Elementul suplimentar, față de stategiile din Europa și America, îl reprezintă intervenția militară. Mercenarii Wagner sunt prezenți în mai multe țări, iar politica Rusiei de a susține dictatorii și juntele militare a făcut ca rușii să fie preferați de conducătorii multor țări, în timp ce populația manipulată își închipuie că aceștia sunt salvatori.

Franța, concurată puternic în Africa Centrală și de Vest de China și Rusia

Prezent la Tunis (capitala Tunisiei), pentru a participa la o conferință a țărilor francofone, președintele Franței, Emmanuel Macron, a acuzat Rusia că alimentează propaganda anti-franceză în Africa pentru a servi ambițiilor „de jaf” în națiunile africane cu probleme, scrie Reuters. E vorba de țări unde Franța a suferit în ultimii ani eșecuri militare și și-a pierdut influența tradițională în fața rușilor.

Macron a fost rugat, într-un interviu pentru TV5 Monde, să răspundă criticilor care spun că Franța exploatează legăturile economice și politice istorice din fostele sale colonii pentru a-și servi propriile interese. Președintele a izbucnit surprinzător: „Această percepție este alimentată de alții, este un proiect politic. Nu sunt prost, mulți oameni de influență, care vorbesc uneori în programele dumneavoastră, sunt plătiți de ruși. Îi cunoaștem. O serie de puteri, care vor să-și extindă influența în Africa, fac acest lucru pentru a afecta Franța, pentru a-i afecta limba, pentru a semăna îndoieli, dar mai ales pentru a urmări anumite interese”.

Franța a fost puterea colonială dominantă în cea mai mare parte a Africii occidentale și centrale. După ce, în anii 1960, țările de acolo și-au proclamat pe rând independența (cu acordul Parisului), Franța a păstrat legături militare de lungă durată în toată Africa francofonă. De asemenea, există legături economice, culturale și sociale cu această parte a continentului. Aceste lucruri par să se schimbe sub presiunea tot mai mare a Chinei și Rusiei.

China și Rusia au strategii diferite, chiar dacă pe fond folosesc aceeași pârghie, a corupției. Chinezii intră în Africa economic, acordă împrumuturi generoase fără să pună condiții și se oferă să construiască diferite obiective. În schimb, concesionează pe câte 49 sau 99 de ani bogatele zăcăminte de minerale, porturile la Atlantic și altele asemenea. Țările africane intră astfel într-o relație de dependență față de China din care nu mai pot ieși.

Rușii se oferă să sprijine dictatorii și diversele facțiuni militare, trimit mercenarii Wagner în regiune și aplică tacticile din Siria. Îi protejează pe politicienii din țările respective, luptă împotriva facțiunilor rivale și antrenează armatele locale. În schimb, percep taxe de protecție (în Republica Centrafricană, guvernul plătește 10 milioane de dolari pe lună!) și cotă-parte din profitul minelor de metale prețioase, precum și din afacerile locale sau încasările din vămi.

Rusia pretinde că Wagner nu reprezintă statul rus. Uniunea Europeană afirmă că, din contră, mercenarii desfășoară acțiuni clandestine în numele Guvernului de la Moscova

În acest context, Franța a pierdut masiv teren în ultimii ani. În paralel cu pătrunderea lor în zonă, China și Rusia finanțează campanii de denigrare a europenilor și a Parisului. Criticii descriu operațiunea Franței în Mali, de exemplu, ca fiind un eșec și acuză statul francez că a destabilizat și mai mult regiunea.

Parisul a fost nevoit să își retragă trupele din Mali după ce armata țării africane a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2020. Liderii militari au invitat în schimb Wagner să ajute în lupta împotriva militanților islamiști. Regimul din Mali a tăiat legăturile cu Franța.

Rusia pretinde că Wagner nu reprezintă statul rus și nici nu este plătit de acesta, deși acum, de exemplu, mercenarii luptă concret în operațiunea de invadare a Ucrainei. Uniunea Europeană acuză Wagner că desfășoară operațiuni clandestine în numele guvernului rus. Anul trecut, un raport al Națiunilor Unite a declarat că instructorii militari ruși și trupele locale din Republica Centrafricană au vizat civilii prin forță excesivă, ucideri fără discernământ, ocuparea școlilor și jafuri pe scară largă.

Macron a calificat duminică drept comportament de „prădător” ceea ce face Rusia în Africa: „Trebuie doar să vă uitați la ceea ce se întâmplă în Republica Centrafricană sau în altă parte pentru a vedea că proiectul rusesc în curs de desfășurare acolo este un proiect de jaf. Asta se întâmplă când Franța este dată la o parte. Ceea se se întâmplă în Republica Centrafricană se face cu complicitatea unei junte militare rusești”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O rușine națională: Ilie Năstase. Infractor, agresor, recidivist, mitocan. Spune că pleacă din țara care nu-l merită, dar care l-a făcut general și senator prin impostură. Șantajează, minte și înjură ca un birjar

* Regimul Iohannis-PSD e plesnit de Comisia Europeană: pensiile militarilor sunt pensii speciale și trebuie reformate până la sfârșitul anului!

* Ciucă și Ciolacu, prinși cu o mare minciună: nici n-au negociat cu Comisia Europeană creșterea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii!

* STENOGRAME. Circ și revoltă anti-Ciucă la ședința conducerii PNL pe tema pensiilor: „Ce sunt, papagal?”. Au promis creșteri de 15%, premierul Ciucă le mărește cu doar 6,2% pentru că așa i-a zis „Marcel”

* Statele UE caută soluții să ajute și corupta Românie să intre în Spațiul Schengen: se discută formarea unei comisii de monitorizare după modelul MCV

Cristoiu a descoperit cine-l susține pe Zelenski: „femei nemăritate sau divorțate, care speră ca el să divorțeze și să se însoare cu ele”. De Putin „nu le place pentru că-i bătrân”

VIDEO. Frăția putinistă dintre Radu Moraru și Diana Șoșoacă trece la un nou nivel: cei doi cântă și dansează ca doi îndrăgostiți! 145 de secunde penibile, 20 de poze caraghioase

* Ucraina a eliberat deja 55% din teritoriul ocupat de Rusia după 24 februarie. „Îi vom bate până la capăt cu pietre, lopeți, praștii, vom lupta până când îi vom termina pe ultimii nenorociți și îi vom da afară de pe pământul nostru”

* Putin și-a șocat acoliții: „Este timpul să zguduim NATO”, pentru a stopa înarmarea Ucrainei!

* Un scandal amoros schimbă delegația TVR pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Olaianos, înlocuit de Bocanaciu

1 COMENTARIU

 1. Duh… ca zecile si sutele de milioane de Kalashnikovuri au ajuns acolo ca nebunele, din intamplare. Ca masacrele si „decolonizarea” au avut loc tot din intamplare, nici o legatura.

  Tare asta. Vrea sa zica ca le-a luat 70 de anisori sa se dumireasca cine, ce si cum prin Africa.
  Rusia si China jefuie Africa, provoaca razboaie si genociduri, precum si valurile de refugiati. De 70 de ani. E bine ca unii incep sa se prinda. Dupa 70 de ani.

  Din ciclul stiati ca:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aquarius_Dignitus

  Hai sa vedem, aveti curaj sa faceti legatura intre „salvatorii” de migranti si mama rusia? Sau de ce mama dracului Norvegia plateste un capitan rus, pe un vas sub pavilion rusesc ca sa invadeze Europa cu „refugiati”?

  Niste vaci sacre ale stangismului merita sacrificate. Si ele totusi pasc si zburda voioase fara ca nimeni sa le observe. Dupa Amnesty International, ar cam fi cazul sa fie vazuti si SOS Méditerranée si Médecins sans Frontieres. Ce legaturi au astia cu KGBFSB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.