Călătoria exotică a președintelui Klaus Iohannis pe continentul african continuă, sub denumirea oficială de „vizită de stat”. Șeful statuli român este însoțit de soția sa, Carmen Iohannis. Miercuri, cei doi au poposit în Parcul Național Nairobi, o minunăție aflată în apropierea capitalei Kenyei. Un safari la vremea lui face cât o mie de partide de golf! Mai ales când totul decurge în condiții de lux și nu te costă nimic. Poporul să plătească, pentru că de-aia a votat!
Comunicatul Administrației Prezidențiale despre vizita în Parcul Național Nairobi, unde președintele Klaus Iohannis și soția sa au admirat frumusețe de animale sălbatice (lei, tigri, leoparzi, girafe, elefanți, maimuțe, rinoceri, hipopotami, antilope etc.), conține și o frază justificativă: „În cadrul vizitei de stat în Kenya, similar altor șefi de stat, Președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat de partea kenyană să viziteze Parcul Național Nairobi, care este unic în lume…”.
Altfel spus: nu m-am us doar eu la safari, toți președinții o fac, nu poți refuza invitația gazdelor, ar fi nepoliticos!
Cu o zi înainte, Klaus Iohannis semnase un memorandum cu președintele Kenyei, William Ruto, ca împreună să protejeze mediul și să lupte cu schimbările climatice.
Ruto ca Ruto, dar a doua zi s-a întâlnit cu Mutua! Comunicatul prezidențial spune clar: „Vizita în Parcul Național Nairobi a oferit prilejul unei discuții privind conservarea naturii cu ministrul pentru Protejarea Naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, și cu directorul Serviciului Kenyan pentru Protejarea Vieții Sălbatice (Kenya Wildlife Service), Dr Erustus Kanga”.
Răutăcioșii ar putea spune: s-a-ntâlnit Mutu’ cu Mutua!, dat fiind că președintelui nostru i se mai spune, cu aceeași răutate, Mutu’, ca urmare a lungilor sale tăceri pe teme importante care frământă societatea românească.
Comunicatul Administrației Prezidențiale este însoțit de trei fotografii, dintre care una sugerează explicit plecarea în safari: Klaus și Carmen Iohannis sunt așteptați de o mașină specială, împreună cu personalul de securitate, pentru a se afunda în savana kenyană.
Comunicatul Administrației Prezidențiale (15 noiembrie 2023)
„Întâlnirea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu ministrul pentru protejarea naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, și cu Directorul General al Kenya Wildlife Service, Erustus Kanga, în cadrul vizitei la Parcul Național Nairobi”
„În cadrul vizitei de stat în Kenya, similar altor șefi de stat, Președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat de partea kenyană să viziteze Parcul Național Nairobi, care este unic în lume prin faptul că aduce aproape de mediul urban o biodiversitate variată. Kenya este un stat cu un profil solid de implicare la nivel național și internațional în domeniul protecției mediului, fiind gazda Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a Summit-ului climatic COP12 în 2006 și, foarte recent, a Summit-ului African pentru Climă.
Cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și al protecției mediului este o temă centrală a vizitei de stat a Președintelui României în Republica Kenya. Aceasta vine pe fondul interesului deosebit al Președintelui Klaus Iohannis pentru aceste domenii, precum și al prezenței lor ca teme importante în recent adoptata Strategie a României pentru Africa.
Vizita în Parcul Național Nairobi a oferit prilejul unei discuții privind conservarea naturii cu ministrul pentru Protejarea Naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, și cu directorul Serviciului Kenyan pentru Protejarea Vieții Sălbatice (Kenya Wildlife Service), Dr Erustus Kanga.
Conservarea biodiversității și managementul ecosistemelor reprezintă o componentă importantă a Memorandumului de Înțelegere în domeniul Protecției Mediului și al Schimbărilor Climatice, semnat pe 14 noiembrie 2023 între România și Kenya, în prezența Președintelui Klaus Iohannis și a Președintelui William Ruto. În plus, prin Memorandum, cele două state își propun să lucreze împreună pentru a promova educația privind schimbările climatice și mediul.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că educația este esențială în protejarea mediului și limitarea schimbărilor climatice și că va susține și promova cooperarea între România și Kenya în domeniul educației pentru mediu.
În cadrul vizitei, au fost discutate, de asemenea, strategiile de implicare a comunităților locale în protejarea biodiversității, precum și modalitățile de reconciliere eficientă a protejării naturii cu dezvoltarea urbană, România și Kenya urmând să coopereze în aceste domenii.”