Rușii își lansează propriul „McDonald’s”, rebotezat „Moi Burger” după retragerea companiei americane. N-a trecut o lună de când propaganda lui Putin celebra dispariția „mâncării nesănătoase”

0
854
Siglele McDonald's vor fi înlocuite în Rusia cu cele ale noii companii care va opera restaurantele de fast-food în locul americanilor

Lanțul fast-food din Rusia care a aparținut McDonald’s se pregătește să-și redeschidă restaurantele începând de duminică, sub un nou nume și cu un nou proprietar – o companie deținută de stat, relatează BBC. Noul logo este alcătuit dintr-un cerc și două linii, simbolizând un burger și doi cartofi prăjiți. Compania n-a dezvăluit încă oficial noul nume al lanțului de restaurante, dar în mediile rusești circulă deja informația că ar urma să fie rebotezat „Moi Burger”.

În luna mai, americanii de la McDonald’s s-au retras din Rusia din cauza războiului pornit de regimul Putin în Ucraina. Guvernul rus a reacționat pe două planuri, ambele propagandistice. Mașinăria de propagandă – atât internă, cât și externă – a început să răspândească ideea „foarte bine că pleacă, McDonald’s vinde mâncare nesănătoasă și astfel vor fi mai puțini ruși obezi”. În același timp, Guvernul a informat că se bucură de decizie pentru că se face loc pentru afacerile autohtone. Acum, mergând pe aceeași linie ca și în cazul producătorului auto Lada, restaurantele se vor redeschide cu meniuri care îl imită pe cel al McDonald’s, dar sub un alt brand.

Lanțul de fast-food a fost preluat de deținătorul francizei a 15 restaurante McDonald’s din Siberia

Compania rusească intenționează să redeschidă 15 restaurante în acest weekend, potrivit agenției de știri rusești de stat TASS, care citează Sistema PBO, noua proprietară a afacerii deținute anterior de McDonald’s. „Fundalul verde al logo-ului simbolizează calitatea produselor și a serviciilor cu care sunt obișnuiți oaspeții noștri”, a declarat pentru TASS un purtător de cuvânt al Sistema PBO. Potrivit ziarului Izvestia, Sistema PBO a înaintat opt nume potențiale pentru noul lanț către Rospatent, agenția guvernamentală rusă responsabilă cu proprietatea intelectuală.

Printre numele care se pare că sunt luate în considerare se numără „Tot Samii”, care se traduce prin „Același”, și „Siobodnaia Kassa”, care înseamnă „Casă de marcat disponibilă”. Pe de altă parte, aplicația McDonald’s din Rusia și-a schimbat deja numele în „Moi Burger” (“Burgerul meu”).

McDonald’s și-a întrerupt temporar activitatea în Rusia în martie, la mai puțin de două săptămâni după ce țara a invadat Ucraina. În luna mai, americanii au anunțat că vor părăsi Rusia din cauza „crizei umanitare” și a „mediului operațional imprevizibil” cauzate de război. Compania a informat că Alexander Govor, care a operat 25 de restaurante McDonald’s în Siberia, va prelua restaurantele firmei.

În cadrul acordului, McDonald’s a declarat că își va păstra marca comercială în Rusia. De asemenea, are o opțiune de răscumpărare a restaurantelor sale în termen de 15 ani.
McDonald’s opera în Rusia de peste 30 de ani, primul magazin fiind deschis cu puțin timp înainte de destrămarea URSS, în ianuarie 1990.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Întrebarea cu care un jurnalist ucrainean l-a umilit pe mincinosul de Externe al Rusiei: „Ce bunuri furate din Ucraina a mai reușit să vândă Rusia până acum, în afară de grâu?”

* „Îi urăsc! Cât timp voi fi în viață, voi face orice ca ucrainenii să dispară!” – Afirmații demente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care anunță „inevitabila” folosire a armelor nucleare și „decapitarea în Piața Roșie” a ucrainenilor

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* Oribilul dialog dintre un soldat rus și mama lui: „Eu omor oameni aici, mamă!“ / „Ești sigur că sunt oameni? Hoholi!“ / „Batem prizonierii până le rupem oasele. N-am nicio remușcare” / „Și eu, dacă aș fi acolo, m-aș bucura!”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* Rușii au ucis deliberat un jurnalist francez în Donbass, apoi l-au prezentat drept „mercenar străin” care le aducea muniție militarilor ucraineni!

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* „România e singura țară în care planul KGB a reușit. Revoluția a fost furată, lustrația nu s-a făcut deloc, iar corupția este enormă” – Thierry Wolton, scriitor și istoric francez

* Dezvăluirile lui Câcău (șef de filială județeană AUR, demisionar): „George Simion a organizat petreceri la care s-au săvârșit acte de preacurvie” / „Dictator”, „fariseism grotesc”, „limbaj vulgar”, „comportament violent”

* Un fruntaș USR îi aplică „plăcuța suedeză” lui Cioloș: „Ai înțeles un căcat din politică. Să te uităm cât mai repede. M…e Cioloș!”

* Decizie istorică: din 2035, în UE se vor mai vinde doar mașini electrice! Parlamentul European a votat interzicerea mașinilor pe benzină, motorină sau gaz

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here