marți, februarie 27, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina"În ultima săptămână, rușii au avansat mai mult decât în toată luna...

„În ultima săptămână, rușii au avansat mai mult decât în toată luna mai”. Este însă un progres de la aproape nimic la puțin, obținut cu prețul abandonării celorlalte axe de atac

-

Rusia a schimbat din nou tactica, renunțând la efortul de a realiza o singură mare încercuire a forțelor ucrainene din estul Ucrainei în favoarea unor încercuiri mai mici, lucru care i-a permis să înregistreze progrese progresive în ultima săptămână, relevă o amplă analiză a războiului publicată marți de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW). Această strategie a dus la mai multe câștiguri teritoriale în zonele Donețk și Lugansk decât în toată luna mai, iar rușii au reușit să intercepteze o importantă autostradă care asigura legătura cu forțele avansate ucrainene din prima linie.

Invadatorii încearcă să realizeze mai multe încercuiri simultane ale unor mici „buzunare“ de forțe ucrainene în zona mai largă a Severodonețk (inclusiv Rubijne și Lisiceansk), Bahmut-Lisiceansk, în jurul Zolote (la nord-est de Popasna) și în jurul fortificațiilor ucrainene din Avdiivka, semnalează ISW.

În 3 luni de eforturi s-a cucerit 20% din suprafața regiunii Lugansk

Atacatorii depun zilnic eforturi în aceste direcții, fără a reuși însă, până acum nicio străpungere majoră a frontului și nici nu au făcut progrese notabile în direcția noului lor obiectiv declarat, acela de securizare a frontierelor regiunii Donețk sau de cucerire a întregului Donbass (Donețk + Lugansk).

Șeful administrației din regiunea Lugansk, Serhi Haidai, a raportat că forțele ucrainene mai controlau doar aproximativ 10% din regiunea Lugansk la 15 mai (față de 30% înainte de invazia rusă la scară largă din 24 februarie 2022). Asta înseamnă că, în 3 luni de atacuri, rușii au cucerit doar 20% din suprafața regiunii respective – un progres infim, comparativ cu masivele pierderi umane și materiale.

- Advertisement -

Din acești 20%, o mare parte au fost ocupați în ultima săptămână, dar acest lucru a fost posibil prin restrângerea aproape totală a activității în celelalte regiuni ale frontului – în mare parte, s-au abandonat operațiunile din jurul Izium și s-au concentrat asupra orașelor-cheie de pe linia frontului.

Concluzia analiștilor de la ISW: în ciuda faptului că au trecut 3 luni de război, timp în care se presupune că au învățat din eșecurile anterioare, performanțele rusești rămân slabe.
La orizont apare o nouă provocare pentru ruși: se vor confrunta cu lupte urbane prelungite dacă reușesc să încercuiască Severodonețk și alte orașe mari, cum ar fi Bahmut, lucru la care până acum s-a dovedit că se descurcă foarte greu.

Pentru a reuși progresele din ultimele zile, rușii au sacrificat celelalte direcții de atac. S-au retras trupe din zonele Harkov, Donețk și Zaporojie

Forțele ruse își angajează un număr semnificativ de trupe, artilerie și avioane pentru a învinge apărătorii ucraineni din regiunea Lugansk și probabil că retrag resursele necesare de pe axa Izium, de pe pozițiile defensive din jurul orașelor Harkov, Donețk și din zona Zaporojie“, se notează în analiza ISW.

- Advertisement -

Într-un comunicat privind mersul războiului emis de Ministerul britanic al Apărării se remarcă faptul că o victorie rusă în zona Severodonețk nu va face decât să agraveze problemele logistice rusești și să extindă liniile de comunicații terestre.

Situația dificilă din Ucraina e recunoscută în mod deschis de tot mai mulți oficiali de la Kremlin, care spun că ofensiva avansează mai lent decât se anticipase. Apar și justificările pentru acest ritm lent. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că operațiunile rusești din Ucraina avansează lent deoarece forțele rusești doresc să le ofere civililor posibilitatea de a se evacua. Este o explicație cinică și ridicolă, pentru că forțele rusești au vizat permanent civilii ucraineni pe tot parcursul războiului, blocând în mod repetat încercările ucrainenilor de a constitui niște coridoare umanitare.

Șoigu recunoaște că ofensiva merge prost, dar o justifică ridicol prin presupusa grijă a rușilor față de populația civilă!

Declarația lui Șoigu este însă prima sa recunoaștere oficială că forțele rusești sunt în întârziere. Președintele bielorus Alexander Lukașenko, aliatul fidel al Kremlinului, a declarat și el că operațiunea „trenează”.

Declarațiile lui Șoigu au provocat însă reacția bloggerilor și influencerilor pro-ruși, care critică acum pretinsa considerație a armatei ruse față de civili. Influencerii afirmă că trupelor sovietice nu le-ar fi păsat dacă civilii „naziști” ar fi fost evacuați, parte a reacției naționaliste rusești în creștere conform căreia Kremlinul nu face suficient pentru a câștiga războiul din Ucraina.

Pe de altă partei, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat că scopul final al ofensivei rusești este de a se asigura că „nazismul” este „100% eradicat, altfel își va ridica capul peste câțiva ani, și într-o formă și mai urâtă“. Declarațiile lui Narîșkin și Șoigu indică faptul că oficialii ruși pregătesc psihologic condițiile pentru un război prelungit în Ucraina, ca să justifice avansul lent al trupelor lor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lovitură năprasnică anti-Putin: de ziua Maiei Sandu, fostul președinte Igor Dodon a fost arestat pentru trădare de patrie și infracțiuni de corupție!

* VIDEO. Amenințare sinistră a Rusiei: “Ori câștigăm în Ucraina, ori acest război se va sfârși prost pentru întreaga omenire!”. Populația e avertizată: „Obișnuiți-vă cu noua viață!”

* NATO ia în calcul să spargă blocada rusă din Marea Neagră și să escorteze cu nave de război cargourile ucrainene încărcate cu grâne din Odessa

* Răzbunarea partizanilor ucraineni pe primarul trădător din Energodar, care a trecut de partea Rusiei teroriste

* Fost șef al MI6: „Putin va pleca până în 2023, dar probabil în sanatoriu, de unde nu va ieși ca lider al Rusiei”

* Dezvăluiri-șoc: cancelarul Germaniei era omul Moscovei, marxist fanatic, ataca NATO și SUA ca „militariști iresponsabili”. Olaf Scholz și-a ascuns legăturile cu regimul est-german

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Modelul Putin: PSD încearcă să decapiteze o televiziune pe care n-o poate controla. Un amendament al ministrului Romașcanu ar forța RCS/RDS să vândă sau să închidă Digi 24

* Coaliția PSD-PNL-UDMR a masacrat Codul Rutier. „Au băgat înapoi toate șmecheriile de scăpat cu carnetul pentru cei care încalcă grav regulile de circulație”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Fiul lui Miron Mitrea, avansat de MAE. A ajuns șef al Consulatului României la Roma. Nici fostul ministru nu o duce rău în afaceri

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -